GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Nisan 2023 Cuma 19:54

Başkan Selvitopu’ndan bakanlığa acil çağrı: Karabağlar’da 50 bin kişi ölebilir!

Karabağlar Belediyesi Nisan ayı olağan meclis ikinci oturumunda 265 Milyon TL’lik ek bütçeye onay geldi. Faaliyet raporunun da görüşüldüğü mecliste kentsel dönüşüm konusunda belediye başkanı Muhittin Selvitopu ile AK Partili isimler karşı karşıya geldi. Başkan Selvitopu, “ilçemizdeki üç kentsel dönüşüm alanından ikisinin sorumluluğu Çevre Bakanlığı'nda... İktidar ve muhalefet ile birlikte tartışarak sağlıklı projeler gerçekleştirmemiz gerekir. Eğer yapmazsak 50 bin insanımızı kaybederiz” dedi.

Ahmet Can KARATAŞ/EGEDESONSÖZ – Karabağlar Belediyesi Nisan ayı olağan meclis ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirilen oturuma Karabağlar Belediye Başkan vekili Mehmet Aydoğan başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise 2022 faaliyet yılı idari faaliyet raporu yer aldı. Faaliyet raporu hakkında görüş beyan eden meclis üyeleri arasında ise dilek ve temenniler bölümünde sözlü tartışmalar yaşandı.

265 MİLYON TL’LİK EK BÜTÇEYE ONAY
Meclisin gündeminde olan 2. Madde Başkan Selvitopu’nun önerisi ile, ilk görüşülecek konu olarak meclisin gündemine geldi. 2. Maddede plan bütçe komisyonundan gelen, “Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 37. maddesine istinaden Belediyemizin 2023 yılı bütçesine, rapor ekindeki listede yer alan ödenek miktarları kadar toplamda 265.000.000,00.-TL “Ek Ödenek” verilmesi ile bu ödeneklerin rapor ekinde yer alan Gelirlerin Ekonomik Sınıflandırılması Tablosunda ve Finansmanın Ekonomik Sınıflandırılması Cetvelinde gösterilen kaynaklar ile karşılanması” raporu mecliste komisyondan geldiği gibi oylandı. Ve kabul edildi.

Oylamanın ardından Faaliyet raporu görüşmelerine geçilmeden önce, Karabağlar Belediyesi tarafından hazırlanan, Faaliyet raporu sunumu öncelikle video olarak meclis üyelerine sunuldu. Hazırlanan video sunumun ardından söz alan Başkan Selvitopu başkanlık makamını, Meclis başkan Vekili Mehmet Aydoğan’a bıraktı. Oturuma başkanlık eden Meclis Başkan Vekili Mehmet Aydoğan, Faaliyet raporunun müzakeresini başlattı.

RAPORU TAKDİRLE KARŞILIYORUZ!
Faaliyet raporu ile ilgili ilk söz alan CHP’li Meclis Üyesi Zafer Levent Yıldır, Karabağlar Belediyesi’nin 2022 yılı Faaliyet raporu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün bir metropolde yaşıyoruz ve bu metropol para ile işlerin döndüğü yerdir. Günlük yaşam sayısal ya da olmayan ama daima hesaplanan niteliklerin nicelikleriyle yönetilmektedir. Günümüzde yerel yönetim yapıları giderek karmaşıklaşmaktadır. Bu durumda yerel yönetimin önceledikleri yerler çalışmaların öncelemesini bekler. İyi bir yerel yönetim her 3 açıyı da dikkate alan bir yönetimdir ki belediyemizde bunu başarıyla yapmıştır. Eğitim, sağlık, konut ve diğer hizmetlerin sağlanması konumunda yerel yönetimler öne çıkmıştır. Yerel yönetim büyümeyi hedefleyen bir yönetim olması zorunluluk hale getirmiştir. Yönetişim kavramı, katılımda çok aktörlük, saydamlık, hesap verilebilirlik, hukukun üstünlüğü olarak sıralanabilir. Yerelleşme ve hizmetlerin yakın birimden alınması aciliyet kazanmıştır. Yönetişim kavramı bu noktada tartışmaya başlanmıştır. Etkili hızlı hizmeti en yakınından yerel yönetimden alması gereklidir. Belediyemizin faaliyet raporunda sunulan hizmetler yaşanabilir mekânlar ve kentsel dönüşüm Tarafımızdan incelendiğinde raporu taktirle karşılıyoruz CHP meclis komisyonu olarak dirayetli başkanımıza ve meclisimize emekleri ile katkıda bulunan arkadaşlara teşekkür ediyoruz”

