GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Kasım 2023 Çarşamba 09:04

Başkan Sandal: Soyer kaybedilmemesi gereken bir isim!

Kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vermesi sebebiyle bir sonraki dönemde görev verilmeyeceği yönünde iddiaların dile getirildiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili açıklama yapan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Tunç Başkan bu kentin bir değeri… Kaybedilmemesi gereken bir isim. Narlıdere, Buca metroları, Çiğli Tramvayı, altyapı ve körfezin temizliği konuları, ulaşım filosunun düzenlenmesi, tarım ve diğer işleri de bir bütün olarak düşünüldüğünde benim değerlendirmem başarılıdır” dedi.

EGEDESONSÖZ- Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

SEÇİMDEN DAHA BÜYÜK ANKET Mİ VAR?
Kendisine yönelik vatandaşların teveccüh içinde olduğunu belirten Başkan Sandal, “Son 1-2 aylık kamuoyu yoklaması yok elimde… Ama bir belediye başkanı için en önemli yoklama sokaktan aldığı reflekstir. Kahvede, sokakta, ana artelde yürürken balkonlarından araçlarından gören insanlar size durumla ilgili cevabı veriyorlar. Bakın depremde Manavkuyu, Mansuroğlu ve Osmangazi CHP’nin yüksek oy aldığı mahallelerdi. Burada 7-8 bin yurttaşımız dışarıda olmasına rağmen ikinci seçimde yüzde 65 oy aldık. Bu neyle sağlanıyor? Nafiz Gürman’da, Gümüşpala’da, Emek’te, Çiçek’te, Çay’da birinci çıkmışsınız. Cengizhan’da AK Parti oyları 200’e düşmüş. Nasıl oluyor bunlar. Bu anket değil mi? Seçimden daha büyük anket mi var? Bir de vatandaş sizi gördüğünde yanınıza gelip derdiniz söylüyorsa, size ulaşabiliyorsa ‘başkanım şöyle bir derdim var’ diyebiliyorsa orada bir problem yok” dedi.

SOYER GÖREVE DEVAM ETMELİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in görevine devam etmesi gerektiğini söyleyen Başkan Sandal, “Tunç Başkan bu kentin bir değeri… Kaybedilmemesi gereken bir isim. Yaşadığımız bu süreçte pandemide bizim sorunumuz birken büyükşehirin sorunu beşti. Biz TL ile onlar dövizle borçlanmış. 7 liralık iş gelmiş 30 lira olmuş. Pandemide biz genelde faaliyetlerimizi kısıtlarken Büyükşehir Belediyesi ulaşım başta olmak üzere birçok alanda sürekli zarar yazdı. Kamu ile kredi imkanı bitmiş durumda… Narlıdere, Buca metroları, Çiğli Tramvayı, altyapı ve körfezin temizliği konuları, ulaşım filosunun düzenlenmesi, tarım ve diğer işleri de bir bütün olarak düşünüldüğünde benim değerlendirmem başarılıdır. Bir daha aynı görevde olursa kent adına hayırlara vesile olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

LAKA DERESİ İÇİN 1. ETAP BİTTİ… ORAYI PORSUK ÇAYI GİBİ YAPACAĞIZ
“Vaatlerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz?” sorusuna Başkan Sandal, “Bizim seçim sürecinde 12 vaadimiz, 5 tespitimiz vardı. 12 projemizde sadece dünya çocuk kenti ile ilgili bir şeyler çalıştık ama pandemi, deprem oldu ve en eksik alanımız orası oldu. Onun dışındaki 12 proje için işin yüzde 90’ını bitirdik. Kent meydanının 1,5 ay içinde temelini atacağız. Laka Deresi için 1. Etap bitti. Orayı Porsuk Çayı gibi yapacağız. Yeni, modern, çağdaş bir kent oluşturacağız dedik. Adalet-Manavkuyu Mahalleleri’nde 80 hektar, Onur-Yamanlar bölgesinde 600 hektar, yeni kent bölgesinde 80 hektarlık planları yaptık. Kentsel dönüşümle ilgili süreçte büyükşehirden yetkiyi aldık. Şu anda firmalarla arkadaşlarımız anlaşıyor. Artık şantiye yerleri aranıyor o bölgelerde. Bu sorunların hepsine el attık. Hepsine başladık. Sonuçlandıramadığımız bu 12 vaatlerin dışında yüzde 100 sonuçlandırdığımız ve devam ettirdiklerimiz var” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm konusunun meşakatli bir konu olduğunu belirten Sandal, “Kentsel dönüşüm işi başlı başına sorun. Büyükşehirden yetkiyi almanız, ikna etmeniz bir süreç… Yetkiyi almanızın ardından kendi meclisinizden bunu geçirmek ayrı bir süreç… İhale ve yeniden o bölgeyi planlamak ayrı bir süreç… Onun itirazları, yeniden Bayraklı ve Büyükşehir meclislerine gidip gelmesi ayrı bir süreç… Arkasında itirazlar, kooperatif kurmak yeni süreç… Bu söylediğimiz 12 projenin tamamında yüzde 70-80’inini tamamladık. Onu da önümüzdeki aylarda ne vaat ettik, karşılığında ne yaptık hem görsel medyada hem de yazılı olarak Bayraklı’da dağıtacağız” değerlendirmesini yaptı.

