GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Ağustos 2022 Çarşamba 11:13

Başkan Soyer 'geçit yok' dedi... 'Zehir gemisi' yargıya taşındı

Taşıdığı asbest miktarı ile tartışmalara neden olan Nae Sao Paulo gemisinin İzmir'e doğru ilerleyişi devam ederken aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve meslek örgütlerinin olduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu geminin Türkiye karasularına girişini engellemek için dava açtı. Dava öncesi yapılan açıklamada konuşan Başkan Soyer "Geçmişte emperyalistler çizmeleri ile ülkeleri işgal ederlermiş şimdi tohumları ile zehirleri ile çöpleri ile işgal ediyorlar ama yağma yok geçit yok. Emperyalizme, faşizme İzmir geçit vermeyecek" dedi.

Ahmet Can KARATAŞ/EGEDESONSÖZ- Brezilya Donanması’nda yer alan ve İzmir-Aliağa’da sökümü planlanan Sao Paulo gemisinin Eylül sonunda limana yanaşması bekleniyor.

Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının gemide 900 ton asbest olduğu iddiasıyla sökümüne karşı çıktığı geminin Türkiye’ye girişini durdurulması amacıyla hukuki süreç de başladı.

İzmir Bölge Adliyesi önünde bir araya gelen DİSK, KESK, TTB, TMMOB üyelerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de destek verdi. 

'ÖLÜM GEMİSİ' DEĞİL 'ZEHİR KARGOSU'
Basına açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ‘ölüm gemisi’ ve ‘zehir gemisi’ olarak adlandırılan Nae Sao Paulo’nun aslında bir ‘zehir kargosu’ olduğunu ifade ederek “Gelen gemi falan değil gemi olma özelliğini tamamen yitirmiş bir kargo geliyor. Bu kargo bir zehir kargosu, çöp kargosu, bir gemi falan değil. Gelen binlerce tonluk bir çöp, binlerce tonluk bir zehir. Öncelikle bunu daha iyi anlamamız lazım.” dedi.'GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER'
Gemiye geçit vermeyeceklerini belirten Başkan Soyer “Bu sabah 850 kardeşimizi İzmir’den Afyon’a gönderdik. Mustafa Kemal Atatürk’ün yürüdüğü güzergahtan başlayarak 9 Eylül’de İzmir’e varacaklar. Bugün o büyük zaferin başladığı gün. Geçmişte emperyalistler çizmeleri ile ülkeleri işgal ederlermiş şimdi tohumları ile zehirleri ile çöpleri ile işgal ediyorlar ama yağma yok geçit yok’ Emperyalizme, faşizme İzmir geçit vermeyecek. Bu memlekete geçit vermeyecek. Geldikleri gibi gidecekler! Geri göndereceğiz çünkü bu vatan bizim. Çünkü bu vatanı bize emanet edenler kanları ile canları ile bağımsızlığın, özgürlüğün, barışın, cumhuriyetin bedelini ödediler. Şimdi bizim görevimiz de gelecek nesillere barışı, özgürlüğü, bağımsızlığı, cumhuriyeti ve demokrasi devretmek olacak. Bir belediye başkanının asli görevi şehrini korumaktır. Ondan sonra gelir tüm vazife. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak söz veriyorum. Son nefesime kadar İzmir’in ağacını, denizini Aliağa’sını korumak için canla başla çalışacağım. Hep beraber o gemiyi buradan geldiği gibi göndereceğiz.” diye konuştu.

 

BAŞKAN YÜCEL: DENİZİ ONLARA DAR ETMELİYİZ!
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de “Bir taraftan sokağı bir taraftan denizi bir taraftan da mahkemeleri onlara dar etmeye kararlıyız. O zehir gemisinin o atığın o çöpün İzmir’e gelmesine izin vermeyeceğiz her yolu deniyoruz. Bunlardan birisi mahkeme. Buradayız ama yarın bu mahkemeden bir yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa denizleri onlara dar etmek konusunda da hep beraber kararlıyız. Bizimle olan herkese teşekkürler. Yargı mercilerini etkilemek sayılır mı bilmiyorum ama onlara hatırlatalım onlar da insan onlarda İzmir de yaşıyorlar çocukları İzmir’de yaşıyorlar gelecekleri belki İzmir’de İzmir’in zehirlenmesine Türkiye’nin zehirlenmesine izin vermemek kendileri içinde gereken bir şey biz yalnızca kendimiz kendi çocuklarımız için bir şey istemiyoruz. Onlar içinde onların çocukları içinde bu ülkenin geleceği için istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

'BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIZ'
TBB Başkanı Erinç Sağkan ise "Burada gördüğüm çok farklı bir mücadele var. En başta kadınlar bu ülkenin doğasına sahip çıkmak için mücadele ediyorlar. Bu ülkeye yapılan en büyük ihanetlerden biriyle karşı karşıyayız. Tedbir kararı olmasına rağmen ülkeye sokulmaya çalışılan gemi, tüm insanlarının sağlığına yönelik çok olumsuz unsurlar barındırmasına rağmen rant uğruna bunun gerçekleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bizler bu suça ortak olmayacağız. O gemi bu sulardan çıkana kadar mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz" ifadesini kullandı.

DİSK Başkanı Çerkezoğlu yaptığı açıklamada "Bu gemi, onların zihniyetinin gemisidir. Bizim gemimiz Karadeniz'deki takalar, İzmir'in özgürlük rüzgarıyla Ege sularında yürüyen yelkenlilerdir. Bu süreçte üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

'DOĞADA VE İNSANDA CİDDİ TAHRİBAT YARATACAK'
KESK Eş Başkanı Şükran Kablan Yeşil açıklamasında "Son 16 yılda Türkiye katı atık ithalatında yüzde 196 artışla Avrupa 1'incisi oldu. Ülkeyi çöplüğe çevirdiler. Bizim sözümüz kısa, açık ve net. Çocuklarımızın ve bizlerin bugünü ve yarını için var olan tüm seçeneklerde o gemi gidecek. O geminin burada sökülmesine asla izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

TMMOB Başkanı Koramaz yaptığı açıklamada şöyle konuştu: 

"Bu filmi defalarca izledik. Hızlıca tersanelere girilip, kimyasal atıklar ülkemize bırakılıyor. Mahkeme süreçleri dahil beklenmiyor. Bugün burada açtığımız davanın sonuçları beklenmeden Türkiye bu geminin sökülmesine asla izin vermemelidir. Gerçek olan tek şey, bu geminin ölüm gemisi olduğudur."