BORÇLANMAYA EVET DERDİK
CHP’li Meclis Üyesi Zafer Levent Yıldız’ın ardından söz alan AK Partili İbrahim Ulubaş ise 2022 Faaliyet raporunu sert bir dille eleştirerek “Asfaltlama yeterli mi yeterli değil. Yapılan asfaltlamalar yetersiz. Karabağlar’ı geziyoruz ve asfaltlama gerçekten kötü. Kötü derken az diyelim. Yapılan hizmet var ama az. Kaldırım taşlarının belirli yerleri yapılmış ancak yeterli mi değil. Trafik büyük bir sorun. Büyük projeler olsaydı keşke. Bu 5 yıl içerisinde battı çıktılar yapılsın diye söyledik ancak bunlar faaliyet raporuna giremedi. Keşke olsaydı da trafik azalsaydı. Keşke otoparklarımız olsaydı. Sokaktaki vatandaşlar ben aracımı evimin önüne koyamıyorum diyorlar. Keşke otoparklar yapılsaydı bunlar eksiklerimiz. Bütçe uygulama ve kapanış bilançosunu hazırlayan arkadaşalara teşekkür ediyorum. 4 yıl içerisinde faaliyet raporlarında kitapçıklar çok güzel hazırlanmış ancak yerler değişmiş olarak devam ediyor. Ben aman aman bir şey göremedim. 2022 yılında planlanan gider bütçesi 495 milyon iken 230 milyon ekle yükselttik. Ben 4 dönemdir personel giderlerimizin çok fazla olduğunu söylüyorum. Burada planlama hatası var diye düşünüyorum. Yüzde 62’lik bir personel gideri görülmekte, geri kalan kısımda ise faiz giderleri yüzde 3’ü oluyor. Kar amaç gütmeyen kuruluşlar yüzde 1.7’ye tekabül ediyor. Yardımlarımız geçen seneden daha yukarı çıkmış bunu olumlu olarak görüyorum. Bütçemizin geri kalan kısmıyla da belediyemiz belediyecilik görevlerini yerine getirmeye çalışmış yüzde 20 ile yatırımlar yapılması yetersiz olarak görüyorum. Keşke belediyemiz borçlansaydı da daha fazla hizmet yapılsaydı. Biz borçlanmaya evet derdik. İncelediğimde gördüğüm belediyemizin halk ve personelden kesinti yaptığımız vergiler hükümlülüğünü yerine getirseydi teşvik ve indirim imkânlarından faydalanabilirdi. Ancak bunlardan faydalanılmadı. Düzenlemeler ilgili kanunlar ile yapılsaydı borcumuz daha aşağıya çekilebilir. Yani borcumuzu zamanında ödeseydik borcumuz daha az çıkardı. Arazi ve arsa satışları yapmışız. Bir tek projelerle ilgili konuşacağım. Atatürk Gençlik Merkezi 2021’de başlandı 2023’te bitmesi gerekiyordu. Bitirebilecek misiniz? Bunu da bitirirsek Karabağlar!a güzel bir merkez bırakmış oluruz” ifadelerini kullandı.

BU DÜŞÜDÜN SEBEBİ NEDİR?
Ulubaş’tan sonra söz alan diğer AK Partili isim olan Adem Kemerkaya ise geçen seneki faaliyet raporundaki bazı kalemlerin bu sene düştüğüne dikkat çekerek bu düşüşlerin sebeplerini sordu. Kemerkaya, “Fen işleri birimlerimizin yaptığı çalışmaları ile ilgili proje birim çalışmalarında hem 2021 hem de 2022 yılın da yer almaktadır. Bu projeler ne aşamadadır? Bunu sormak isterim. Araç sayımız temizlikte arttırılmış olup personel sayımızda düşüş olmuştur. 3 yıllık seyre baktığımızda toplanan atıklarda düşüş görülmekte bunun sebebi nedir? Bir diğer konu 3 yıllık periyota baktığımızda çalışan personellerimizde her yıl azalma var. Her yıl verilen yapı ruhsatında azalma vardır. Bunu arttırmak için ne yapılabilir? Bütçe gider ve gelirler de de yüzdelik olarak yüzde 97’den 99’a çıkmış. Bu iyi bir gelişmedir ancak gider gerçekleşmesi yüzde 92’den 88’e düşmüştür, bunların sebebi nedir?” Şeklinde konuştu.

