GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Ekim 2016 Çarşamba 09:24

İzmir'in kuzeyinde yeni kaynak: 60 hektarda arama izni

Yeni kömür madeni yatakları ile gündeme gelen İzmir’in Kınık İlçesi’nde bu kez başka bir yeraltı zenginliği değerlendiriliyor. Bergama ve Kınık bölgesinde yer alan perlit madeni için İPM Perlit Madencilik A.Ş 60 hektarlık alanda izin aldı.

EGEDESONSÖZ - Manisa’nın Soma ilçesine sınır olan İzmir’ın Kınık İlçesi’ndeki kömür madenlerinde çalışmalar sürüyor. Son olarak, Özyeğin Şirketler Grubu’nun aldığı kömür madeni çıkarma izni ile gündeme gelen Kınık’ta yeni bir yeraltı zenginliği çalışmasına hız verildi. Bakırçay Havzası’nda Bergama’da uzun yıllardır çıkartılan perlit madeni Kınık’ta da bulununca şirketler bu bölgeye yöneldi. İPM İperlit Madencilik ve İnşaat Şirketi 60 hektarlık alanda arama izni aldı.

Maden arama sahasında yapılan çalışmalar sonucunda madenin varlığının tespit edildiği 14,96 hektarlık alan maden işletme sahası olarak belirlendi. Ocak alanından yılda 54 bin ton malzeme çıkartacak olan şirket yüzde 20’lik kaybı daha çok malzeme çıkartarak telafi edecek. Bergama-Kınık sınırlarında 67 bin ton malzeme alınacak.

HER ALANDA KULLANILIYOR
Türkiye'deki perlit yatakları batıda Ege Denizinden doğuda Kars ve Van yörelerine kadar yayılıyor. Başlıca perlit cevheri yatakları İzmir, Balıkesir, Manisa, Eskişehir, Çankırı, Nevşehir, Ankara, Erzincan, Erzurum, Bitlis, Kars ve Van illerinde yer alıyor. Türkiye'de bulunan yatakların bütün rezervi milyarlarca tonla ifade ediliyor. MTA verilerine göre kaliteli cevherlerin görünür rezervi 8,5 milyar ton iken her türdeki cevherin muhtemel ve potansiyel rezervlerinin tamamı 11,5 milyar tonu aşıyor. Bu bakımdan Türkiye'nin Perlit potansiyeli dünya ülkeleri arasında Amerika ve Rusya'dan sonra üçüncü sırayı alıyor.

Bugün antibiotik tarzı ilaçlar, bitkisel yağlar, meyve suları, üzüm suları ve şarap, deterjan sanayi gibi pek çok günümüzde kullandığımız içeceklerin filtrasyonunda perlit kullanılıyor. Ayrıca bunun dışında topraksız tarım yapılan seralarda, verimsiz toprakların düzenlenmesinde, inşaat sektöründe izolasyon amaçlı tüm alçı ve çimento bazlı yalıtım malzemeleri üretiminde kullanılıyor Ayrıca çelik sanayinde cüruf toplama amaçlı, doğal gaz çevirim santral tanklarının izolasyonunda tercih ediliyor.