GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Ekim 2023 Pazartesi 20:15

Karabağlar'da gündem kentsel dönüşüm... 'Peyderpey başlayacağız'

Karabağlar Belediye Meclisi'nin Ekim ayı birinci oturumunda gündeme kentsel dönüşüm geldi. Osman Aksünger ve Aşık Veysel Mahalleri'ndeki kentsel dönüşüme dair detayları aktaran Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, "Projemiz bakanlık tarafından onaylanmıştı. Şimdi bu projenin uygulanmasına peyderpey başlayacağız" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediye Meclisi'nin Ekim ayı ilk oturumu, Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yönetiminde gerçekleştirildi. Başkan Selvitopu, Meclis'in açılış konuşmasında belediyedeki çalışanların sayısı ve yaptıkları çalışmalar hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdi. Karabağlar'ın kardeş şehri olan Tunceli'ye bağlı Pülümür ilçesine kesimhane yapılması amacıyla verilmesi planlanan 669 bin 473 liralık ödemenin, Plan Bütçe ve Hukuk komisyonlarından, "Belediyenin görev alanı" olmadığı gerekçesiyle  reddedilmesi konu da gündeme geldi.

O YETKİ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE
Komisyonların, tereddütlü bir konu olması nedeniyle böyle bir karar aldığını hatırlatan Başkan Muhittin Selvitopu, Meclisi'i şu sözlerle bilgilendirdi:

"Bizim belediyemiz, Büyükşehir yasasına göre kurulmuş bir belediye. Pülümür belediyesi 5393 sayılı yasaya göre kurulmuş bir ilçe belediyesi. Belediye yasasında şöyle bir hüküm var. Belediyeler, kendi görev alanlarıyla ilgili yardımlaşma yapabilir. Pülümür belediyesinin kesimhane açmasında bir sakınca yok. Ancak ilçe belediyesi olarak bizim, mezbaha, kesimhane konusunda 5216 sayılı yasaya göre doğrudan bir yardım etme yetkimiz yok. Yetki Büyükşehir Belediye Meclisi'nde. Konuyla ilgili böyle bir ayrıntı var. Herhangi bir sorun yaşanmaması adına komisyonlarımızın da tereddütlerini giderme adına böyle bir karar alındı. Görev alanımızla ilgili bir talepleri olduğunda, o talebi yerine getirebiliriz. Bu rapor komisyonlardan geldiği gibi oy birliğiyle meclisten geçti."

BAŞKAN YARDIMCILIĞINA AYLA SERT GETİRİLDİ
2024 Mali Yılı Performans programı başta olmak üzere Meclis tarafından verilen önergelerle çeşitli birimlerden gelen önergeler ilgili komisyonlara oybirliğiyle gönderilirken, Başkan Muhittin Selvitopu Belediye Başkan yardımcılığına Ayla Sert'in, Kültür Müdürlüğüne de Derya Erdoğmuş'un getirildiğini açıkladı.

Her ayki meclis toplantılarının açılış konuşmasında olduğu gibi yine yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Selvitopu, şöyle özetledi:

BAŞKAN SELVİTOPU, BELEDİYE ÇALIŞMALARINI ANLATTI
"1 Ekim itibariyle memur sayımız 481, sözleşmeli personel 2, kadrolu işçi 11, geçici işçi, 57, şirket personeli 880, toplam 1431 mevcudumuz var. Biz göreve geldiğimizde bu rakam 1641 kişiydi. Eylül ayında temizlik, fen işleriyle ilgili ekiplerimiz sahada üzerlerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalıştılar. Özellikle ilçe belediyelerinin birinci görevi temizliktir. Karabağlar belediyesi olarak yaptığımız araç takviyeleriyle bugüne kadar hiçbir aksaklık olmadan yerine getiriyoruz. Tabii iki eksiklerimiz var. O eksikleri zaman içerisinde gidereceğiz. Aynı şekilde parklar birimizle aynı hassasiyetle çalışıyor. Mevcut parkların yenilenmesi, yenilerinin yapılması devam ediyor.Şu anda devam eden projelerimiz var. Özellikle üzerinde yoğun bir şekilde durduğumuz, Uzundere Gençlik Merkezi projesi... Yüzde 50 seviyesini geçti. Hedefimiz en kısa zamanda tamamlayıp gençlerin hizmetine sunmaktır. Yeşilyurt pazaryeri inşaatı hızla devam ediyor. Öngörülen zaman içinde tamamlanıp hizmete açılacak. Sosyal tesisi de yılbaşı itibariyle hizmet vermeye başlayacağız. Belediye olarak her yıl 114 okulla ilgili çeşitli bakım, onarım çalışması yapıyoruz. Bu yıl da bize başvuran okullarda tadilatları tamamladık. Abidin Dino parkında peyzaj düzenlemeleri yapılıyor."

