GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
20 Şubat 2023 Pazartesi 18:19

Başkan Kılıç'tan ‘seçim’ değerlendirmesi… Ertelenmesi için gerekçe yok!

Türkiye'nin gündeminde deprem sonrasında yer alan ‘seçimler ertelenecek mi’ tartışmaları hakkında konuşan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Bir hukukçu olarak söylemek istiyorum. Seçimlerin ertelenmesi söz konusu bile değil. Yasal olarak bir altlığı yok” dedi

EGEDESONSÖZ – Türkiye'yi derinden sarsan ve Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkımlara neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem için çalışmalar hız kesmeden devam ederken, Türkiye'nin gündeminde ibre bir kez daha ‘seçim’ tartışmalarına döndü.

Sonsöz TV’nin konuğu alan Buca Belediye Başkanı Avukat Erhan Kılıç, gündemdeki tartışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

HİÇBİR GEREKÇE YOK
Seçimlerin ertelenmesinin hukuki olarak bir dayanağı olmadığını belirten Kılıç, “Bir hukukçu olarak söylemek istiyorum. Seçimlerin ertelenmesi söz konusu bile değil. Yasal olarak bir altlığı yok. Anayasa'nın 78'inci maddesi var. Burada sadece savaş nedenleri yazılmış Anayasa'da. Ancak böyle ertelenir diyor.  Anayasa'nın 119'uncu maddesi OHAL'i düzenliyor ancak seçimlerin ertelenmesi ile ilgili bir madde yok orada da. YSK'nın kendi kanunu var ancak orda da bir şey yok. Yani yasal bir gerekçe yok seçimlerin ertelenmesi için. Anayasa Mahkemesi deniliyor mesela. Ancak onun da bu konuyla alakası yok. Zamanında Cumhurbaşkanının seçimleri erteleyebilmesi hakkında açılmış bir dava var. Gerekçeli kararlarda savaş ve mücbir gerekçeler demiş. Ancak o kararın sonuç kısmı değil. Anayasa Mahkemesi kararları da Anayasa'ya aykırı olamaz” ifadelerini kullandı.



ÖNÜMÜZDE 3,5 AYLIK SÜREÇ VAR
Gerekli kararı genel merkezler düzeyinde verilebileceğini belirten Kılıç, “Seçimler 18 Haziran'da. Önümüzde 3,5 aylık süreç var. Bu süreçte oturulup değerlendirilir. Oturup politikacılar tartışıp değerlendirirler. Ben sadece hukukçu gözüyle ertelenmesi için bir hukuki gerekçe yok diyorum. Ancak siyasiler oturup karar alır ona bir şey demiyorum. Biz yerel yönetimleriz. Ertelensin veya ertelenmesin diyecek durumumuz yok. Diğer boyutu ile karar verecekler genel merkezimizdir” dedi.