GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
16 Ağustos 2024 Cuma 08:49

Bardacıkta yüzde 70 zarar!

İklim krizinin etkileri tarımsal üretimin birçok kalemini etkiliyor. İzmir’in simge tarım ürünlerinden olan bardacık incirinde de üreticiler umduğunu bulamadı. Payamlı Kooperatif Başkanı Uğur Kahya, “İklim şartlarından dolayı incir üretimi olumsuz etkileniyor. Havaların aşırı sıcak olması rekoltenin düşük olmasına neden oldu. Hem incirde hem üzümde hem zeytinde rekolte düşük. Üçünü de sıcak hava mahvediyor. Üreticilerin yüzde 60-70 zararı oluyor” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – İzmir’in simge ürünlerinden olan bardacık incirinde rekoltede kayıplar yaşandı.

Bardacık incirinin yetiştiği alanlardan olan Güzelbahçe’de belediyenin düzenlediği festivallerle ve uygulamalarla tutunmaya çalışan incir üreticileri, yaşanan rekolte kayıpları sebebiyle de ekonomik olarak ayakta durmada zorlanıyor.

‘SICAK HAVA YÜZDE 60-70 ZARARA UĞRATIYOR’
Egedesonsöz’e konuşan Payamlı Kooperatif Başkanı Uğur Kahya, incir üreticisinin aşırı sıcakların etkisiyle yüzde 60-70 oranında zarar uğradığını aktardı.

Kahya açıklamasında “Bardacık Festivali’nin olması bizim gibi küçük aile çiftçileri için iyi oluyor. Bu sene 10’uncusunu yaptık. 10 yıldır küçük çiftçileri ayakta tutan bir festival bu. Belediyenin festival yapması, ürünleri alması gibi desteklerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Adam, 20 kilo incir topluyor ve getiriyor. Bunu dışarı götürüp satma şansı yok, masrafa girer. Belediyenin bu ürünleri alması bizi ayakta tutuyor ama iklim şartlarından dolayı incir üretimi olumsuz etkileniyor. Havaların aşırı sıcak olması rekoltenin düşük olmasına neden oldu. Hem incirde hem üzümde hem zeytinde rekolte düşük. Üçünü de sıcak hava mahvediyor. Üreticilerin yüzde 60-70 zararı oluyor” şeklinde konuştu.