GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Mayıs 2024 Salı 10:57

Basın toplantısı karıştı!

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (SMMMO) yaşanan görev değişimi sonrası yargı süreci devam ediyor. Oda yönetimi tarafından yapılan basın toplantısına ise yönetime dava açan muhalif ekip de katıldı. Toplantı sırasında iki ekip arasında yoğun tartışmalar yaşandı. Yaşanan tartışmalar sebebiyle basın toplantısı yarıda kalırken görevden alınan başkan ile yeni başkan arasındaki diyalog dikkat çekti.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ-  İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu'nun başkanını, sekreterini ve saymanını değiştiren 22 Ağustos 2023 tarihli yönetim kurulu yargıya taşınmış ve dosyayı inceleyen İzmir 8. İdare Mahkemesi kararı iptal etti.

Yaşanan gelişmelerin ardından önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Davudoğlu kararın yerine getirilmesini isterken oda yönetimi süreci üst mahkemeye taşımıştı.

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Şerif Yıldız, konuyla ilgili süreci anlatmak üzere basın toplantısı düzenledi. Ancak basın toplantısına eski başkan Davudoğlu ile ekibi de katılınca tartışmalar yaşandı.

Yaşanan tartışmalar sebebiyle basın toplantısı yarıda kaldı. Basın toplantısının yarıda kalmasının ardından Davudoğlu’nun “kaç kaç nereye kadar kaçacaksın?” dediği duyulurken mevcut başkan Yıldız “bir yere kaçtığım yok, buradayım” dedi.

SEÇİLMİŞ OLMAK, SORUMSUZ DAVRANIŞLARI HAKLI ÇIKARMAZ

Yıldız yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Öncelikle, basın toplantımıza gösterdiğiniz ilgi için hepinize teşekkür ediyorum. Toplantımızın amacını sizlere daha önce açıklamıştık, ancak kısaca bir özet geçmek istiyorum. Son dönemde, odamızın tüzel kişiliği ve itibarını zedeleyecek şekilde yazılı ve basılı medyada asılsız iddialar yer almaktadır. Görevden iadeler ve mahkeme kararlarının çarpıtılmasıyla ilgili bu tür açıklamalar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Odamız ve 10.000 üyemiz adına, bu yanlış bilgileri düzeltmek üzere sizleri buraya davet ettik. Tekrar hoş geldiniz.

Mesleğimizin bir itibarı var ve bu itibarı korumak, hem bizim hem de basının görevidir. Herhangi bir mahkeme kararı sonucunda size ulaşan bilgiler olduğunda, bu bilgileri yayınlamadan önce dikkatle değerlendirmenizi ve odamızı temsilen bizim de görüşlerimizi almanızı rica ederiz.

Odamız hakkında açılan dava, yönetim kurulu üyelerimizin bir kısmı tarafından açılmıştır. 22 Ağustos 2023 tarihinde odamızda bir görev dağılımı yapılmış ve bu dağılım açık oylama ile gerçekleştirilmiştir. Ancak yasa gereği, bu tür oylamaların gizli yapılması gerekmektedir. 10 Ekim 2023 tarihinde bu usul eksikliğini giderdik ve gizli oylama ile yeni bir görev dağılımı yaptık. Sonuç değişmemiş, aynı kişiler aynı görevlere devam etmiştir.

Mahkeme, 22 Ağustos tarihli görev dağılımımızı usul hatası nedeniyle iptal etmiş ve eksik huzur haklarının ödenmesine karar vermiştir. Ancak, bu kararın esası etkilemediğini ve iradenin özgürce ortaya çıkmasını engellemediğini belirtmek isterim. Odamızın yönetim yapısında mevcut kararlar istinafta nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, yönetim yapımız bu kararlardan etkilenmeyecektir. Bu durum son derece açıktır. Aksi bir durum, seçimlere ve demokratik iradeye açık bir müdahale anlamına gelir.

Gizli oylama hür iradeyi korumak içindir. Usul esastan önce gelmesine rağmen; usul hatası esasın meydana çıkmasını engellememiş, esas usulden etkilenmemiştir. Esası değiştirmeyecek usul hataları, esası batıl etmez.

Dava edenler 4'ün 5'ten büyük olduğu yönünde mahkemenin hüküm vermesini istiyorlar. Açık oylama ve gizli oylamada yapılan seçimde çoğunluk vardır. Aslolan iradedir. Mahkemeler idari işlemi iptal edebilir. Oysa burada bir idari işlem yok, seçim var.

İtirazlarımız devam etmektedir ve hukukun üstünlüğüne inanarak bu kararın düzeltileceğini düşünüyoruz. Basın mensuplarından, doğru ve etik kurallar çerçevesinde hareket etmelerini bekliyoruz. Odamızın itibarını korumak için çalışmaya devam edeceğiz. Odamızı emek ve özveriyle inşa ettik. İzmir SMMM Odası, köklü bir geçmişe ve 10.000 üyesi olan büyük bir topluluktur. Asılsız iddialarla uğraşmak yerine, meslektaşlarımızın iş yoğunluğu ve meslek itibarını koruma konusunda daha fazla çaba göstermeliyiz.

Sonuç olarak, odamızın itibarını zedelemeye yönelik asılsız haberlerin yayımlanmasına son verilmesini ve bu tür haberlerin doğru ve eksiksiz bir şekilde değerlendirilerek yayınlanmasını rica ediyorum. İzmir basınının kendi kalitesini ve güvenilirliğini koruyarak bu tür konularda daha dikkatli olacağına inanıyorum.

Odamızın öncelikli ve önemli gündem maddeleri bulunmaktadır. Yarın, Türk vergi sistemi üzerine gerçekleştireceğimiz kapsamlı bir panel düzenleyeceğiz. Bu etkinlikte vergi sistemimizle ilgili önemli konular ele alınacak ve değerli uzmanlarımız görüşlerini paylaşacak. Sizleri de bu önemli panele davet ediyoruz. Katılımınız bizler için büyük önem taşımaktadır.

Hepinizi aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

GÖREVİ İHMAL SUÇU VAR
Davudoğlu ise “Akademik odamızın, anayasamıza göre geciktirilemeyecek olan yargı kararı gereğinin yerine getirmesi beklenirken Türk milleti adına verilmiş yargı kararına karşı direnmektedir. Direnen yöneticilerin görevi ihmal suçunu da işliyor olmaları hukukla bağdaşmamaktadır. Direnen yönetim kurulu paydaşlarından biri hükümete yakın olarak bilinen Meslekte Birlik Grubu diğeri ise Ana Muhalefet Partisine yakın olarak bilinen Çağdaş Grup… Çağdaş Grup Yürütme Kurulu Başkanı ise İzmir Milletvekili Rıfat Turuntay Nalbantoğlu. Adalet için yürüyüşler yapan partinin milletvekilinin adalete karşı olması ise partisiyle tezat değil midir?” dedi.