GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Nisan 2023 Cuma 18:33

Başkan Batur’dan 4 yıl değerlendirmesi: Hedefler yüzde 80 tuttu!

Konak Belediyesi’nin 2022 faaliyet raporu meclisten Cumhur İttifakı’nın ret oyları ile geçerken 4 yıllık faaliyetler hakkında değerlendirme Başkan Abdül Batur “Bizim seçim beyannamesinde yer alan sözlerin yüzde 80’ini yerine getirdik. Bu kadar sıkıntıya rağmen hepsini yerine getirmişiz. Kısmet olur bir daha belediye başkan adayı olursak bunun en güzel onayı da sandıklardır. Konak Belediyesi olarak geçmişte olduğu gibi cazibe merkezi olacağımıza inanıyorum.” dedi. Başkan Batur, afet bölgesindeki çalışmaları için teşekkür etmediğini ifade ettiği AK Parti grubuna yönelik sitemini de dile getirdi

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ Konak Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu faaliyet ana gündemiyle gerçekleştirildi. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’ndeki oturum Başkan Abdül Batur’un yönetiminde toplanırken faaliyet raporu görüşülürken Başkan Batur yerini Konak Belediye Başkan Vekili Mahmut Esat Aslan’a teslim etti.

2022 yılı raporuna göre toplam gelirler yüzde 74,68 oranında artarak 699 milyon 327 bin TL’ye ulaştı. Buna karşılık toplam giderler yüzde 27,56 artarak 642 milyon 821 bin TL’ye çıktı. Toplam yatırım bütçesi 77 milyon 374 bin TL olurken bütçenin yüzde 12,4’üne denk geldi. Fen İşleri Müdürlüğü 43 milyon 101 bin TL’lik, diğer birilimler ise 34 milyon 272 bin TL tutarında yatırım yaptı. 2022’de 11 milyon 960 bin TL’lik kamulaştırma işlemi de yapıldı. Yeni alınan araçların toplam tutarı ise 10 milyon 787 bin TL tuttu. 2022 yılında kültür, sanat ve sportif faaliyetlere 27 milyon 999 bin TL, personel giderlerine 433 milyon 755 bin TL harcandı.

2022 yılı performans programında yer alan 7 stratejik amacın, 33 stratejik hedefin, 128 performans göstergesinin, 63 faaliyetin, 4 restorasyon projesinin ve 5 üst yapı projesinin 79 tanesi hedef ve üstü gerçekleşirken, 26 tanesi başarılı, 10 tanesi iyi, 10 tanesi ilerlemede. 3 tanesi ise gerçekleşmedi.

2022’de toplamda 13 park yapıldı veya yenilendi. 12 bin metrekarelik yol ve kaldırım çalışması yapılırken 45 bin 154 metrekarelik asfalt kullanıldı. Yine 2022’de Eski Silahhane Binası’nın, Kırım Tatar Evi’nin, Kıllıoğlu Hamamı’nın restorasyon çalışmaları yapıldı.



'2022'DE GÖZLE GÖRÜLÜR BİR İCRAAT YOK'
Faaliyet raporuna dair eleştirilerini dile getiren AK Parti Konak Grup Başkanı İsmail Özen “Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün 2022 yılında hedefinde yer alan hiçbir faaliyetinin gerçekleşmediğini kitapçıkta görüyoruz. Plan ve Proje Müdürlüğü’nde gerçekleşen Gültepe ve Beştepeler kentsel dönüşüm düzenleme sahalarının tespiti ile ilgili hiçbir çalışmanın yapılamadığını buna karşılık sapma nedeni olarak yapılan açıklamanın 2021 yılında yer alan sapma nedeniyle aynı şeylerin olduğu görülmektedir. Özel Kalem Müdürlüğü için ayrılan bütçenin yüzde 600 fazlası oranında harcama yapıldığını gördük. Fen İşleri Müdürlüğü bölümünde restorasyon çalışmaları için 6 milyon TL ayrılırken sadece hedefler içinde yer almayan Silahhane’nin restorasyonu için 693 bin TL bütçe kullanıldı. 2021 yılında bahane olarak deprem ve KOVID yazılmıştı. Bu sene ne bahane bulunacak biz de merak ediyoruz. Zayıflıklar kısmında yer alan ekonomik büyümeden yer alan payın Konak Belediyesi’nin büyümeden aldığı payın az olmasını kabul etmiyorum. Biz hak edilen rakamın verildiğini düşünüyoruz. Kaçak yapılaşmanın nedeni ve engellenememesi de de 35 yıllık CHP belediyesi olabilir. Konak Belediyesi’nin 2022 yılında da gözle görülen herhangi bir icraatının olmadığını düşünüyoruz. Faaliyet raporuna ret oyu veriyoruz” dedi.

