GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Ekim 2023 Pazartesi 20:27

Bayraklı’da gergin meclis… 'Madara olursun’ dedi, sonra özür diledi!

Bayraklı Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal yönetiminde gerçekleşti. Mecliste Başkan Sandal’a dair ‘vaatlerini yerine getirmiyor’ eleştirilerine karşı Sandal, “Sana dersini çalış dedim, dersini çalışmazsan madara olursun dedim. Doğru eleştiriyle geleceksiniz buraya. Burası sizin çiftliğiniz değil. Burası bir meclis” diyerek sert çıktı. Meclis sonunda tansiyonun düşmesinin ardından kendisine gelen üslup eleştirilerine karşı olarak özür diledi ve “Evet maksadını açmış bir cümledir kusura bakmayın” ifadelerini kullandı.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bayraklı Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu gerçekleşti. Meclisi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal yönetti.

Birimlerden gelen önergeler oy birliği ile geçti. Belediyenin 2024 yılı bütçesi ve performans programı üzerindeki görüşler bir sonraki meclis oturumuna bırakıldı. İhtisas komisyonlarından oy birliği ile gelen kararlar meclisten de oy birliği ile geçti. Sonuçlanamayan önergeler, oy birliği ile ilgili komisyonlara geri gönderildi.

MHP’Lİ ŞAHİN’NDEN BAŞKAN SANDAL’A ‘PLAN’ SORULARI
Önergelerin görüşmesinin ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi. İlk olarak MHP Meclis Üyesi Muhammet Şahin söz aldı. Şahin, kent planlaması hakkında Başkan Sandal’a, “Bayraklı’daki son plan notları ile ilgili söz almak istiyorum. Planlar konusunda vatandaşlar şu anda yıkılan evler üzerine sorun yaşıyorlar. Bu konuyla ilgili birçok resmi kurum ve belediye yetkilileri ile meselenin üzerine gittiniz ancak şu anda bir çözüm yok. Şu anda bir çözümsüzlük var. Bu konu hakkında vatandaşlar mağduriyetlerini ifade ediyorlar. Nasıl bir öneriniz var? Vatandaşlar kendi evlerini ne zaman yapacak? Kent meydanı ile ilgili bir projeniz vardı. Kent meydanı ve Sevgi Yolu ile ilgili projeleriniz durumunun akıbeti nedir? 4,5 yıldır herhangi bir çivi çakılmadı. Olumlu anlamda bir gelişme yaşanmadı. Ne zaman yapmayı planlıyorsunuz?” sorularını yöneltti.

BAŞKAN SANDAL: SADECE BELEDİYENİN DEĞİL MECLİS ÜYELERİMİZİN DE EMEĞİ
Başkan Sandal ise planlanan bölgeler için tek tek açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

Öncelikle planlarla ilgili sadece belediyenin değil aynı zamanda meclis üyelerimizin de emeği. Bence İzmir’de bu konuda bir destan yazıldı. Özellikle deprem konusunda Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayacak bir biçimde K Planlarının geçmesiyle ilgili vatandaşımızın yüzde 30-35 kaybını iade ettik. Aslında her 100 metrekarelik konutu olan her vatandaşa 50 metrekarelik bir inşaat alanı belediyemiz tarafından verildi. Bu konuda çok mütevazi değiliz belki de tek örnek.

ADALET MAHALLESİ’NDEKİ SÜREÇ
Adalet Mahallesi’ndeki 80 hektarlık alan çalışmalarını bitirdik. Askı süreçlerinden de geçti. Yeni kent merkezindeki parselasyon planımıza bitirdik. Daha önceden kentsel dönüşümle ilgili Büyükşehir’in bir önceki dönem başlattığı ama bir türlü bir uzlaşının sağlanamadığı bir işi Bayraklı Belediyesi’nin işi olmamasına rağmen yetkiyi Büyükşehir’den aldık. Bu meseleyi de çözdük.