YÜZBİNLER EVLERİNDE ÖLÜMÜ BEKLİYOR
AK Partili Fırat Eroğlu ise Karabağlar’da kentsel dönüşüm çalışmalarının bitirilmemesi yüzünden yüzbinlerce kişinin evlerinde ölümü beklediğini söyledi. Eroğlu, “39 tane mahalleye asfalt dökülmüş, geri kalan 19 mahalleye asfalt atılmadı mı? 17 bin metre taş bodrü yapılmış. 17 bin metre kare sadece bizim belediyen çıkınca sadece belediyenin etrafında 7-8 bin metrekare tutuyor. Ben yapmış olsam bunu paylaşmazdım. Çok düşük çünkü. Bizim temel sorunumuz kentsel dönüşüm. Karabağlar’da ölmeyi bekleyen yüzbinlerce kişi var. Bizim asıl sorumuz bu, ben belediyeden daha ciddi adımlar beklerdim. Burada etrafımızı görmemiz gerekiyor milletinde derdini görmek istiyor. Katkı alamadığımız gibi destek hiç alamıyoruz bir de üstüne davalarla karşı karşıyayız. Seneye faaliyet raporunda inşallah daha dolu, daha tatmin edecek halkın işine yarayacak faaliyetler paylaşılmış oluruz” dedi.

BEKLENTİLERİMİZ HERHALDE ÇOK BÜYÜKTÜ
Faaliyet Raporu hakkında söz alan son AK Partili isim olan Mustafa Alper Güldalı ise, Cumhur İttifakı olarak rapora ret oyu vereceklerini söyledi. Gürdalı, “Bizim beklentilerimiz çok büyüktü galiba olmadı. Her seferinde aynı şeyleri konuşmaktan hüzün duyuyorum. 2019 yılından bugüne bakıyoruz ama ben biraz daha geriye baktım baktığımız raporlarda kopyala yapıştır modeli ile hazırlanmış bir faaliyet raporu ile karşı karşıyayız. Karabağlar’da bütçenin yetmediği yerlerde katkı koyacağımız faaliyetlerde hep beraber yol alalım. Gerekiyorsa da borçlanalım dedik. Ama olmadı. 2022 yılı faaliyet raporuna ret oyu kullanacağımızı belirtiyorum” ifadelerini kullandı.

