GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Ağustos 2023 Cumartesi 15:53

Başkan Yorgancılar'dan 'karşılıksız çek' çağrısı: Acil düzenleme şart!

Ege Bölge Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle karşılıksız çek sebebiyle hapse girenlerin sayısının arttığına dikkat çekti. Yorgancılar açıklamasında “yeni bir infaz düzenlemesine acilen ihtiyaç vardır. Hapis yerine bu noktada önerimiz; öncelikle iş insanının ticari faaliyetlerine devam etmesini sağlayıp borcunu ödemesine olanak tanınmasıdır” dedi.

EGEDESONSÖZ- Ekonomide yaşanan olumsuzluklar sebebiyle borçlarını ödemekte zorlanan esnaf ve iş insanları vadeli ödemelerinde çek kullansa da borcunu ödeyememeleri sebebiyle hapse giriyor.

Son dönemde artan karşılıksız çekler sebebiyle hapse girenlerin sayısı hızla artarken İzmir iş dünyasından yeni yasal düzenleme çağrısı geldi. EBSO Başkanı Yorgancılar, borcunu ödeyemeyen iş insanlarının ticari faaliyetlerine dönüp borçlarını ödeyebilmeleri çalışma başlatılmasının gerektiğini bildirdi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Başkan Yorgancılar şunları söyledi:

“Yıllardır karşılıksız çekten dolayı yaşadığımız sıkıntıları ifade etmeye çalışıyor, çeke yeniden itibarının kazandırılmasının piyasalar açısından önemini anlatırken, hapis cezasının çözüm olmadığını vurguluyoruz.

15.07.2023 tarihli RG’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemelerin,adli suçluların denetimli serbestliğine imkan tanırken; Çek Kanununu kapsamaması,çekini ödeyemeyen,ailesinden ticari hayatına kadar mağdur olan iş insanlarının cezalandırılması kabul edilebilir değildir.

TCK 170. Maddeden dolandırıcıların dahi yargılanıp ½ ceza indirimi ve denetimli serbestlik hükümlerine tabi tutulduğu değerlendirildiğinde;

Pek çok firmanın ise Devlet ihalesinden hakedişlerini zamanında tahsil edemediği, senet,çek,açık hesap alacaklarını alamadığı, konkordato ilan eden firmalardan alacağını tahsil edemeyip ve icra yoluyla tahsil kabiliyetleri de ellerinden alındığı gerçekleri göz önüne alındığında;

tek dertleri bin bir güçlükle kurdukları şirketlerini kurtarmak olan iş insanlarını, “hırsız, gasp, cinsel istismar, dolandırma, uyuşturucu, yaralama vs. gibi suçlar’dan daha ağır cezalara mahkum etmek çözüm değildir. Üstelik bu durum, çeke itibarını da geri kazandırmıyor.

Vergisini ödeyen, istihdam sağlayan iş insanlarını, zamanında borcunu öde(ye)mediği için cezaevine geri çağırmak ve 5 yıl hapis süresinde borçlarını da ödemelerini beklemek, iş insanlarına suçlu damgası vurmak adil değildir.

Bu nedenlerle, yeni bir infaz düzenlemesine acilen ihtiyaç vardır. Hapis yerine bu noktada önerimiz; öncelikle iş insanının ticari faaliyetlerine devam etmesini sağlayıp borcunu ödemesine olanak tanınmasıdır”