CENGİZHAN VE FUAT EDİP’TEKİ SÜREÇ
60 hektarlık alanda, Cengizhan ve Fuat Edip’i içerisine alan bölgede 3-4 ay içerisinde kazmalar vurulursa şaşırmayın. Arkadaşlar kooperatiflerini kurdular ve firmalarla görüşüyorlar. Planımızda bir problem yok.

YAMANLAR, ONUR VE ADALET MAHALLERİNDEKİ 600 HEKTARLIK ALANDAKİ SÜREÇ
Yamanlar, Onur ve Adalet’i içerisine alan 600 hektarlık çalışmaları da yaptık. Deprem, pandemi, ekonomik kriz içerisinde Bayraklı’nın neredeyse 3’te 2’sini yeniden planladık ve hiçbir ilçede böyle bir örnek yok. Bu konuda haksızlık etmeyin, bu sadece bizim başarımız değil bunu hep beraber yaptık.

Kent Meydanı ile ilgili ayrıca açıklama yapan Başkan Sandal, belediye bürokratlarından da bilgi alarak, “Kent Meydanı konusuna gelince; biz bir kamu kurumuyuz. Bir işi yaptığımızda yasa ve mevzuat ne diyorsa o ölçekte hareket ediyoruz. Bağımsız bir kurum değiliz, kafamıza göre her işi yapamıyoruz. Bugün de Sayıştay’dan denetime geldiler. Kamu görevini yapıyor. Denetlenen bir kurumuz. Kendi başınıza bir işi yapma bağımsızlığınız yok. Bu kentin temel meselelerinden birinin bir kent meydanı olduğunu hep söyledik. 50 metrekarelik bir alanda milli bayramların kutlanması bizim de içimizi acıtıyor. Birinci mesele; milli bayramlarımızın neden bu kadar daraltılıp salonlarda ve küçücük meydanlarda geçildiğini bir tarafa bırakıyorum ama buna rağmen 50 kişilik bir alanda çelenk koyma işinin de içimizi acıttığını söylüyorum. Kent meydanı olarak belirlediğimiz bölge SİT bölgesi” diyerek açıklamalarda bulundı.

Sit bölgesine dair belediye bürokratları şu açıklamalarda bulundu:

Arkeolojik sit sınırları vardı 1 ve 3 kaldı. Bununla ilgili plan revizyonumuzu yapmadan meydan projesiyle ilgili projemizin devam etmesi ve bakanlıktan onay alma şansı yoktu. Biz bu çalışmaları yaptık onaylandı ve yürürlüğe girdi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü evraklarla başvurdu.

Birinci derece sit alanı. İlgili proje ile ilgili Kültür Bakanlığı ile istişare etmek durumundayız. 3 haftadır projeleri bakanlığa teslim ettik ancak sürekli bize dönüşler oluyor. Bugün itibariyle projenin son şekliyle ilgili bir takım eksiklikler vardı. Onları da bitirip yarın Kültür Bakanlığı’na teslim edeceğiz. Kültür Bakanlığı da kurula yazı yazacak, kuruldan çıktıktan sonra da projelerimiz hazır ve ihalesine çıkacağız. 3 parselden oluşuyor bu alan. Müzeler Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu projeye entegre yaptık, orayı da kapsıyor.

‘BAKANLIĞIN PROJEYE TEPKİSİ OLUMLU’
Bürokratların ardından yeniden söz alan Başkan Sandal, bakanlığın proje ile ilgili olumlu bir tepkisi olduğunu belirterek, “İhale edilecek proje hazır şu anda. Bu konuda bakanlığın da tepkisi olumlu. Sadece bir meydan projesi olarak değil, Smyrna’ya girişi de veriyoruz. Onu da veriyoruz. O gezilecek alanlarla ilgili de sorumluluğu biz alıyoruz. Orası artık bir ören yerinden ziyaret edilebilir bir alana dönüşebilmesi ile ilgili negatif bir şey yok” dedi.