DEPREMZEDENİN KREDİ SORUNUNU ÇÖZÜN!
Deprem sonrası yürütülen planlama sürecinde büyük aksaklıklar yaşandığını belirten Sandal, merkezi hükümeti eleştirdi. Başkan Sandal, “AKP, yasal olarak kendisine oy vermeyen herkesi kendisine düşman görüyor. Sizin ilettiğiniz talebin doğruluğunun ya da yanlışlığının bir kıymeti yok. Arama kurtarmada devletimiz tüm imkanları ile oradaydı, Bayraklılılar olarak devletimize şükranlarımızı sunuyoruz. Özellikle jandarma arama kurtarma ekiplerine… Onların ne denli çalıştığına tanık olduk. Ardından yıkılan 7 bina için rezerv alan ilan edilen yerde inşaatlar başladı. Vatandaşın 130 metrekare evini 60 metrekareye düşürmeyin dedik. Yok dediler. TOKİ olarak bunun üstünü yapmıyoruz dediler. Osmangazi’de, Mansuroğlu’nda yeni rezerv alanlar ilan ettiniz. Oradaki daireler kaç metrekare? Oradaki imar artışı ne kadar? Yetkiyi belediyeden alıp rezerv alan ilan ederek istediğinizi yapabiliyormuşsunuz demek ki… Ciddi hak mağduriyeti var. K sınırları alanında 130 metrekarelik ev 60 metrekareye düştü, biz 100 metrekareye çıkardık. Sonra imar artışı verdik. Ne oldu? 1+1 daire yanlarına koyduk. Büyükşehir ile birlikte yaptık. Bu meseleyi kapattık. Depremzedenin derdi var, kredi verilecek. Siz depremzedesiniz. Her şeyinizi kaybetmişsiniz. Evin maliyeti 600 bin TL, size alın 400 bin TL para diyeceksiniz. Üstüne kredi oranları ile para vereceksiniz. 0,90’a düşürdüklerinde müteahhitlere verilen oran 0,70’di. Bundan 2-3 ay önce bir evin maliyeti 800-900 bin deniyordu. Her şey günlük değişiyor. Kredi işi olmadı. Bu vatandaşın ihtiyaç duyduğu krediyi verin, derdine çare olun. Kamu üzerindeki yük de kalksın. Kamu kendi vatandaşına adil ve eşit gitmezse problem çözülmez. Binaları sınıflandırdık. Az, orta ağır hasarlı. Yüzlerce vatandaşı kaderine terk etmektir bu. Oysa yapılması gereken şey bina riskli mi değil mi? Depremde can kaybı olan binalar az hasarlı binalar… Yarın deprem olduğunda bu az hasarlı binalar için vebali kim ödeyecek?” şeklinde konuştu.

