GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Eylül 2023 Perşembe 10:38

Başkan Soyer, Foça'ya hayat verecek tesisin açılışında konuştu: Tüm engellere rağmen…

Foça Musabey İçmesuyu Arıtma Tesisi’nin Açılış Töreni’nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir ve Foça’yı çok daha iyi hizmetlerle buluşturmak için tüm engellere rağmen şehrimizin altyapısını baştan sona güçlendirmeye kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzsu Genel Müdürlüğü tarafından Foça Ve Yenifoça’nın içme suyu ihtiyacını karşılamak için inşa edilen Foça Musabey İçmesuyu Arıtma Tesisi’nin Açılış Töreni gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ve İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köse’nin katılımı ile gerçekleşen açılışa çok sayıda vatandaş da katıldı.

SOYER: GÖREVE GELDİĞİMİZDE EN BÜYÜK TALEP…
Kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, altyapı yatırımlarının önemine vurgu yaparken,“Bu yıl 29 Ekim’de Cumhuriyetimiz 100. yaşını dolduruyor. İkinci yüzyılına girdiğimiz Cumhuriyetimize layık olmak için farklı alanlarda çok önemli adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz.   Nisan ayında ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında İZSU’dan 100 Proje’ başlığıyla duyurduğumuz yatırımlar bu adımlardandı. Bir bir uygulamaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğum bu 100 hizmetimiz, İzmir’in geleceğine miras kalacak. Ne mutlu ki bugün Foça’da da çok önemli bir yatırımı, Foça Musabey İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni hep birlikte hizmete açıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak dört yıldır görevimin başındayım. Bu süreçte vatandaşlarımızın taleplerine hiçbir zaman kulaklarımızı kapatmadık; sizin taleplerinizi her zaman kılavuz edindik.   4,5 yıl önce göreve geldiğimizde, sizlerin belediyemizden en büyük talebi altyapı sorunlarının çözülmesiydi. Biz bu sorunları ayrıntılı bir şekilde mercek altına aldık ve tüm eksiklikleri gidermek için altyapı yatırımlarımıza birinci önceliği verdik. Bu kararlılıkla, tüm İzmirlilerin güvenli yaşam hakkı için son dört yılda İzmir’in gelmiş geçmiş en büyük altyapı seferberliğini başlattık. Çünkü bizim için belediyecilik vitrin projeleriyle halkımızın gözünü boyamak olamaz. Şayet şehrimizin önceliği, kaynaklarımızın toprağın altına gömülmesi gerektiği anlamına geliyorsa bunu gözümüzü kırpmadan yaparız. Bugüne kadar böyle yaptık, bundan sonra da bu hedefimizden ayrılmayacağız. İzmir’in günümüze kadar bekletilmiş tüm altyapı sorunlarını teker teker çözeceğiz” diye konuştu.

