GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Şubat 2022 Pazar 09:42

Başkan Yetişkin isyan etti: Sığacık İzmir’in çöplüğü değil!

Çeşme’nin özel turizm projesi ilan edilmesi nedeniyle kendine yeni yer arayışına giren iki balık çiftliğinin Sığacık Körfezi’ne taşınmak için yaptığı başvuruya bakanlığın ön onay vermesine isyan eden Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin "Sığacık Körfez’i İzmir’in çöplüğü değil" dedi. Başkan Yetişkin, ÇED kararının çıkması durumunda dava açacaklarını da dile getirdi. Balık çiftliklerinin halkın katılım toplantısı ise 10 Mart tarihinde yapılacak.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ –  Balık çiftliklerine karşı yapılan eylemlerle pek çok kez gündeme gelen Seferihisar ve Urla sınırındaki Sığacık Körfezi’ne yenilerinin eklenmesi gündemde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı son olarak iki balık çiftliği şirketinin yapmış olduğu başvuru üzerine ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecinin başladığını duyurdu.

‘DAVA AÇACAĞIZ’
Sığacık Körfezi’ne açılmak istenen iki yeni balık çiftliği ile ilgili Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, denizlerin temizliği konusunda çok hassas olduklarını belirterek, “Denizlerimizin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Denize çiftlik değil mavi yakışır. Elimizden gelen yasal yollardan ne yapmamız gerekirse yapacağız, ÇED kararı çıktığında dava açacağız. Hali hazırda devam eden davalarımız var. Bu balık çiftlikleri alınan kararlardan dolayı mağdur olabilir ama bunun yeri bizim denizlerimiz olamaz. Bakanlığın iki projeye izin vermesi bakanlığın insiyatifidir ama balık çiftlikleri ile defalarca dava kazandık ve Seferihisar'ın korunması için elimizden geleni yaptık. O bölgeler turizm bölgesi ve buna rağmen o bölgeye ruhsat verilip yeni balık çiftliklerinin oraya taşınmasına, 'Yaptık oldu' anlayışına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Sığacık Körfezi İzmir’in çöplüğü değildir” dedi.

‘DENİZİMİZ YARINA MİRASIMIZ’

Bakanlığa ve balık çiftliği şirketlerine çağrıda bulunan Başkan Yetişkin şunları söyledi:

 “Gelsinler denizlerimizi görsünler, bu koylarda böyle bir faaliyetin yapılamayacağını, bu bölgenin ne kadar güzel olduğunu anlasınlar. Seferihisar'la Urla arasındaki bu koylar tamamen yelken ve yat projelerine açık; olta ve kıyı balıkçılığının olduğu bir bölge. Gezi turlarının yapıldığı bir bölge... Ankara’dan oturup da harita üzerinden ‘biz bunu buraya verelim, bu şekilde yapalım’ demekle olmaz. Gelip mutlaka burada yerinde görmeleri lazım ÇED raporlarını düzenleyenlerle beraber gezmemiz lazım. Yarına bırakacağımız bir mirasımız varsa eğer ki bizim mirasımız da bu denizlerimizdir.”

BALIK ÇİFTLİKLERİNİN KUŞATMASI ALTINDA!

Hali hazırda Çeşme Mersin Körfezi’nde balık yetiştiriciliği yapan Mehmet Süha Tümay sahibi olduğu  Ada Tarım ve Deniz Ürünleri ile Mustafa Reha Tümay’ın sahibi olduğu Martılar Tarım ve Deniz Ürünleri isimli şirketler, Cumhurbaşkanı kararıyla ilan edilen ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ sınırları içerisinde kalınca yer arayışı içine girdiler ve gözlerini balık çiftliklerinin kuşatması altında olan Sığacık Körfezi’ne çevirdiler.

Seferihisar ve Urla arasındaki 9 numaralı su ürünleri potansiyel sahasında hali hazırda Özsu ve Başaranlar, Maviden ve Gümüşdoğa isimli şirketlere ait 7 tane balık çiftliği bulunuyor. İki şirkete de onay verilmesi halinde balık çiftliklerinin sayısı 9’a ve yıllık üretim kapasiteleri ise 17 bin 500 tona çıkacak. Projelerin halkın katılım toplantıları ise 10 Mart tarihinde yapılacakken nerede gerçekleşeceği ise ilerleyen günlerde açıklanacak.