GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Ağustos 2023 Perşembe 10:30

Başkan Gümrükçü’den ‘ekonomi’ yorumu: Dalgalı denizde ayakta kalmaya çalışıyoruz!

Yaşanan zamlar sonrası zorluk çektiklerini dile getiren Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Bütün olumsuz şartlara rağmen biz hem yerel yönetimlerde hizmet verip hem personelin maaşını zamanında ödeyip hem söz verdiğimiz yatırımları yapma gayreti içerisindeyiz. Aksamalar yaşanabilir ama gemiyi iyi bir şekilde yüzdürmekte de mükellefiz. Ama zor şartlarda, dalgalı denizde ayakta kalmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanırken, “Yerel seçime giderken yerel yönetimleri hizmetsiz bırakma gibi bir noktaya doğru ilerliyor” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye’de son aylarda üst üste gelen zamlar sonrası başta vatandaşlar olmak üzere bir çok kesimden tepki gelmeye devam ediyor.

İğneden ipliğe her şeye zam gelirken, özellikle akaryakıta gelen zamlar sonrası vatandaşlar kadar kamu kurumu olan belediyeler de isyan etmişti. Özellikle muhalefet kanadında bulunan belediyelerin tepki gösterdiği süreç hakkında Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü açıklamalarda bulundu.

DALGALI DENİZDE AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ
Belediyelerin bütçesinin zor durumda olduğunu belirten Gümrükçü, “Özellikle elektriğe ve akaryakıta yapılan  zamları gerçekten belediye bütçesini çok zorlar duruma geldi. Biz yıllık bütçeyle yönetilen kurumlarız. Elbette ki güncelleme yapma hakkımız var ama biz 2023 yılı bütçesini yaptığımızda kasım ayıydı. O dönemde bu dönem arasında belki mazot fiyatlarında iki kattan fazla bir artış oldu. Bütün bu olumsuz koşullarda tabii ki gemiyi doğru yönetmek bizim işimiz. Fakat ulusal düzeydeki bu büyük ekonomik buhran gün geçtikçe büyüyor ve bu anlamda bütün bütçeli kurumları, şirketleri ve belediyeleri olumsuz etkiliyor. Tabii ki kamudan belli bir pay alıyoruz ama maalesef o geçen seneyle aynı, orada bir artış yok. Enflasyon artıyor ama belediye gelirlerine merkezi hükümetten gelen paylarda bir artış yok.  Memur maaşları kişi başı 8 bin küsur lira artıyor ama gene belediye gelirlerine yansı bir olumlu artış yok. Bütün bu olumsuz şartlara rağmen biz hem yerel yönetimlerde hizmet verip hem personelin maaşını zamanında ödeyip hem söz verdiğimiz yatırımları yapma gayreti içerisindeyiz. Aksamalar yaşanabilir ama gemiyi iyi bir şekilde yüzdürmekte de mükellefiz. Ama dediğim gibi zor şartlarda, dalgalı denizde ayakta kalmaya çalışıyoruz” dedi.

KREDİ KULLANABİLEN BELEDİYE DUYMADIM
Krediye erişim konusunda da sitemde bulunan Gümrükçü, “Bazı tarifeleri geçen mecliste güncelledik ama bütçe yenilemesi yapmadık. Biz zaten Ocak ayında meclisten böyle bir karar almıştık. Çiğli Belediyesi her yılın ilk ayı geçen yılın bütçesi verileri açıklandığında yasal olarak onun belli bir oranında borçlanma limiti var. Onunla ilgili biz kredi kararını meclisimize getiririz. Fakat nasıl ki sen ev kredisi alamıyorsan, ticari şirketlerde yatırım için kredi bulamıyorlarsa belediyeler de hem kamudan hem özel bankalardan kredi bulamıyor. O arayışın içindeyiz ama ben şu ana kadar bu yıl içerisinde kredi çekebilmiş bir belediye duymadım. Biz de çekmedik” ifadelerini kullandı.

EYLÜL AYINDA KARAR ÇIKABİLİR
Seçimler öncesi muhalefet belediyelerinin güçsüz kılınmaya çalışıldığını belirten Gümrükçü, “Yerel seçime giderken yerel yönetimleri hizmetsiz bırakma gibi bir noktaya doğru ilerliyor. Umuyorum İller Bankası'ndaki kesinti oranları kaldırılır. Genel bütçelerden yerel yönetimlere bu kriz şartlarında gözetilerek daha büyük rakamlarda paylar aktarırız diye düşünüyorum. Çünkü bizim verdiğimiz hizmet bir kamu hizmeti. ‘Muhalefet belediyeleri yönetiyor, o yüzden onları cezalandıralım’ anlayışında da olmadığını düşünüyorum. Eylül ayında bununla ilgili göreceğiz belki bir karar açıklarlar. Ağustos'ta yoktu” diye konuştu.