UĞUR MUMCU PARKI'NDA CUMHURİYET DÖNEMİNİ ANLATAN RÖLYEFLER OLACAK
Uğur Mumcu Parkı'nda büyük çapta bir düzenleme yapıldığını duyuran Başkan Muhittin Selvitopu, "Önümüzdeki günlerde hep birlikte 29 Ekim Cumhuriyet bayramımızın 100. yılını kutlayacağız. Bu amaç doğrultusunda Uğur mumcu arkını yeniden düzenliyoruz. Karabağlar'da resmi törenlerin yapılabileceği bir alan yoktu. Ama 29 Ekim'den itibaren Uğur Mumcu parkını bu amaçla da kullanabileceğiz. 29 Ekim'de yeni haliyle hizmete açacağız. Çelenk koyma törenlerimizi orada yapacağız. Ayrıca bu parkta Cumhuriyet dönemini anlatan rölyefler yer alacak. Şimdiden Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun diyorum. Sadece sözle değil, eylemlerimizle de Cumhuriyeti içimize sindireceğiz, Cumhuriyet değerlerine de sonuna kadar sahip çıkacağız" dedi.

O PLANLAR DA ONAYLANIRSA KARABAĞLAR'IN PLANSIZ HİÇBİR YERİ KALMAYACAK
Kentsel dönüşüm konusundaki gelişmeleri de aktaran Başkan Selvitopu, "Osman Aksüner ve Akış Veysel mahallelerindeki kentsel dönüşüm projemiz bakanlık tarafından onaylanmıştı. Şimdi bu projenin uygulanmasına peyderpeyh başlayacağız. Haritasını yenileme çalışmasına başladık, imar uygulamalarıyla devam edeceğiz. Bir sonraki aşamada da kamu olarak, hiçbir kuruluşa teslim etmeden, belediye olarak içinde yer alarak kentsel dönüşümün içinde olacağız. Belediyemiz dönüşüm projelerinin yanında mutlaka yer alacak. Bizim de hedefimiz Osman Aksüner, Aşık Veysel, kısmen de Aydın mahallelerini kapsayan bu 106 hektarlık alanda sağlıklı bir şekilde kentsel dönüşümü gerçekleştirmektir. Yeni bir modeli de İzmir'in önüne, Karabağlıların önüne koymuş olacağız. 4. etap planlarımız var; Peker Mahallesi, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak mahalleleriyle ilgili planlarımız da daha önce meclisimizden geçmişti. Büyükşehir'e onay için gönderdik. Bu ay yapılacak Büyükşehir meclisinde o planlar onaylandığında, Karabağlar'da artık plansız hiçbir yer kalmamış olacak. Karabağlar, 2040'lı 2050'li yıllara yönelik yol haritası belirlenmiş olacak" diye konuştu.

KARABAĞLARLI MUHTARLAR SAMSUN YOLCUSU
Başkan Selvitopu, yaptıkları ve yapacakları çalışmalarla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karabağlar'da asfaltlama çalışmaları devam ediyor. Hiçbir kuruma muhtaç olmadan kendi yollarını asfaltlama çalışmasını yapıyor. Bundan sonra aynı kararlılıkla devam edeceğiz. 500 bin insanıma hizmet etmeye devam edeceğiz. 28 amatör kulübümüze destek paraları hesaplarına yatırıldı. Amatör spora desteğimiz devam edecek. Gençlerimizin, çocuklarımızın sporla buluşmasına yönelik gayretlerimiz devam edecek. Bu yıl 60 binden fazla insanımız havuzlarımızdan yararlandı. Muhtarlar gününü kutlayacağız. Onlarla birlikte Mustafa Kemal Atatürk'ün Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda ilk adımı attığı Samsun'da onlarla birlikte olacağız. 100. yılın karşılamasını da orada birlikte gerçekleştirmiş olacağız."

TARKAN FİKRET ÇALIK'IN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA KARARI İKİ AY UZATILDI
Menemen eski Belediye Başkanı Serdar Aksoy ile birlikte zimmet ve irtikap suçlarından tutuklanan, ancak şartlı olarak tahliye edilen İYİ Partili Meclis üyesi Tarkan Fikret Çalık, soruşturma kapsamında geçici olarak meclis üyeliğinden uzaklaştırılmıştı. Başkan Selvitopu, 16 Eylül 2021'de alınan uzaklaştırma kararının, iki ay daha uzatıldığını bilgisini Meclis üyeleriyle paylaştı.

Dilek ve temenniler bölümünde AK Partili Meclis Üyesi Faysal Acar, işe alımlarda, başvuruda bulunan herkesle yüz yüze görüşülmesi için komisyon veya bir heyet kurulmasını önerdi. CHP Grup Başkan vekili Zafer Levent Yıldır, mülakatın kaldırıldığı bir dönemde böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirtirken, Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, bu konuda net konuştu:

"Karabağlar Belediye olarak İşçi Bulma Kurumuna ilan vermeden kimseyi işe almıyorum. Bu konuda çok hassasız. Zaten belli mesleği olanlar belgeleriyle başvurabiliyorlar. İş başvurusunda bulunan herkesin yüz yüze görüşmeye çağrılması söz konusu değil. Yasal olarak, kurumca uygun görülen isimler davet edilerek sınava tabii tutulur. Ağır vasıta şoförü alırken, sınav yapmadan almıyoruz. Milyonluk aracı, sınav yapmadan birine teslim etmemiz mümkün değil. Elektrikçiyse, belgesi mutlaka olacak. Eskiden böyle değildi. Eleman alacaksak, alacağımız insan sayısından fazlasını çağırıyoruz. Sınavdaki başarıları doğrultusunda da işe alınıyorlar. Liyakatı olmayan kimseyi istihdam etmiyoruz."

Karabağlar Belediye Meclisi, Ekim ayının ikinci oturumunu, 6 Ekim Cuma günü saat 16.00'da gerçekleştirecek.