REZERV ALANDA YAPILAR DÖKÜLÜYOR
Bakanlıktan kentsel dönüşüm için alan istediklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarını belirten Başkan Sandal, “defalarca yazı yazdık. Rezerv alan verin dedik. Bize de yer verin, kentsel dönüşüm için kullanalım dedik. Ticari alana çevirip patır patır satıyorlar. Satıyor musunuz diyorum hayır diyorlar. Sonra belgeleri ile koyuyoruz. Şimdi deprem konutlarını da eşe dosta veriyorlar. İspatlanamıyor, çünkü noterden yapılıyor. İspatını kendi kendilerine gerçekleştirdiler. Depremzede için ayrılan 250 konutu Gençlik ve Spor  Bakanlığı’na sattınız. 5 bin küsur konut yapılmış. Elazığ’a 25 bin bina yapmışsınız. O bölgede başka bir rahatsızlık var. Üçüncü dördüncü sınıf inşaat var. Yapılar dökülüyor. Bir de yurt bölgesine uğradım çocukların sıkıntılarını dinlemek için. Binalarda çatlaklar var artık. Bina sanki bir iki yol önce yapılmış değildi 20 yıllık bina gibi. Bölgeyi hizmet anlamında Büyükşehir, Bayraklı Belediyesi teslim alamıyor. İnce asfalt dökmüş ne alt yapısı ne sulaması var. Bırakıp gitmişler. Önümüzdeki hafta Büyükşehir Belediye Başkanımızla konuşacağız. Çocuklarımızın sorunlarına çare bulacağız. Özellikle İKÇÜ’ye giden öğrencilerimizle ilgili problemi çözmek istiyoruz. Tek araçla gitmek istiyorlar. Ufak tefek talepler de var. Çevre düzenlemesi ve güvenlik ile ilgili talepleri var. Hem il hem de ilçe emniyet müdürümüze bildireceğiz. İlçe emniyet müdürümüz bölgede denetimi almış durumda. Ancak farklı çözümler de gerekiyor. O hatta güvenlik kameraları ile kontrol altına alınmalı” açıklamalarını yaptı.

BİZİM DEĞİL ONLARIN HASTANESİ
Bayraklı Şehir Hastanesi’nin sorunlu bir bölgeye inşa edildiğini söyleyen Başkan Sandal, “Hastane önünde geçerken T.C. Sağlık Bakanlığı hastane inşaatı mı diyor? Türkeler-Gama diyor. Türkerler-Gama ne zaman hükümet oldu ya? Onların hastanesi… Bizim değil. Bizim devletimiz Türkiye Cumhuriyeti devleti. Sessiz sedasız açtılar. Onlarca iddia var. Bu iddiaları yetkililerin vatandaşa anlatması gerekmez mi? Kayma var deniyor, kayma yok denmesi lazım. Kolonlarda sorun var diyorlar, yok demesi lazım. Güçlendirmeye gerek yok demeleri lazım. Ulaşım nasıl olacak? Dağın tepesine gideceksin hastane yapacaksın, ulaşımı yerel yönetime yıkacaksın. Nasıl bir dünya? Hastane inşaatı devam ederken ulaşım artelleri için yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak sürecin yönetilmesi gerekmiyor muydu? Ne yapıyoruz, hastanelerimizi boşaltıyoruz. Oraya götürüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