GÖÇEBE BİR BELEDİYE BİNAMIZ VARDI!
AK Partili isimlerin eleştirilerinden sonra söz alan Başkan Selvitopu ise eleştirilere yanıt verdi. Selvitoğu “Türkiye’nin 3. Büyük kentinin 2. Büyük ilçesiyiz. Bu eleştiriler illa yapılacaktır ama ben bugünkü konuşmamda geriye de gitmek istiyorum. Karabağlar Belediyesi neydi/nereye geldik biraz bunlardan bahsetmekte fayda var. Kimseyi suçlamak amacı ile bu konuşmaları yapmayacağım. Göreve geldiğim yılda göçebe gibi bir belediye vardı. Yeni bir belediye kurulmuş birçok sorunlar yaşanmış… Belediyenin hizmet binası yok araç gereci yeterli değil. Bazı çalışanların alacaklarında sıkıntı var. Göreve geldim, 3 günlük bir eylem yaşadım. Kararlılık ve azimle istikrarlı bir çalışma ile tüm bunları aştık. Bu bina iskelet halindeydi ben göreve başladığımda. Bu zorluklar içerisinde tüm bunları Karabağlar Belediyesi olarak toparladık. Göçebe halde olan belediyemizi merkezi bir yerel yönetim haline getirmeyi başardık. Aracını gerecini aldık. Birçok hizmet yaptık. Bunları da hatırlamakta fayda var. Yunus Emre Kapalı Pazar yeri kazılmış demirleri atılmış duruyordu, tamamlandı. Bunun benzeri rekreasyon alanı epey enerjimizi aldı. Ak Partili üyelerimiz eylem bile yapmışlardı, para gömmüşlerdi. Ancak bu alanların hepsi toparlandı ve tamamlandı. Bugün o alanların hepsi Karabağlar halkına hizmet etmekte. Bunları hatırlamamız gerekir. Ne yapıldı derken Nasrettin Hoca’nın ne olacağı belli değildi. Kamuoyunda çok tartışılan bir yerdik. Bugün gelinen noktada Nasrettin Hoca biraz önce anlattık 20 bin ilköğretim cağındaki çocuğumuz bilim uzay ve havacılık atölyeleri ile tanıştılar. Birebir deneyimlediler. Gene orada yüzme havuzları var. Karabağlar’da buralar yoktu. Eleştiriler var ama buralar yoktu, buraları kim yaptı, bizler yaptık. 4 semt merkezimiz vardı, bugün sayı 17, yakın zamanda 19 olacak. Kültür merkezlerimiz sadece Bozyaka vardı, bugün birçok yerde komplekslerimiz var. Burada daha sayacağım çok yer var belki. Her yer tek tek elden geçti. Çok modern parkları kazandırdık. Birçok sosyal projelerimiz hayata geçti. Özellikle Karabağlar dar gelirli yurttaşlarımızın çok yaşadığı bir bölge olarak 3 bin aile sosyal destek kartından yararlandı. Bunların birçoğu yoktu, ancak şu anda var. Gıda yardımlarını pek dağıtmayı çok tasvip etmemekte bunları da bazen yapma durumu ile karşı karşıya kaldık. O kadar proje var ki ama bunun bir de anlaşılması lazım. Karabağlar Belediyesi olarak temel işlerin tamamını yaptık. Eksik bırakmadık.Dijital arşiv çalışması basit gibi gözüküyor ama 10 milyonun üzerinde evrak dijital ortama aktarıldı. Bu da vatandaşa hizmet kolaylığı sundu. Birkaç birimizde eksiklikler var bunları da tamamlayacağız. Belediyemiz günün teknolojisine uygun hizmet edecek yerlere geldi. Bu aşamalara kolay gelinmedi. Bunda bütün çalışanlarımızın alın teri var. Memur ve işçilerin emeği ve alın teri var bugün İzmir’de bu yönü ile önde gelen belediye haline geldi. Coğrafi bilgi sistemini kurduk. Her şeyimiz dijital ortamda. Burada tabii burada biz iktidarız, muhalefet tabi ki eleştirecek. Ben saygı duyuyorum, eksiklerimiz mutlaka vardır. Karabağlar’ın 3600 sokağı var bu sokakları bir veya 2 yılda zaten asfaltlayamazsınız. 39 mahalleye bir yılda girmek aslında başarıdır. Karabağlar Belediyesi kendi asfaltını üreterek serebilen bir belediye haline geldi. Bugün İzmir’de en başta bunu yapan belediyelerden birisiyiz. Yama falanda değil tamamen tekniğine uygun şekilde seren belediyeyiz. Araç parkımızı güçlendirdik. Arkadaşlarımız hatta buna da değindi. Araç sayısı fazla, personel azaldı dediler, evet ama hizmet kalitemizde yükseldi. Çöp toplamada tekniğine uygun araçlar aldık. Daha fazla personele ihtiyaç duymadık. Biz daha ziyade emeğe dönük açıklarımızı da geçici işçi çalıştırarak giderdik. Burada AK Partili üyelere hatırlatmak istiyorum. Bu kanunda kamuda çalışan geçici işçilere kadroya geçme imkânı sağlandı ama yerel yönetimler il özel idareleri bunun dışında tutuldu. Bu bir haksızlık. Bu çalışan arkadaşlara karşı bir haksızlık. Oralar da devlet kurumu, bizde devlet kurumuyuz bu haksızlık yapılmamalı. Ama Türkiye’de maalesef bunları dillendirecek sendikalar olmasına karşın ses çıkmadı. Büyük bir haksızlık ve adaletsizlik. Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluştu. Diğer kamuda çalışan arkadaşlara sağlanması olumludur ancak bunun herkese yayılması doğrusudur. Daha önce eleştirilerde bizim borç yükümüz fazlaydı. Bundan dolayı da faiz ödüyordu” dedi.

