GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Ekim 2016 Çarşamba 09:37

Başkanı KOSBİ’yi anlattı: 7 milyar dolar hacim, 50 bin istihdam hedefi, ‘4.0’ müjdesi!

Türkiye’nin ticaret hacmine yılda 7 milyar dolarlık katkı sağlayan KOSBİ, kapılarını basın mensuplarına açtı. Yol haritası, yatırım hedefler ve yeni projeler hakkında önemli açıklamalar yapan Başkan Kamil Porsuk, OSB’de sanayi 4.0 için kalifiye eleman yetiştirecek meslek lisesinin müjdesini verdi.

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - Türkiye’deki ticaret hacmi ve bünyesindeki dünya markalarıyla dikkat çeken Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) kapılarını basın mensuplarına açtı.

Yılda 7 milyar dolar ticaretiyle Türkiye’nin büyüme hedeflerine katkı sağlayan KOSBİ yönetimi,  bölgedeki yatırımları, OSB’nin faaliyetleri tanıtmak ve yol haritası hakkında bilgi vermek üzere basın toplantısı gerçekleştirdi.

KOSBİ Yönetim Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk,  Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Diren, Yönetim Kurulu Üyeleri Aytekin Öztaş ve Hüseyin Eren ve Bölge Müdürü Cüneyt Öztürk, sanayici Mesut Kanat ve Avukat Serkan Şahin faaliyetler hakkında sunum gerçekleştirdi.

HEDEF 50 BİN İSTİHDAM 
Sunumun ardından gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan KOSBİ Başkanı Kamil Porsuk, toplam 1300 hektarlık alanda faaliyet gösteren bölgenin 511 firmasıyla Türkiye'nin önde gelen OSB'lerinden biri olduğunu açıkladı.

Her yıl açıklanan Türkiye'nin ilk 500 firması arasındaki firmaların bir kısmının KOSBİ'de faaliyet gösterdiğini vurgulayan Porsuk, "Bugün 26 bin 500 kişiye iş imkanı sağlamaktan gurur duyuyoruz. Bu sayı ile İzmir'de Karaburun ve Beydağ'ın toplum nüfusunu geçip Kınık'ın 28 bin kişilik nüfusuna yaklaşıyoruz. Bölgemiz tam kapasite olduğunda ise istihdamımız bu sayı 50 bin kişiye ulaşacak" ifadelerini kullandı.

7 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
KOSBİ'nin yıllık 7 milyar dolar ticaret hacmine ulaştığını vurgulayan Porsuk, "Bölgemizin gelişmesi adına bugüne kadar 94 milyon liralık yatırım yapıldı. Bunun 34 milyon liralık kısmı ise 2012 yılından sonra gerçekleştirildi. Yapacağımız 4 milyon liralık yeni yatırımla arıtma tesisimizin kapasitesi günlük 20 bin metreküpe çıkacak. Diğer yandan sanayicimizin heyecanla beklediği Yiğitler Barajı hayata geçiriliyor. 4 yıl içinde tamamlanacak baraj suyunun yüzde 52'sini sanayicilerimiz geri kalan kısmını ise tarımsal sulama için çiftçilerimiz kullanacak. Böylece kiraz ve zeytine de can suyu gelecek. Güneş tarlalarımız ile temiz enerjiye de geçiş yaptık. Arıtma tesisimizin 500 kilovat saatlik elektrik ihtiyacını bu güneş enerji santralinden elde ediyoruz" şeklinde konuştu.

3. ETAP ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
OSB’nin daha iyi ve planlı bir şekilde faaliyet vermesini sağlayacak parselasyon çalışmalarında sona gelindiğini açıklayan Porsuk, ”Bölgemizde birinci etap parselasyon çalışmaları tamamlandı. İkinci etabın planları ise halen askıda… Askıdan indirildikten sonra üçüncü etap için çalışmalara başlayacağız. Tüm bu çalışmalar da bizim 2017 yılı hedeflerimizi belirliyor. Ardından altyapının tamamlanmasıyla hızla yeni firmaların yatırımları buraya gelecek" dedi.

SORUNLAR ORTAK AKILLA ÇÖZÜLDÜ
İzmir Valiliği başta olmak üzere yerel yönetimlerle bölgenin su sorununun çözülmesinde önemli rol oynayacak Yiğitler Barajı’nın sadece KOSBİ için değil tüm Kemalpaşa için katkı koyacağını söyleyen Porsuk, ortak akıl vurgusu yaptı.  Kamil Porsuk,” Bizler görev aldığımız zaman bölge sanayilerini temsil ederek buradaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir Valiliği ve belediyelerin ortak akılla hareket etmesiyle sorunları çözdük. Bölgenin sorunları için gece gündür demeden çalıştık. Kemalpaşa’ya barajın yapılması büyük bir fırsat... 13 milyon350 bin dekar alan sulanacak” diye konuştu.

YEREL YÖNETİMLERLE İŞ BİRLİĞİ
Porsuk, “Faaliyetleri gerçekleştirmemizde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, Kemalpaşa Belediye Başkanı arif Uğurlu’nun, Ege Bölgesi sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’ın çok önemlim katkıları var. Biz belediyelerle daima iş birliği içindeyiz. Burada Aziz Kocaoğlu onay vermeseydi bölgenin yeniden kurulması mümkün değildi. İş birliği ile bunları gerçekleştirdik. Yine son olarak bölgemize itfaiye yapalım dedik, İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘ bu belediyelerin işi. Siz yer gösterin biz yaparız’ dedi.  bu işbirliğinin daima sürmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

SANAYİCİLER ESKİ YERLERİNDEN SIKILDI
Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ve terör olaylarının 2016 hedeflerinde herhangi bir sapmaya neden olmadığını ifade eden KOSBİ Başkanı Porsuk, "Darbe girişimi yatırımcılarımızın hedefini ise ülke genelinde ne kadar etkilediyse onları da o kadar etkiledi. KOSBİ'nin diğer OSB'lerden farkına gelirsek; pek çok sanayicimiz küçük sanayi sitelerinden bunaldı. İzmir’de Pınarbaşı, Işıkkent gibi alanlarda faaliyet gösteren çok sayıda sanayici yerlerini değiştirmek istiyor. Bunların çoğunun KOSBİ’ye taşınma ve yeni yatırım yapma planları var” diye konuştu.