BAĞIŞ MESELESİNDE BANA LAF EDECEK ADAMIN ALNINI KARIŞLARIM
Hükümete yakınlığı ile bilinen ve birçok mega projeye imza atan Rönesans Holding’ten bağış alındığı, Turan bölgesindeki araziye inşaat ruhsatı verildiği iddialarına ilişkin konuşan Başkan Sandal, “Ruhsatı ben vermedim. 2012’de başlamış bir süreç. Bizim sürecimizde olan oraya yatırım yapma kararı almaları ve inşaat ruhsatının yenilenmesi konusu var. Orası ile ilgili anıt kurulundan karar geçiyor, sonra meclise geliyor. Harcınızı yeniden kestirmişiz. Bunun karşılığında bize iki kreş, bir tane düğün salonu yapacaksınız dedik. Şu anda bunları toplamı 30 milyon TL... Demişiz ki bizim kreşlerimizin ve düğün salonlarımızın teknik şartnamesi bu. Bundan istiyoruz. Konuyu meclise havale ettim. Bir firmadan Bayraklı’ya şöyle bir hizmet alıyoruz. Bir bağış alıyoruz. Bu bağışın imzalaması için yetki istiyorum dedim ve meclis komisyonlarına havale etti. Oradan oybirliği alarak bir teknik şartname ile bağış alınabilir demişiz. Yaptığımın işi arkasındayım. Olayın gündeme gelmesinin nedeni Rönesans’ın adı Sandal için eksi yazar mı? Bu bana zarar vermez. Alnımız o kadar ak ki… AK Partili ile MHP’li ile yaptığım tartışmada Sandal’ın belgesiz, bilgisiz cevap verdiğine tanık oldunuz mu? Evraklar ortada, ruhsatın ne zaman verildiği, belediyenin talebi ve hangi şartlarda yerine getireceği her şey açık… Sen CHP’li belediyesin, CHP’liler dışında çalışılmayacak gibi bir mantık varsa benim mantığımda böyle bir şey yok. Ben kamu yararı gördüğüm işte kentin için ne gerekiyorsa ben evet derim. Rezerv alana karşı çıkıldı ben evet dedim. Askeriye’nin Millet Bahçesi olmasını ben söyledim ve arkasındayım. Sayın bakana depremzedenin işini çözün, ben arkanızdayım dedim. Siyasi bakmadım. Bölgede Bayraklı rant merkezi olarak görülüyor. Bayraklı’da şu an yeni kent meydanı var, halen de sürüyor. Mesela Folkart olduğu  adliye civarındaki gökdelenlerden bizim dönemimizde yapılmış gökdelen mi var, ruhsat verdiğimiz işlem mi var? Kentsel dönüşümde 60 hektarda dönüşüm yapılırken bazı arkadaşlarımız falanca iş adamına yakınsın. Mesut Beyi, İdris Beyi tanıyorsun. Sen onlarla oturuyorsun diye gördük diyorlar. E oturuyorum. Siz onlarla iş yapıyorsunuz diyorlar. Gelin kentsel dönüşümü yapın dedim. Dedim ki İzmirli iş insanları olarak birleşin, bu proje büyük ve devamı da var. Sosyal sorumluluk anlamında İzmir’in kaderini değiştirelim dedim. Müteahhitler buna sıcak bakmadılar. Problem yüzde 10-20 kar marjı ve uzlaşma süreci var. Bir yerde adam yapıyor ve daha yapmadan satıyor. Bu tartışmaların içine niye girsin ki? Bunlardan korkmadan, kafa bulanıklığı yaratanlar için bu cevabı bu netlikte vermelisiniz. Ben belediyenin spor kulübüne bile tek kuruş bağış almadım. Bağış meselesinde bana laf edecek adamın alnını karışlarım. Yok böyle bir şey. Ben kamu yararı neredeyse oradayım” şeklinde konuştu.

ASKERİYEYE MİLLET BAHÇESİ’Nİ YAPIN ALKIŞLAYALIM
“Turan’la ilgili bir hayalimiz var” diyen Başkan Sandal, “İkinci Kordon’u oraya taşıyabilirsek, yat limanını taşırsak Bayraklı’nın kaderini değiştiririz. Hükümet Konağı’nı oraya taşırsak kentin kaderini değiştiririz. 30 bin metrekarelik alanı hem başsavcımıza, hem valimize devlet kurumlarının buraya taşınması için özel bir çaba sarf ediyorum. Bunu ilçem için yapıyorum. Hükümet Konağı’nı Bayraklı’ya taşıdığımda merkezi hükümetle uzlaşmış mı oluyorum? Kamu hizmeti varken orada onu siyasal çatışmaya mı dönüştüreyim? Askeri alanı Millet Bahçesi yapın diyorum. Çünkü korkuyorum. Orayı TOKİ’ye verip rezerv alan ilan ederler. Müteahhitler gelir gökdelenleri yapar gider. Diyoruz ki İzmir’in tek akciğeri orası… Yeni kent merkezinin nefes alma yeri ve burasını yeşil alan olarak koruyalım. Yapın Millet Bahçesi’ni biz de alkışlayalım. Sonuçta Bayraklı’ya yatırım yapmış olursunuz. Srdar Sandal’ın kafasındaki tek şey kamunun menfaatidir. Millet Bahçesi olsa, liman yapılsa Bayraklı kazanır. Smyrna Höyüğü ziyaretini açmamız, Sevgi Yolu’nu başka bir şeye dönüştürmüş lazım. Bayraklı, İzmir’in kalbi dediğimde eleştirildim. Tabi ki İzmir’in kalbi… İzmir’in kuruldu yer. Homeros’un yaşadığı yer… Yeni kent merkezi olarak planlanan alan... Dinamiği ile jeopolitiği ile bu kentin merkezi olacak. Şu an İzmir’in en önemli festivallerinden birini biz yapıyoruz. Bayraklı için atılan her adım İzmir’e yarar. İzmir’e değer katmanın yolu Homeros’tan geçer. Smyrna Meydanı’nın düzenlemesini yapıyoruz, bir sütun vardı onu kaldırdık, orayı temsil edecek şekilde bir heykel koyacağız. Çevre düzenlemesi ile orası başka bir alana dönüşecek” ifadelerini kullandı.