'BAŞARALI BİR BÜTÇE DÖNEMİ GERÇEKLEŞTİ'
Eleştirilere CHP Grubu adına yanıt veren Cenap Börühan da “Muhalefetin yapılamayanları göstermesi bizim için bir fırsat ancak şunu söylemek isterim ki 409 sayfalık raporda bütün birimlerin çalışmaları var. Şunu söylemek isterim ki yatırım belediyeciliğinden ziyade yardım belediyeciliğine dönüştük. O kadar çok sıkıntı yaşadık. Bütün sıkıntılara koşmaya çalıştık. Bütçe transfer ettik, kaynak aktardık. Bütün çalışmalarımız devam etti ve çok sayıda ödül aldık. Kentsel dönüşümün hayata geçmemesi bizden kaynaklı olmamış, bölge halkının taleplerinden kaynaklı olmuştur. Her an çalışmalara başlayacak durumdayız. Giderlerimizi yüzde 101 oranında gelirlerimizi yüzde 121 oranında gerçekleştirdik. Başaralı bir bütçe dönemi gerçekleştirdik. Bizim oyumuz bu bütçeye kabul oyudur” diye konuştu.



BÜYÜKŞEHİR KONAK’I ENGELLİYOR’
Ardından söz alan AK Parti Grubu’ndan Hakan Yıldız da 4 yıllık performansla ilgili şunları söyledi “Biz bu hikâyeye ‘Birlikte Konak’ diye başladık. 4 yıllık performansımızda meclis olarak ‘Birlikte Konak’ sloganını hayata geçirdik. Çalışmaların tamamında neredeyse oy birliği verdik. Sayın Başkan 4 yıl önce öne çıkarken 9 maddelik bir plan çıkarmıştı. Konak her yıl göç veriyor. Çünkü sosyal donatılar anlamında eksik, sıkıntılar yaşamaya başladı. Konak İzmir’in kalbiydi, öyle olmaya da devam edecek ama 4 yılda komşu ilçelerimiz rol çalmaya çalıştı. Afişler yapıyorlar, İzmir’in kalbi biziz diye. Konak’ta siyaset yapmadık. Kentsel dönüşümde bir çivi dahi çakamadık. Biz bu konuda birlikte yürüdük. Bir kentsel dönüşümü başarabilseydik. CHP’li belediyelerin son 4 yıldır dile getirdiği bir slogan var: Engelleniyoruz! Konak Belediyesi de engelleniyor, Büyükşehir tarafından. Unutulduk, başkan yalnız bırakıldı. Günün sonunda bir belediye binası yapalım dedik. Büyükşehir’le takas konusu oldu. Biz buna ret oyu verdik. Biz önemli bir yeri Büyükşehir Belediyesi’ne verdik.”