TAŞKINLAR YAŞANMASIN DİYE…
İZSU’nun yatırımlarına da vurgu yapan Soyer, “Altyapı seferberliğimiz kapsamında sadece İZSU’nun yaptığı altyapı yatırımlarının bedeli tam 16 milyar lira. Her biri kritik öneme sahip altyapı projelerimizle İzmirliler için yerin altında nesiller boyu hizmet verecek bir yaşam destek sistemi kuruyoruz.  Son dört yılda Körfez’e açılan 260 kilometrelik yağmur suyu hattını tamamladık. 2023’te ise yaklaşık 7 milyar liralık dev bir yatırımla 230 kilometre yağmur suyu hattı daha yapıyoruz. Peki, bunları neden yapıyoruz?  Körfezimiz dışarıdan seyredilen bir manzaradan ibaret olmasın, yeniden içinde yüzülebilen bir yaşam kaynağı olsun diye… Şiddetli yağışlarda taşkın olayları yaşanmasın, vatandaşlarımızın can güvenliği korunsun diye. İzmir’in eşsiz doğasını korumak için, kentin dört bir yanında son teknolojiyle donatılmış atıksu arıtma tesisleri inşa ediyoruz. 2019 yılından bu yana 3 adet atıksu ve 4 adet paket atıksu arıtma tesisini hizmete aldık. Şu anda faaliyette olan 2 büyük arıtma tesisimizin de kapasitesini artırıyoruz. Bu hizmetlerimizin toplam yatırım tutarı 460 milyon lira. 4 milyar 900 milyon lira harcayarak kentimizin altyapı ağına bin 200 kilometrelik kanalizasyon şebekesi daha kazandırdık.   İzmir’in her bir noktasına kesintisiz ve sağlıklı içme suyu hizmeti sağlama hedefimiz doğrultusunda, son dört yılda 4 milyar liralık yatırımla 2 bin 500 kilometre içme suyu şebekesi inşa ettik” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İN GERÇEK İHTİYAÇLARINA HARCADIK
Yatırım yok diyenlere  tepki gösteren ve  altyapıyı örnek veren Soyer, “Toprağın altında ördüğümüz kanalizasyon ve içme suyu şebekesi İzmir’den Ankara’ya üç kere gidip gelecek kadar uzun bir ağ. Biliyorum ki “Dört yıl geçti, gözle görülür bir hizmet yok” diyenlere tüm bunları anlatmak çok zor. Ama bu yoldan dönecek de değiliz. Fakat biz bu yoldan dönecek değiliz. Kaynaklarımızı İzmir’in gerçek ihtiyaçlarına, yani altyapı hizmetlerine harcadık ve harcamaya devam edeceğiz. Çünkü bizim, tüm İzmirlilere güvenli şehir sözümüz var.İşte bugün Foça’da da çok önemli bir tesisi daha hizmete almak üzere bir araya geldik. Bu tesisle Foça ve Yenifoça’da yaşayan yaklaşık 150 bin vatandaşımızın sağlıklı içme suyu ihtiyacını uzun yıllar için güvence altına alıyoruz.  140 milyon liralık yatırım bedeliyle yaptığımız bu hizmet yılda 11 milyon metreküp su arıtma kapasitesine sahip. 51 bin metrekare alana sahip olan tesisimizde dört daireden oluşan bir lojmanı da çalışanlarımızın hizmetine sunuyoruz. Tesisimiz aynı zamanda İzmir’in çevre yerleşimlerine kurulan ilk konvansiyonel içme suyu arıtma tesisi olma özelliği taşıyor. Bu yatırımlarımızı İzmir’in tüm çevre ilçelerine yayacağız. Foça’ya kazandırdığımız yatırımlar elbette bundan çok daha fazlası… 2019 yılından bu yana İZSU Genel Müdürlüğümüz Foça’ya 240 milyon liralık yatırım yaptı. 2020 yılında çok önemli bir çevre yatırımını bu değerli ilçeye kazandırdık. Gerenköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizi siz değerli Foçalıların hizmetine açtık. Günde 2 bin 600 metreküp evsel atık suyu arıtan tesisimiz bölgedeki 16 bin kişiye hizmet veriyor” diye konuştu.

BÜYÜK YATIRIMLARA İMZA ATTIK
Foça’ya yapılan yatırımları da anlatan Başkan Soyer, sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü;

“Foça’da eskiyen ve kaçaklara neden olan tüm iletim hatları ile su şebekelerini yeniledik. Yaşanan arızaların ve su kayıp kaçaklarının önüne geçtik. Yaklaşık 100 kilometreyi bulan imalat çalışmamızla Foça’da 2050 yılına kadar içme suyu sorunu yaşanmayacak.  İlçemizdeki öncelikli meselelerden biri yeni yerleşim yerlerini sağlıklı ve güçlü kanal altyapısıyla buluşturmak.  Geçtiğimiz yıl Foça’da çok büyük bir yatırıma daha imza attık. Bölgeden gelen talepler doğrultusunda Bağarası’nın uzun yıllardır devam eden kanalizasyon problemini 170 milyon liralık yatırımla çözüyoruz. Bölgeye hizmet edecek 30 kilometrelik atık su ve 5 kilometrelik yağmursuyu hattı projemiz ile tüm evsel atık sularını Gerenköy Atıksu Arıtma Tesisi’ne ileteceğiz.  Foça’nın Mustafa Kemal Atatürk mahallesinde de 25 milyon lira yatırım bedeliyle 7,5 kilometrelik yeni atık su hattı imal edeceğiz.  Bugün açılışını yaptığımız Musabey İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden Yenifoça mahallesine sağlıklı su ulaştırabilmek için 12 kilometrelik yeni içme suyu hattını 53 milyon liralık yatırımla inşa ediyoruz.  İzmir ve Foça’yı çok daha iyi hizmetlerle buluştırmak için tüm engellere rağmen şehrimizin altyapısını baştan sona güçlendirmeye kararlılıkla devam edeceğiz.”