GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
21 Eylül 2023 Perşembe 17:31

Başkan Karace 'ortaklık kurulmalı' dedi: Körfez Geçiş Projesi, İzmir için elzem!

ESİAD Yatırım Zirvesi’nin finalinde konuşan İzmir Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, “İzmir’de Körfez Geçişi İzmirliler için çok önemli bir konu. Bunu gerçekleştirmek için bir ortaklık kurulması gerekiyor. Yap İşlet Devret modeli olabilir mi diye düşünüyorum. Şehir Hastanesi açılınca bu yaşadığımız trafik sorunu iki katına çıkacaktır. Karşıyaka’ya gitmek imkânsız olacak” dedi
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması ve toplumsal gelişimi için çalışan Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), Cumhuriyetin 100. yılında yatırım iklimini geliştirecek önemli bir etkinliğe imza attı. Finans sektörünün önde gelen oyuncularını, sanayici ve iş insanlarıyla buluşturan  bir platform niteliğindeki ESİAD II. Yatırım Zirvesi İzmir İstinyepark Hyatt Regency’de gerçekleştirildi.

Gayrimenkul ve İnşaat Proje Finansmanı panelinde İzmir Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, Arkas Holding Başkanı Önder Türkkanı ve Rönesans Yatırım Gayrimenkul Yatırım A.Ş Genel Müdürü Yağmur Yaşar yerini aldı. Programda konuşmacılar finansmana erişim yolculuğunu anlattı.

Başkan Karace İzmir Girişim Grubu’nun projelerini anlatarak, “Birlikten güç doğar sözünü burada görmüş olduk.büyük projelere talipli çok oluyor. Küçük projeler nasıl oluru düşündük. Şirket kuralım yazılı olmayan kurallardan yüzde 5 hisseden fazla hisseye sahip olmasın kimse ve geniş katılımlı olsun dedik. 9 Eylül 2021’de kurduk. 4 binden fazla hisse satıldı. Yola çıktık. 355 ortağız. Hiç gideri olmayan bir firma. Büromuzun kirasını bile vermiyoruz. Daha çok sermaye koyanlar karar verici oldular. Bir şirket daha kurduk.  Emlak konutu ihalesi oldu. Antalyada bin 400 konut yapıyoruz. Antalya yabancıların çok tercih ettiği bir yer. İZKA inşaatla beraber yapıyoruz. Bodrum Yalıkavak’ta bir arsa aldık oradan da iyi bir rant bekliyoruz. Çeşme’de işler devam ediyor. Türkiye’nin en büyük emlak konutunu aldık. Büyük gruplarla çalışıyoruz. Çok insan olduğumuz için risk de azalıyor. Üretimde yokuz. Bunu son derece makul anlaşılabilir bir ölçüde hemfikir olarak bu işlere girdik. Birlikten sinerji doğdu” ifadelerini kullandı.

KÖRFEZ GEÇİŞİ KAÇINILMAZ
Karace konuşmalarının devamında şöyle konuştu:

 İzmir’de Körfez Geçişi İzmirliler için çok önemli bir konu. Bunu gerçekleştirmek için bir ortaklık kurulması gerekiyor. Yap İşlet Devret modeli olabilir mi diye düşünüyorum. Şehir Hastanesi açılınca bu yaşadığımız trafik sorunu iki katına çıkacaktır. Karşıyaka’ya gitmek imkânsız olacak. Körfez Geçişi Projesi’nin kaçınılmaz olacağını düşünüyorum. Hatta İzmirliler el ele verip ortaklıkla yapabilir. Büyük bir proje ile halka arz yapılabilir. Bunları planlıyoruz ancak bir program yapmadık. İnşallah Körfez Geçişini yapabiliriz.

TÜRKKANI: ORTAK AKIL, DOĞRU LİDERLİK…
Karace’nin ardından konuşan Arkas Holding Başkanı Önder Türkkanı ise, Mistral’ın finansman yolculuğunu anlatarak “2007’de İzmir Limanı’nın özelleştirmesiyle oldu 1 milyar dolar teklif verecek kadar güç oluşturdu. Oluşturulan güç, ortak akıl, doğru liderlik bize bu gücü verdi. Gayrimenkul üzerine bir ortaklık oluşturduk. 15 Temmuzda halka açılma günümüz oldu öyle bir talihsizlik yaşadık. İzmir’de Mistral ilk halka açılmış yatırım ortaklığı. Yatırımcı bir müddet sonra ciddi zararlara uğramış şirketlerin epey altında bir iskonto olmuş. Ortaklığı oluştururken sadece sermaye ile sınırlı değil. Şirkete her anlamda katkı verilmesine özen gösterdik Bu yapı ile övünürüz. İstediğimiz hızla büyüyemedik. Yeni ortaklık oluşumları oluşurken yasal ve teknik düzenlemeleri konuşmak lazım. Daha büyük projelere gidebilmek için elzem.” dedi