‘4 YILDA BEKENTİLER KARŞILANMADI!’
4 yılda Konak’ın sorunlarını çözen bir performans görmediklerini ifade eden Yıldız “Yapılan bir çalışmalar var ama bunlar standart çalışmalar. Beklentimiz büyük dönüşümlerin önünün açılması idi. Başkan’ın 9 maddelik manifestosunun beklenti yarattığı büyük performansı biz tabloda göremiyoruz. Biz bütçeyi devraldığımızda borcu olmayan kasasında nakdi olan bir belediye devraldık. 4 yılda 113 milyon TL’lik borçlanmış durumdayız. Kasamızda 6 milyon dolar paramız vardı şimdi 6 milyon dolar borcumuz var. Kentsel dönüşümde çalışmayı başlatabilecek bir durumda değiliz. Ege Mahallesi, Ballıkuyu’su, Yeşildere’si, Gürçeşme’si, Gültepe’si, Beştepeler’i bir tane dönüşüm gerçekleştirmedik. Biz son saate kadar yapıcı olmaya ve çözümler noktasında irade koymaya devam edeceğiz ancak biz beklerdik ki 5 yılın sonunda dönüşümün gerçekleştiği bir Konak olmasını isterdik. Üzülerek söylüyorum ki beklentiler 4 yıllık faaliyette beklentiler karşılanmadı. Bir yıl içinde gerçek hedefleri ortaya koyabiliriz” dedi.

‘KRİZE VE FELAKETLERE RAĞMEN ÖRNEĞİZ’
Son olarak eleştirilere yanıt veren Başkan Abdül Batur “Kentsel Tasarım’la ilgili herhangi bir şey yapılmıyor eleştirisi var. Kentsel Tasarım Müdürlüğü’müz bizim en aktif müdürlüğümüz ama çalışmaları bürokratik engellere takılıyor. En fazla önem verdiğimiz konulardan Beştepeler ve Gültepe dönüşümü. Biz de bir an evvel başlayalım istiyoruz. Gültepe Planlarında 2 senemiz kayboldu. Zaten pandemi, deprem, sel, tekrar deprem, ekonomik kriz... Bu dönem görevde olan belediye başkanlarına ve meclis üyelerine Allah sabır versin. Sosyal belediyecilik anlamında da vatandaşlarımıza destek oluyoruz, ilçemiz dışında da... Bununla gurur duyuyoruz. Bu konuda AK Parti'den bir teşekkür almadık. Afet bölgesinde çalışan arkadaşlarımız var. Her mecliste teşekkür edin, teşekkürden bir şey gelmez. Gültepe ve Beştepeler planları bizim en önem verdiğimiz çalışmalarımız, toplam 500 hektarlık alan. planlarımıza çok güveniyoruz. Bu bölgeler hem görse hem yaşam biçimi olarak değişecek. Biraz daha sabır. Beştepeler'i Büyükşehir encümenine gönderdik. Askıya çıkacağız ve sözleşmelere başlayacağı. Ekonomik krize ve afetlere rağmen üretim yapan sosyal belediyecilik örneği bir yönetimiz. Sadece Konak’ta kent dışındaki felaketlerde de kentimizi en iyi şekilde temsil ediyoruz. Ama maalesef AK Parti Grubu’ndan bir teşekkür bile alamadık. Orada çalışan arkadaşlarımıza en azından bir teşekkür etseydiniz. Gültepe ve Beştepe planları bizim için ilk sırada yer alıyor. Yaptığımız planlara da çok önem veriyoruz. Bu planlardan sonra o bölgenin geleceği değişecek. Biraz daha sabır. Yakında sözleşmeleri imzalamaya başlayacağız. Fen İşleri Müdürlüğü’nün çalışmalarını bitirdiği ve çalışmalarının devam ettiği bölgeler var.” diye konuştu.