BORÇLARI SIFIRLADIK
Selvitopu şunları söyledi:

“Karabağlar Belediyesi olarak bugün borçlarımızı sıfırladık. Sadece yapılandırma kanunlarından yararlandığımız borçlar dışında belediyenin hiçbir kurum ve şahsa borcu yok. Bu noktaya geldik. Bugün SSK ya olan primleri de zamanında ödüyoruz. Ekonomide dalgalanma olmazsa bizler bu istikrarımızı sürdürebiliriz. Daha fazla asfalt ve otopark yapmak bunları en kadar çok yaparsak o ölçüde hizmet etmiş oluruz. Bütçeye göre yatırıma fazlasıyla yer veriyoruz. Hizmetlerimizde büyük bir aksaklık yok. Çok daha sağlıklı çevre yaratmak ve çok çok iyi hizmet vermek bizim hedefimiz. Bizim modern Karabağlar hedefimiz var. Buna ulaşmak istiyoruz. Buranın çok eksi bir yerleşim tarihi yok. Ve bunu tamamen dönüştürebilecek bir konumdayız. Bizlerde bunun altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun iç yüzü Uzundere’de 1-2 yıl içerisinde görülecek. Planlarken temel hedeflerimiz vardı. Plan ve programlı ile ilgilendik. Şu anda İzmir’in en modern semti Uzundere’de yaratılıyor. Projelerimiz yürüyor. Ekonomik zorluklar sebebiyle zorluklar çektik ancak sorunlarımızı çözüyoruz. Burayı cumhuriyetin 100. Yılında gençlerimizin hizmetine sunma gayretimiz devam ediyor. Bu tesisleri açarak hizmete sunacağız. Bu tesisler İzmir’de sayılı tesislerden bir tanesi olacak. Kararlıyız her türlü koşulda da projemizi bitireceğiz. Korkumuz ve endişemiz yok, her türlü zorluğa hazırız o proje ya bitecek ya bitecek. Personelde ihtiyaçları geçici işçi ile çözdük. Taşeron yasası ile belediye şirketine alımda belediyeye şartlar getirildi. Uzun süre izinlerle uğraştık… Şunu belirteyim bütçe durumuzu düzelttik. Sanırım bu konuları daha rahat çözecek hale getirdik. İş makinalarına büyük yatırım yaptık. Belediyemizin her türlü işini yapabilecek araçları var. Binek araç almadık. Ambulans aldık, hasta taşıma aracı aldık, ikram araçları aldık. Birçok hizmete dönük araç aldık. Araçlarımızı da gençleştirdik. Şirketimizin kullandığı araçlar bu dönemde 2018’den beri çöp araçlarımızı tamamen yeniledik, araç yaşımız çok gençleşti. Belediyemiz bu anlamda araca ihtiyacı yok. Kopyala-yapıştır dendi ama çok öyle değil. Bu raporlar yönetmelikle oluyor. Sizin dediğiniz anlama gelse de içerikler farklı. Kanunun ön gördüğü normlara uygun rapor hazırlandığından sizlere öyle gelebilir”

BORÇLANMADAN KAÇMIYORUZ
“Borçlanmadan zaten kaçmıyoruz. İhtiyaç duyarsak borçlanırız. Bütün ihtiyacımız 15-20 milyon olarak gözüküyor. Biz buna da hazırız. Belediye olarak da önümüzdeki ay getireceğiz yüzde 10’a kadar belediye meclisi ile borçlanabiliriz. Önümüzdeki ay da bu talebimiz gelecek meclise. Ve yatırım amaçlı borçlanacağız. Maaş ödemek için değil”

