GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Şubat 2022 Pazar 08:20

Antik kente GES hançeri!

Çevre, Şehre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kyme Antik Kenti 3. derece arkeolojik SİT bölgesine rüzgar santralinin yanı sıra güneş enerji santrali de kurulması için ilk onayı verdi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Kardemir Çelik Sanayi, İzmir’in Aliağa ilçesindeki Bozköy Mahallesi sınırları içinde kalan bölgede işlettiği rüzgar enerji santraline ek olarak güneş enerji santrali kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na proje dosyasını sundu.

Proje dosyasına göre Bozyaka Rüzgâr Enerjisi Santrali’nin ruhsat sahasının 12 hektarlık kısmına güneş enerji panellerinin dikilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında toplam 20 bin 470 adet güneş paneli ile 8,51 Mwe’lık elektrik üretilmesi planlanıyor. Tesisin ekonomik ömrünün 50 yıl olması hedefleniyor. Projenin maliyeti ise 80 milyonu geçiyor.


KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN YAŞAM ALANI
Proje alanı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerinde orman alanı olarak kayıtlı. Aynı zamanda proje sahasıda Bern Sözleşmesi’ne göre bölge koruma altında olan bazı canlıların da yaşam alanı.

ARKEOLOJİK SİT ALANI SINIRLARINDA
Güneş enerji santralinin kurulacağı parsel aynı zamanda Kyme Antik Kenti’nin sınırları içerisinde kalıyor. Bölge İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1990 yılında 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edilmişti. Rüzgar enerji santralinin yapılması için koruma amaçlı imar planları hazırlamıştı.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecinin başlatıldığını açıkladı.