GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Aralık 2022 Salı 08:53

Başkan Mutlu ile 2022 panoraması: İzmir esnafı ağır yaralı!

Esnaf ve sanatkarların zor süreçten geçtiğini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, 2022 yılının da esnaf açısından parlak geçmediğini söyledi. Pandeminin etkilerini atlatamadan enflasyon ve kur dalgalanmaları ile üyelerinin zor bir sürece girdiklerine dikkat çeken Mutlu, pandemide verilen destek ve teşviklerin sürdürülmesini talep etti.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin ardından yaşanan ekonomik sıkıntılar vatandaşlarının tamamının yanı sıra özellikle esnaf ve sanatkarları olumsuz etkiliyor.

Kapatan yada devreden esnaf sayısının hızla arttığı süreçle ilgili olarak İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Egedesonsöz’e değerlendirmeler yaptı.

ÜYELERİMİZ OLUMSUZ ETKİLENDİ
Özellikle sermayesi yeterli olmayan esnafın yaşanan dalgalanmadan olumsuz etkilediğini belirten Mutlu, “Salgın nedeniyle ülkemizde ve dünya ülkelerinde ekonomik büyüme oranları revize edilerek düşürülmüş, normalleşen süreçle büyüme oranları tekrar yükselişe geçmiştir. Ancak bu kez de ekonomiler yüksek enflasyona yakalanmışlardır. Petrol ve emtia fiyatlarındaki hızlı artışlar, tedarik zincirlerindeki aksamalar, taşımacılık maliyetlerindeki artışlar gibi etkenler nedeniyle ülkemizde de enflasyon yüksek bir seyir izlemektedir. Tüm bu ekonomik dalgalanmalardan ise sermaye yapısı yeterli olmayan üyelerimiz çok olumsuz etkilenmişlerdir” dedi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE ALINAN BORÇLAR YÜK OLUŞTURUYOR
Salgın sürecinde esnaf ve sanatkarların büyük sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Başkan Zekeriya Mutlu, “Pandemide pek çok meslek kolunda üyelerimizin faaliyetleri ya durdurulmuş ya da sınırlandırılmıştır. Öte yandan kamu ödemeleri, kiralar, kredilerin geri dönüşleri, personel giderleri gibi vecibeler, esnaf ve sanatkarların çalışamadıkları dönemlerde bile sürmüş ve üyelerimiz borç yükü altına girmiştir.  Gelecek kaygısı yaşayan üyelerimiz iş potansiyelini kaybetmiş, borcu borçla öder hale gelmiştir. Üstelik geçmişten gelen yüke, günün getirdiği kira, vergi, enerji gibi ödemeler de eklenmiştir.  Bu noktada, yeterli olmasa da, açılan delikleri kapatamasa da hükümet ve yerel yönetimler tarafından kesimimize yönelik desteklerin, muafiyetlerin ve hibelerin hayata geçirildiğini hatırlatmak istiyor, hükümet yetkililerine ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm yerel yönetimlere esnaf teşkilatı adına teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

PANDEMİNİN BİTMESİNE SEVİNEMEDİK
Pandeminin hemen ardından ekonomik krizle yüz yüze geldiklerini söyleyen Mutlu, “Faiz, enflasyon, kur sorunu ile dengelerin alt üst olması, küçük işletmelerin elini kolunu bağladı. Esnaf sanatkarlar sattığı ürünün yerine yenisini koyamayacak duruma düşmüş, mal temini-maliyet artışları- girdi bulamama gibi yeni sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Üretim yaptıkları hammaddelere, akaryakıt ve enerji başta olmak üzere tüm girdilerine önemli zamlar gelmiş, fiyat veremez, girdi bulamaz, ürününü satamaz, sattığının yerine yenisini koyamaz hale gelmişlerdir” dedi.

ENFLASYONUN DÜŞECEĞİ YÖNÜNDEKİ AÇIKLAMALAR VE MAAŞLARA ZAM UMUT VAAT ETMEKTEDİR
Ekonomik rahatlama için enflasyonun ve döviz kurlarının disipline edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Mutlu, “Esnaf sanatkarlar doğrudan halka mal ve hizmet sunan bir kesimdir. Dolayısıyla işlerimizin canlanması, vatandaşların alım güçlerinin artması ile doğru orantılıdır. Tüketicilerin alım gücünün enflasyonun altında kalması, esnaf ve sanatkarların işlerinin toparlayamamalarına yol açmıştır. Üyelerimiz karşılaştıkları ağır maliyet artışlarını bile ürünlerinin fiyatlarına tam anlamıyla yansıtamamışlardır. 2023 yılında da benzer zorlukların süreceği düşünülmekle birlikte, enflasyonda belirli bir gerilemenin olacağı yönündeki açıklamalar, asgari ücret ve emekli maaşlarında yapılacak ciddi artışlarla halkın alım gücünü yükseltecek önlemler umut vaat etmektedir” dedi.

ESNAFA POZİTİF AYIRIMCILIK GEREKMEKTEDİR
Mutlu konuşmalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bu aşamada esnaf sanatkara pozitif ayırımcılık yapılması gerekmektedir. Çünkü normalleşmeye dönüldüğü halde, esnaf ve sanatkarların eski günlerine dönmesi zor olacaktır, zaman alacaktır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, pandemi döneminden gelen borçlar ile bugünkü yasal vecibeleri ve ödemeleri altında rahat nefes alamayan, döviz kurları ve enflasyonun etkisiyle iyice bunalan üyelerimizin sıkıntıları sürmektedir.

Bu nedenle esnaf sanatkarların toparlanabilmeleri için kesime yönelik desteklerin, teşviklerin ve muafiyetlerin sürdürülmesi, uygun koşullu yeni finans seçeneklerinin planlanması gerekmektedir.

Ayrıca genel anlamda; Perakende ticareti düzenleyen 6585 sayılı kanunda esnaf kesiminin fikirleri doğrultusunda düzenlemelere gidilmesi, artan küresel rekabet karşısında üyelerimizin sermaye yapılarını güçlendirecek, hızla gelişen, değişen teknolojiye uyumlarını kolaylaştıracak tedbirlerin düşünülmesi, toplumda Yerli Malı tüketiminin teşvik edilmesi ve merkezi ve yerel yönetimlere karşı kesimin mali yükümlülüklerinin hafifletilmesi de beklentilerimiz arasındadır.

Netice itibarıyla, toplumda sayısal üstünlüğü olan, halkın içinde yaşayan üyelerimizin rahatlaması, zincirin devamında genel refahı ve huzuru da beraberinde getirecektir"