GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Mayıs 2024 Salı 08:46

1 asgari ücret 1 kurbanlık!

Kurbanlık hayvan fiyatlarının her zaman enflasyona orantılı olarak belirlendiğini hatırlatan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, kurbanlık koçların 14-20 bin lira, 300 kiloluk bir dananın da 135 bin lira olmasını beklediklerini söyledi. Başkan Şenkara, hayvan sıkıntısı yaşanmayacağını ancak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu yıl satışların az olmasından endişe ettiklerini dile getirdi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kurban Bayramı yaklaşırken, yurttaşlar bu yıl kurbanlık koç ve dana fiyatlarını merak ediyor. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kurban kesme konusunda da endişeli olan vatandaşlara kötü bir haberimiz var. Bu yıl kurbanlık bir koçun, cinsine ve boyutuna göre 14 bin lira ile 20 bin lira arasında değişeceği öğrenildi. 7 kişinin ortak kesebildiği 300 kiloluk bir kurbanlık dananın fiyatının da ortalama 135 bin lira olacağı ifade edildi.

GEÇEN YIL BİR KOÇUN FİYATI 8 BİN LİRA CİVARINDAYDI
Kurbanlık koç ve dana fiyatlarının, her zaman enflasyonla orantılı bir şekilde belirlendiğini hatırlatan İzmir Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Melih Şenkara, “İki yıl önce asgari ücret ne kadarsa, bir kurbanlık koç o kadardı. Geçen yıl da aynı durum söz konusuydu, yani 8 bin lira civarındaydı. Bu yıl da aynı olacak. Ortalama bir kurbanlık koçun fiyatı, iriliğine ve cinsine göre 14 bin ile 20 bin lira arasında değişecek. Bir koç, bir dana payı anlamına gelir. Yani bir dananın 7’de biri demektir.  Dana karkasın ortalama 450 lira olduğu varsayımından yola çıkarsak, bir kurbanlık daha da ortalama 135 bin lira olur, bu rakam 150 bin liraya da çıkabilir” dedi.

BU YIL HAYVAN SAYISI ÇOK, SATIŞI AZ OLUR
Geçtiğimiz yıllarda İzmir’e kurbanlık için getirilen hayvanların geri götürüldüğünü hatırlattığımız Başkan Melih Şenkara, “Eldeki tüm hayvanların satılması için bu yıl fiyatların biraz geri çekilmesi söz konusu olabilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Üretici koyununu, danasını ne kadar ucuzlatabilir ki? Ağrı, Kars, Erzurum gibi illerimizden gelen hayvanlar, bu illerimizde daha çok mera olduğu için bizim bölgemizde yetişen hayvanlara göre daha ucuza satılabiliyor. Balıkesir’in kısa kuyruklu kıvırcık kuzusuyla Doğu kuzusunun fiyatı bu nedenle aynı olmuyor. Balıkesir’in kuzusu haliyle daha kıymetli oluyor. Fiyatlarda bir düşme olacağını zannetmiyorum. İzmirliler hiçbir zaman kurbanlık hayvan bulamama gibi bir sıkıntı yaşamadı ve bu bayramda da olmayacağını söyleyebilirim. Geçmişte gelen hayvan sayısının azlığından dolayı fiyatların yükseldiği oldu ancak bizi bekleyen böyle bir sorun yok. Bu sene böyle bir sorun yaşamayız, yani hayvan azlığı nedeniyle ekstra fiyat artışı olmaz. Ancak yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu yıl kurbanlık satışlarının, geçen yıla göre daha az olacağını öngörüyorum.”