AK PARTİLİ DEMİR: BAYRAKLI ZATEN HER YAĞMUR YAĞDIĞINDA PORSUK ÇAYI
Başkanın ardından söz alan AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir, tek tek kente dair eleştirilerini sundu. Başkan Sandal’ın seçim süreci öncesindeki vaatlerini yerine getirmediğine dikkat çeken Demir, “Her mahalleye spor salonu ve çocuk parkı vaatleri vermiştiniz. Sonuç yok, Serdar Sandal sözünü tutmamış. 24 mahallede 24 kreş vaadi verdiniz o da yok. Orada da sözünüzü tutmadınız. Yunus Emre Dayanışma ve Paylaşma Merkezi dediniz. İnanç merkezlerinin temizlik, bakım ve onarımları yapılacak dediniz. Her mahalleye düğün salonu yapacağız dediniz, sözünüzü tuttunuz mu? Hasan Ali Yücel meslek kursları dediniz, bunu yaptınız mı, hayır. Eminim ki CHP Grubu’ndaki arkadaşlar da benimle beraber hayır diyorlar. Dere ıslah projesi. Porsuk Çayı projeniz var. Yağmurlu bir İzmir gününde Bayraklı’da alın yağmurluk ve şemsiyenizi her yanı Porsuk Çayı zaten Bayraklı’nın. Özkanlar Pazar Yeri’ni Büyükşehir’e devrettik. Buradan devroldu, devrolmadan önce bize yapıyormuş gibi gösterip bütün Bayraklı’yı algıyla yöneten Serdar Sandal’ın broşürleri her hafta geldi. Günün sonunda elde var sıfır” dedi.

‘BAYRAKLI’YA HİZMETİ BİZ VERECEĞİZ’
Bayraklı Belediyesi’nin 2024’te yapılacak seçimlerde kendi lehlerine sonuçlanacağı iddiasında bulunan Demir, “Günaydın Bayraklı ailem diye paylaşıyorsunuz. Bayraklı Sahil’de fotoğraf atıyordunuz sosyal medyada. Siz geldikten sonra çektiğiniz fotoğraflardan eser yok. Burada maalesef fareler kol geziyor. Bayraklı Sahili’ne vatandaşlarımızın ulaşımı derme çatma bir üst geçitte. İZBAN’ı da yeraltına alacaktınız, Büyükşehirle bu konuyla ilgili çalışma yapacaktınız. Serdar Sandal geçmişte iyi bir öğretmen olmuş olabilir ama maalesef belediye başkanlığı süresince sınıfta kalmıştır. 2024’te bir yerel seçim var. Sözünü verdik, tuttuk yapıyoruz diyorsunuz. Bayraklı’yı kendi tapulu malınız gibi görmeye başladınız. Bayraklı’daki gerek gençlerimize ve kadınlarımızı hizmeti biz vereceğiz” dedi.

‘DERSİNE İYİ ÇALIŞMAZSAN MAHCUP OLURSUN’
Gelen eleştirilerin üzerine konuşan Başkan Sandal, eleştirilerin yersiz olduğunu belirterek, “Bence bu tür eleştirileri yaparken biraz dersine iyi çalışman lazım. Dersine iyi çalışmazsan mahcup olursun. Bizim konuştuğumuz işlerin hepsi somut. Biz kent meydanını söyledik. Kurum olduğumuzu söyledik, işi nasıl yapacağımızı söyledik. Kent meydanı ile ilgili bir iradeyi ortaya koyma, o alandaki bazı sitten kaynaklı bazı işleri sanki bu mesele çözülmeyecekmiş gibi algılatmanın anlamı var mı? Bakın çözülüyor ve bitiyor. Ben 3 yıldır buradayım; depremim var, pandemim var, ekonomik krizim var. Sen kente ne verdin? Hastane bilmecesi orada duruyor. Aklınıza geleni, yalan yanlış beyanları burada söyledin. Biz bu kameraları açalım siz buradan vatandaşa anlatın. Biz anlatacağımız zaman da gürültüyle engel olun. Yok öyle nane. Meclisi ben yönetiyorum. Sonra eleştirini yaparsın. Ben büyük nezaketle dinledim” diye cevap verdi.