‘14 MAYIS’TA YENİ BİR YÖNETİM GELECEK’
14 Mayıs’ta belediyeleri düşünen ve bütçelerini havaya kaldıracak bir yönetimin geleceğini de söyleyen Başkan Batur “14 Mayıs’tan sonra belediyeleri düşünen bir yönetim gelecek ve belediyelerin bütçelerinin havaya kaldıracak bir yönetim anlayışı gelecek. 2019'da belediyeyi aldığımızda bütçeye 6 milyon 787 bin lira koymuşuz; 1 milyon 365 bin lira harcamışız. 2020 yılında bütçeye 2 milyon 65 bin lira koymuşuz; 1 milyon 37 bin lira harcamışız. 2021'de 2 milyon 369 bin lira koymuşuz; 1 milyon 724 bin lira harcamışız. 2022'de 2 milyon koymuşuz; 5 milyon harcamışız. Yani 2022'de artmış ve ortalamaya baktığınızda da yüzde 72'lik artışı görüyorsunuz.  Birçok çalışmamız, bitirdiğimiz ve devam eden işlerimiz var. Hangar Binası her şeyi bitti, ihaleleri çıkmayı bekliyoruz. 14 Mayıs'tan sonra inşallah belediyeleri düşünen, belediye bütçelerini havaya kaldıracak, uçuracak bir yönetim anlayışı gelecek. Bu ayda yüzde 30 İller Bankası payımız düşük geldi, gelecek ay da öyle olacak. Belediyeler kendi işini kendi yapsın diye bir belediyecilik anlayışı var. 20 senedir belediyelerin sorumluluğu artırıldı ama gelirlerini artıracak hiçbir şey yapılmadı. Belediye sorumlu, okulu tamir et, her şey belediyelerin üstüne verildi ama... Şu an belediye gelirleri yasasının muhakkak çıkması gerekiyor. Belediyeler para biriktirme yeri değil, hizmet üretme yeridir. Kredi de kullanır, borçlanır da... Merkezi hükümetin ne kadar borcu var diye polemiğe girmiyorum. İş yaparsın borçlanırsın, 113 milyon borcumuz var, 1 milyar 415 milyonluk borcumuz var, 113 milyon da borcumuz varmış. Bunu kime götürseniz tebrik eder; ki bu ekonomik verilere rağmen. Her türlü girdimiz arttı, personel, mamullerde artış oldu. Ekonomik krizi unutalım, belediyede kriz var diyelim... Haksızlık olur. Biraz daha insaflı olmakta fayda var.” dedi.



‘YÜZDE 80’İNİ YERİNE GETİRDİK’
İddiaların aksine Konak’la Büyükşehir’in arasında bir problem olmadığının da altını çizen Başkan Batur  şunları söyledi: Konak ile Büyükşehir birbiri ile iç içe, entegre çalışan 2 belediyedir. Birçok projeyi birlikte yürütüyoruz, ihtiyaçlarımızı karşılıklı anlayışla masaya getirerek çözeriz. Problemleri de öyle çözeriz. Problem varmış gibi göstermek nereden çıkıyor anlamıyorum. Tunç (Soyer) Başkanla biz çok iyi geçiniyoruz, çok iyi arkadaşız. Her türlü konuyu çözüyoruz. Yaptığımız çalışmada da, Tepecik pazaryerine taktı Hakan (Yıldız) Bey. Cebimizden 5 kuruş çıkmadan hizmet binasına kavuşacağız. Büyükşehir mi karlı Konak mı hesapları yapılmaz. Büyükşehir Belediyesi, bize binamızı Tepecik Pazaryeri ve Göztepe'deki otopark karşılığında yapacak. Göztepe'deki otoparkta yıllardır problem var, onu da çözmüş olduk. Büyükşehir'in Konak'ta yaptığı işler var, Ege Mahallesi'nde çalışmalar devam ediyor. Tunç Başkanla ve Ali Yangır'la mahalleye gittik, vatandaşlar mutlu. Ballıkuyu'da yapılan planda, uygulamayla ilgili sıkıntı var, Başkanımıza ilettik, çözüm noktasında kendisi de bürokratlara talimatı verdi. Orada 3,5 emsalle çözülemiyorsa sıkıntı var demektir. Yeşildere'de Büyükşehir Başkanımızın yeni bir ufuk anlayışıyla EXPO alanı ilan edildi. Vatandaşlar ve odalar itiraz hakkını kullandı, hukuk ne derse o olacak. Gürçeşme Planları çalışması tamamlandığı anda bir kısım alanımız EXPO alanına girdiği için o alanı çıkardık, yeni bir çalışma yaptık."



FAALİYET RAPORUNA 10 RET
Faaliyet raporu 26 kabul oyuna karşı 10 ret oyuyla Meclis’te kabul edildi.