İZMİR-İSTANBUL OTOYOLUNA TRAFİK TEYAKKUZU
Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde başlayan ve İzmir ile İstanbul arası toplam yolculuk mesafesini 3 buçuk saate indirecek otoyol projesinin bölgeye etkisi hakkında konuşan Porsuk, otoyolun bölgeye önemli katkı sağlayacağını ifade etti.  Yaklaşık 2 yıl sonra bitmesi planlanan projenin İzmir bağlantısının Kemalpaşa’dan geçmesi üzerine KOSBİ olarak trafik planlamalarına başladıklarını söyleyen Porsuk, “Otoyolun bağlanmasıyla bölge içindeki trafiği nasıl rahatlatacağımızı şimdiden tartışıyoruz" dedi.

MARMARA’DAN ARAZİ AKINI
Otoyolun yatırımcılar için önemli bir fırsat olduğunu  söyleyen Kamil Porsuk, “Bugün otoyolun geçeceği birçok sanayi bölgesinde araziler el değiştiriyor. Özellikle Marmara Bölgesi'nde ciddi sayıda arsa alan insanlara rastlıyoruz. Otoyolun bölgemize katkısı çok olacak. Bu konuda İzmir Valimiz ve aynı zamanda Müteşebbis Heyet Başkanımız Erol Ayyıldız ile görüşerek bir kaç üniversiteyle çalışma yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE GİBİ LİSE
Sanayicilerin en büyük sorunlarından mesleki eğitimde yeni planlamalar içinde olduklarını ifade eden Kamil Porsuk, yeni kurmayı hedefledikleri mesleki eğitim merkezi kurmak için çalıştıklarını açıkladı.  Bölgede, teknoloji ve otomasyonu hedefleyen; robotların üretim alanında daha yoğun görev aldığı Sanayi 4.0'a uygun bir meslek lisesi için de adımları atacaklarını kaydeden Başkan Porsuk, "Bu okul, çok iyi teknik bilgiye sahip öğrencilerin yetişeceği bir lise olacak. Bunu da 'özel meslek lisesi' şeklinde yapacağız. İlgili Bakanlıkların destekleri ve KOSBİ'nin katkılarıyla öğrencilerimizi yetiştireceğiz. Bizim zaten planlarımızda eğitim alanı var ama nokta olarak henüz yeri netleşmedi. Bu liseyi biz mi yaparız yoksa sanayicimiz bir araya gelerek mi yapar onu şimdiden bilemiyoruz. Ama 2017 yılında lise hedefimize ulaşmak için adımları atacağız. Lisenin 24 derslikten az olmaması ve 720 öğrencisi olması ideal. Okulumuzdan mezun olacak öğrenciler, bölgemizde staj yapıp yine bölgemizde istihdam edilecek" diye konuştu.

MÜRACAAT ÇOK ELEMAN YOK
Bugün ülkemizde meslek liselerinin itilip kakıldığını söyleyen Porsuk, "Ama etrafınıza baktığınızda duayen sanayicilerimizin pek çoğunun Mithatpaşa Meslek Lisesi'nden mezun. Biz de hem bunu anlatmak hem de ailelere mesleki eğitimin önemini göstermek adına 'mesleğini tanı' diye bir çalışma yapıyoruz. Yani onlara meslekleri ve öğrencileri nelerin beklediğini göstereceğiz. Bugün maalesef ara eleman bulamıyoruz; bize müracaat çok ama istediğimiz nitelikte değil. Artık istediğimiz gibi elemanlar yetiştirmek istiyoruz" dedi.

GÖNLÜ ZENGİN SANAYİCİLERİMİZ VAR
Meslek lisesi öğrencilerinin burslarını karşılamak üzere İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin (İAOSB) alışveriş merkezi (AVM) yapmakta olduğunun hatırlatılması üzerine Başkan Porsuk, "KOSBİ'de AVM yapacak arsamız zaten yok. Ama öğrencilerimiz için gönlü bol işadamlarımız var. İşadamlarımızın verecekleri destekle burslar karşılanacak. Biz lise projemizde ise Manisa OSB'yi kendimize örnek alıyoruz" ifadelerini kullandı.

FABRİKA TURU
Basın toplantısının ardından KOSBİ turuna geçildi. KOSBİ Yönetim Kurulu ile birlikte OSB’de faaliyet gösteren Türkiye’nin içecek sanayi devi Dimes A.Ş. ve Almanya merkezli radyatör ve soğutucu üreticisi AKG’nin Türkiye fabrikasındaki üretim tesisleri yerinde incelendi.

ARITMA TESİSİNDE FİDAN DİKİMİ
Fabrika gezisinin ardından KOSBİ tarafında hayata geçen, günde 10 bin metreküp kapasiteli fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma kabiliyetine sahip merkezi atık su arıtma tesisi gezildi. Yeni çevreci yatırımlarla yoluna devam etmeye hazırlanan tesisin bulunduğu alanda basın mensuplarıyla birlikte zeytin fidanları dikildi.