BİZİM KENTSEL DÖNÜŞÜME YETKİMİZ YOK
Kentsel dönüşüm ile ilgili ise görüşlerimi her zaman söyledim. Şu anda bizim doğrudan ilçe belediyelerinin hiçbir yetkisi yok. Bu kanunların gözden geçirilmesi gerekir diye kimse bir şey yapmıyor. Bizim yasadan gelen bir yetkimiz yok. Bizim yetkimiz olmamasına rağmen bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. 3 tane alanımız var. Kentsel dönüşüm alanı olarak. Bize kısmi yetki verilen yerler var. Bakanlıkta olan yerler var. Bu konu arttırılıyor ama. Aşık Veysel, Osman Aksünger planları bizim meclisimizden geçti. 2018 de bakanlığa sunduk, gecen yıl onaylandı, 4 yıl geçti ve 2022’de askıya çıktı. İtirazlar oldu ve biz değerlendirmemizi bakanlığa sunduk. 4 aydır kesinleşmeyi bekliyoruz. Plan kesinleşince bakanlık yetki devamı ile uygulamaya geçeceğiz. 540 hektarla ilgili belediye dava açıyor diyorlar. Değerli üyelerimiz bizim açtığımız davalar ağırlıklı 101 hektarlık alan ile ilgili, burada da bina yoktu. Bu boş alan şamra açıldı. Bu imar planı ile ilgili bizim değerlendirmelerimiz dikkate alınmayınca dava açmak zorunda kaldık. Her açtığımız davada yargı bizi haklı buldu. İlgili kurumlarında bir düşünmesi lazım. Bizim belediyemizin karşılığında açılan davalar oldu. Biz hep planları ona göre düzenledik. Burada ısrarla aynı plan önümüze geldi. Son aşamada kamu parası konutları yapıldı. Biz artık kamu o noktaya geldikten sonra bir davamız şu anda yok ama orada konut alanı dışında yerler var. Burası bakanlığa ait değil ve buralar imara açıldı. Bununla ilgilide belediye olarak düşüncelerimizi ilettik, ciddiye alınmadı. Bir de 74 hektar vardı. Orasıyla ilgili sadece biz değil şehir planlayıcı ve büyükşehir de itiraz etti. Bizim de düzeltme taleplerimiz oldu bakanlığa ve gönderdik. Burada da yargı süreci de bitti. Belediye olarak da bir dava açmadık ama 5 aydır kesinleşmesini bekliyoruz. Bu planlara bakanlığın karar vermesi lazım. Karar verilip uygulanmaya geçilirse iyi olur.

Bakanlıkların ya da merkezi idarenin gelip bir ilçede kentsel dönüşüm uygulaması yapması doğru değil. Burada bu görevlerin yerel yönetimler verilmesi gerekir. İlçe beledilerin de bu proje kapsamında ne iş yapacağının tarif edilmesi lazım. Böyle bir yasa olmaz. Burada belediye kurduysanız bu beledilerin görevlerini rahat yapabilmek için yasada düzenlemelerin yapılması gerekir. Ben kentsel dönüşümle ilgili yetkimiz yok deyince insanlar şaşırıyor. Sadece parsel bazlı bina değerlendirme raporları bize geliyor. İzmir deprem bölgesi, İzmir’in depreme hazırlıklı olması lazım ama buna hazırlıklı olmamız için önce görevimizin olması lazım. Yetkiyi tamamen merkezi idarede toplarsanız bu işler eksik kalır. Hepimizin görevi var ama artık Türkiye’de 30 ilde, il bazında belediye var. İl bazında belediye kararını aldıysanız eğer o zaman yetki verdiğiniz belediyeye dönüşüm konusunda yetki vermeniz gerekir. Bizim 1/1000 imar planı onaylama yetkimiz bile yok. Meclis karar alıyor, Büyükşehir’e gidiyor. O zaman bu belediyeler neden var. Daha önceki yasalarda 1/5 binlik planları büyükşehir onaylıyordu ilçe yönetimi ise 100’lük planları kendi yapıyordu. Biz bunları tartışmazsak olmaz. Akıl ve mantıkla bütünleşerek düzeltirsek daha başarılı olabiliriz. ilçemizdeki üç kentsel dönüşüm alanından ikisinin sorumluluğu Çevre Bakanlığı'nda... İktidar ve muhalefet ile birlikte tartışarak sağlıklı projeler gerçekleştirmemiz gerekir. Eğer yapmazsak 50 bin insanımızı kaybederiz. Bunlar bir veya iki yılda olan şeyler değil. Tüm bunlara hazırlıklı olmamız gerek. İmar affı ve barışı belasından kurtulmamız lazım”