‘ŞİRKETLER ARACILIĞIYLA BELEDİYELERE SİZ BASKI YAPIYORSUNUZ’
Özkanlar Pazar Yeri’ne dair gelen eleştirilere cevap veren Başkan Sandal, “Bir yere Pazar yeri yapacaksak, bunun projesi çizilmişse klasik bir Pazar dışında altında iki kat otoparkı, 4 katlı bir bina 100 küsür milyonluk bir yatırım yapılıyorsa bugün ihaleye birileri girmiyorsa bizi mi suçlayacaksın ekonominin geldiği hali mi suçlayacaksın. Sen doları 7 liradan 30 liraya götürürken, sen mazotu 5 liradan 50 liraya getirirken, sen milleti açlığa yoksulluğa götürürken bu gerekçeyle Büyükşehir’i eleştiremezsin. CHP’li belediyeler halktan yana belediyeler. Bir yerden kredi almakla ilgili problemlerin ne olduğunu siz biliyorsunuz. Şirketler aracılığıyla belediyeler yaptığınız baskıları siz biliyorsunuz. Bu kentte bu dönemde yapılan pis suyla temiz su ayrıştırmasında İzmir rekoru yaşanıyor. Bin metre iş yapılmıştır görmediğin 10 metreyi sayıyorsun” dedi.

MECLİS GERİLDİ… ‘DERSİNİ ÇALIŞMAZSAN MADARA OLURSUN’
Başkan Sandal’ın verdiği cevaplar sırasında Cumhur İttifakı cephesinden sesler yükselmeye başladı. Bunun üzerine cevap veren Başkan Sandal, “Arkadaşlar heyecanlanmayın. Sana dersini çalış dedim, dersini çalışmazsan madara olursun dedim. Doğru eleştiriyle geleceksiniz buraya. Burası sizin çiftliğiniz değil. Burası bir meclis. Bağırarak değil. Söylediğim şeylerden rahatsızlığın varsa söz alırsın” ifadelerini kullandı.

‘SİZİN AKLINIZDAN BU GEÇER’
Mecliste tansiyon düşmeyince Başkan Sandal, meclis oturumunu kapatmakla tehdit ederek, “Söylediğimiz bilgiler doğru değil başkan bunları deşifre edecek ve biz gürültüyle bunu engelleyelim ve vatandaş bunu duymasın diyorsunuz. Sizin aklınızdan bu da geçer. İzmir’in en büyük kreşini yaptık. Sen bir meclis üyesi olarak kreşi gezdin mi? Bayraklı’daki yoksul aile çocukları özel okullardaki kreşin statüsü neyse Bayraklı’daki yoksul aile çocukları da aynı standartlardaki kreşe gidecekler cümlesinin doğru olup olmadığını içeriye girip baktın mı? İzmir’de hatta Türkiye’de kendi dershanesine öğretmen alırken üniversite ile sınav yapan, mülakatına hocaları sokan, alanında uzman öğretmenlerle o çocukları buluşturan bir yapıya denk geldin mi? Mülakatı bizim arkadaşlarımız değil hocalar yaptılar. Ben o çocuğu doğru yerde doğru eğitmenle bir araya getirmezsem ben onun derdini ve tasasını kendi boynumda hissederim. İki tanesi aktif üçüncüsünün de ruhsatı geldi. 24 kreş sözümüz halen geçerli. Siz Bayraklı’da olduğunuz sürece bizim ömrümüz yeter. Allah sizi eksik etmesin. Siz olduğunuz sürece biz buradayız. Allah sizden bin defa razı olsun. Biz hep buradayız” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ AKTAŞ: TUNCELİ’NİN İLÇELERİNE NEDEN YARDIM EDİYORSUNUZ?
Meclisteki gerginliğin azalmasıyla birlikte son olarak AK Parti Grup Başkanı Abdullah Aktaş’a söz verildi. Aktaş, Bayraklı Belediye yönetimine dair eleştirilerini şöyle sıraladı:

Burası meclis biz eleştireceğiz siz anlatacaksınız. Fakat sakin olmak lazım. Bu konular her açıldığında siz kendinizden geçiyorsunuz. Bunu anlamış değiliz. Ondan sonra tartışma çıkınca suçu bize atıyorsunuz. Çay Mahalle Pazar Yeri’ndeki beton atılmayla ilgili size bir usulsüzlük söylemiştik. Bunu teftiş kuruluna gönderdik dediniz, sonuç raporunu merak ediyoruz. İki tane gündem maddesini meclise getirdiniz. Tunceli Hozat ve Tunceli Ovacık ilçelerini ihtiyaçları ile ilgili. Başkanım varsa başka ihtiyaçları; Bayraklı’nın zaten malı ve parası çok. Artan parasını göndersin. Parça parça yapmayalım. Yeteri kadar araç gönderdiniz herhalde onlar bitti. Ne hikmetse şimdi binalara başlamışsınız. Ne tesadüf iki binanın da ikisinin aynı anda yapımı meydana gelmiş. Seramik işçiliği, boyaması, badanası, kerestesi, laminant parke. İki belediye düşünmüş taşınmış aynı meclis ve aynı günde ikisi de binalarını yenilemek istemiş. Yoksa siz her zamanki gibi Bayraklı’da etnik kökene göre iş mi yapıyorsunuz? Bu Tuncelili kardeşlerimizi tenzi ediyorum. Onlarla alakalı bir konu değil. Neden bu ilçelere Bayraklı’nın malını göndermeye devam ediyorsunuz?

‘BU ÜÇ İLÇEYLE İLGİLİ HASSASİYETİNİZ NEDİR?’
Siz bundan iki üç meclis önce dediniz ki okulların yapım ve tadilatına, camilerin yapım ve tadilatını yapmaya yetkimiz yok dediniz. Sizin yetkiniz olan yönetmeliği okudum burada. Yetkimiz yok, ama Tunceli’nin belediyelerine malzeme göndermeye devam ediyorsunuz. Yaklaşık 1 milyonun üzerindeki parayı da buraya gönderiyorsunuz. Bu üç ilçeyle ilgili hassasiyetiniz nedir?

‘5 YILDIR AYNI YERDESİNİZ’
5 yıl önceye geri gittiğimizde vaatlerde bulundunuz ama 5 yıl sonra aynı yerdesiniz. 5 yıl sonra bir tane somut iş yok. Kreş açmadınız, var olan binaları kullandınız. Şehir Hastanesi’ni diyorsunuz ama siz istediğim sponsoru bulurum diyorsunuz. Bununla bunun farkı nedir? Amaç hizmet getirmek değil mi? Şehir Hastanesi ile ilgili aslında ne olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Şehir Hastanesi İzmir’in en büyük yatırımı.

‘NEDEN İŞTEN ÇIKARDINIZ, BİR KERE DE SİZİN VURMANIZ MI GEREKİYOR?’
Belediye olarak yoksulların belediyesiyiz dediniz ama işten çıkarmalara devam ettiniz. Kişilerin sorunları olabilir. Böyle diye insanları işten çıkarmanız mı gerekiyor? Bir kere de sizin vurmanız mı gerekiyor? Sizin sahip çıkmanız gerekiyor. Meseleyi biliyorum, o arkadaşın yerine siz de olabilirdiniz. Ötekileştirmek yerine sahip çıkılabilirdi. Siz ne yaptınız, en basitini seçtiniz.

‘MADARA’ ELEŞTİRİSİNE YANIT: MAKSADINI AŞMIŞ BİR CÜMLEDİR, KUSURA BAKMAYIN
Son olarak Başkan Sandal’ın meclis üyesine karşı kullandığı ‘madara’ kelimesi üzerinden üslup eleştirilerinde bulunan Aktaş, “Üsluptan bahsediyorsunuz. Madara etmek ne demek? Bu üslup size gerçekten yakışmıyor. Şehri eminlik için bu nasıl bir cümle?” dedi. Bunun üzerine Başkan Sandal, üslubunun yanlış olduğunu kabul ederek, “Evet maksadını açmış bir cümledir kusura bakmayın. Doğru değil” dedi.

Meclis sonunda ikinci oturumun tarihine karar verildi.