GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Ağustos 2023 Cumartesi 10:33

Oda başkanından ‘tabldot’ uyarısı… 60 liradan düşükse hilelidir!

Et başta olmak üzere bitkisel ürünlerin aşırı pahalı hale geldiğini belirten Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, yemek fabrikalarının dört kap yemeği en iyimser rakamla 60 liraya verebileceğini söyledi. Başkan Toprak, “40-45 liraya da yemek veren fabrikalar olduğu konuşuluyor. Matematik ortada. Eğer o fiyata yemek veriliyorsa, hilelere başvurulmuş demektir” ifadesini kullandı.

EGEDESONSÖZ – Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, SONSÖZ TV’de katıldığı programda Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı. Yemek fabrikalarının, sürekli artış eğiliminde olan et, sebze, meyve fiyatlarına yetişemediğini söyledi. Bugün itibariyle yemek fabrikalarının dört kap yemekten oluşan bir tabldot yemeği 60 liradan verebileceğinin altını çizen Başkan Toprak, 40-45 liraya aynı yemeği veren işletmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yemek sektöründe çok büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, “Yemek sektörünün temelinde gıda maddeleri var elbette ve o gıda maddeleri sürekli zamlanıyor. Bu işin en önemli unsurlarından biri de nakliyesidir. Akaryakıt fiyatları durmuyor. İşçilik ciddi bir maliyet. Bunları üst üste koyduğunuzda bugün kabaca 60 liranın altında dört kap yemeği işyerlerine kapı teslim vermek çok zor” dedi.

Başkan Toprak, şu değerlendirmelerde bulundu:

BİR YILLIK SÖZLEŞMELER ÖNCE ALTI AYA, SONRA ÜÇ AYA DÜŞÜRÜLDÜ
“Yılbaşında bu rakam 40 lira civarındaydı. 2022 Ocak ayına kadar yemek fabrikaları, işyerleriyle bir yıllık sözleşmeler yapardı. Çünkü yemek üreticisi bir yıllık süreçte önünü görebiliyordu. Ben size dört çeşit yemek vereceğim, çorbası, ana yemeği, makarnası, tatlısı, salatası, yoğurdu denilirdi ve bir rakamda anlaşılırdı. Bir yıllık sözleşme dönemi sonrasında altı aya düştü, bir süre sonra üç aya indirildi. Şu günlerde üç aylık sözleşmeler yapılıyor ama şöyle bir madde ekleniyor: TEFE, TÜFE bir ayın sonunda yüzde 15’in üzerine çıkarsa, ikinci ay için yeni bir fiyat belirlenir! Yemek fabrikalarının durumu bu kapsamda iç açıcı değil. Hala 40 liraya 45 liraya yemek satan fabrikalar olduğu konuşuluyor. Matematik ortada. O kadar düşük fiyata yemek veriliyorsa, o fiyatı kabul edenlerin bir daha oturup düşünmesi lazım. Kemiklerden arındırılmış löp eti toptan 320 liraya aldığınızı varsayalım. Bir yemeğe 100 gram et koysanız zaten maliyet 35 lira civarı oluyor. Et maliyetinin 35 lira olduğu bir yerde nasıl olur da 45 liraya yemek satılabilir? 100 gram kullanıyorum deyip 60 gram kullanacaksınız, dana eti yerine düve veya inek eti kullanacaksınız, ya da donuk et kullanacaksınız ki, bu gibi hilelere başvuracaksınız demektir. Diğer yemeklerin maliyetini de düşündüğünüzde, 40 liralık, 45 liralık yemeğin nasıl olacağını pekala herkes hayal edebilir.”