DÜŞÜŞLERİN ÇOK SAYIDA NEDENİ VAR
Ruhsat sayılarında ki düşüşlerle ilgili çok sayıda nedeni var. Burada önemli olan oralarda yapılan yeni binaların toplam inşaat metrekaresidir. Buna bakmak lazım. Bu yönde de ölçmek gerekir. Genel itibari ile baktığımızda yüzde 80 başarılı, yüzde 10 iyi oranda, yüzde 10 da başarısız olmak üzere çıkmış. Bunları tabi ki gidermemiz gerekir. Bu da bizim görevimiz. Bizim temel görevimiz öncelikle layık olunan şekilde hizmet etmek. Bu konuda kararlılığımız devam edecek”

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Ardından yeniden söz alan Başkan Vekili Mehmet Aydoğan ise 2022 yılı faaliyet raporunu meclisin oylarına sundu. Karabağlar Belediyesi 2022 yılı Faaliyet Raporu oy çokluğu ile Karabağlar meclisince kabul edildi.

Başkan Vekili Mehmet Aydoğan’da oylamadan sonra Faaliyet Raporu hakkında “Biz bu dönemde belediye meclis üyeleri olarak en büyük yaptığımız işlerden birisi imarsız plansız Karabağları imarlı hale getirdi. 2. Övünülmesi gereken ise dijital arşiv. Olarak görüyorum” diyerek görüşlerini ifade etti.

BÜYÜKŞEHİR’İN BAŞLAYIP BİTİREMEDİĞİ DÖNÜŞÜM POLİTİKASI VAR
Oylamanın ardından Karabağlar Belediyesi dilek ve teminiler bölümünde karşılıklı sözlü cevaplaşmalara şahit oldu.

İlk olarak söz alan AK Partili Mustafa Alper Güldalı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni, beceriksizlikle suçladı. Güldalı, “Bugünkü konuşmalardan özet yaparsak kentsel dönüşümle ilgili kentsel dönüşüm benim bildiğim kadarıyla 2 yöntemle yapılıyor. Bir tanesi büyükşehir yetkisi dâhilinde istediği şekilde yapabileceği diğeri de bakanlığın yetkisinde olan bir dönüşüm şeklidir. Bu şekilde başkanımızın söylediklerine katkı olması için konuşuyorum. Bize görev verilmesi gerekiyor çünkü çok basiretsiz ve beceriksiz bir büyükşehir belediyemiz var. Başladığı ve bitiremediği bir dönüşüm politikası var” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR İSTİYOR AMA ONAY CUMHURBAŞKANINDA
AK Partili Güldalı’ya cevap vermek için söz alan CHP’li Zafer Levent Yıldır ise Büyükşehir belediyesinin kentsel dönüşüm için ilan ettiği alanların onayını Cumhurbaşkanının yaptığına dikkat çekti. Yıldır, “bu alanlarda yanlış bilmiyorsam Büyükşehir’in ilan ettiği alanların onayı bakanlar kurulu ile sağlanırken şu an ise Cumhurbaşkanı tarafına onayı sağlanıyor. Dolayısıyla büyükşehir belediyesi istediği yerde istediği gibi ilan etme şansına sahip olamayabilir. Bu konuda söyleyecek çok şey var. Kentsel dönüşümü yetkisinin ilçe belediyesine verilmesi sadece plan olarak mı uygulama olarak mı verilecek uygulama olacaksa kredi nasıl sağlanacak? Bu konuda daha önce de fikir söyledik. Yeni bir yasanın ilçe belediyelini de katan bir yasa yapılsın diye bir önerimiz zaten vardı. Bu dikkate alınırsa ilgili çalışmalar sağlanırsa neden olmasın” ifadelerini kullandı.

CHP’li Can Ersoy ise, “Alper beyin dile getirdiği talebi biz 2018 yılında talep ettik. Aşağı yukarı 5 yıl oldu henüz netice alamadık. 5 yıllık süreyi talep değerlendirmesi ile bekleyerek geçirdik” dedi.

YETKİ BEKLEMEDEN GÖREVDE OLMAMIZ GEREKİRDİ
Son olarak Başkanlık divanından söz alan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise,”Ben ilçe belediyelerinin doğrudan görevde olması gerektiğini söylüyorum. Yani yetki beklemeden olmalıyız. Alan sınırının bakanlık tarafından denetlenmesinin faydası var. Hepimiz bu yasalar uygulandığında oluşan sıkıntıları biliyoruz. Bu sıkıntıların giderilmesi için yeni düzenlemeler yapılmalı. Teknik ev bilimin gerektirdiği işlerli kendimiz yapmalıyız” dedi.