GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Ocak 2016 Çarşamba 13:56

Balıklıova'da yıkım gerginliği!

Balıklıova’da yıkım kararını uygulamak isteyen belediye ekipleri ile ev sahipleri karşı karşıya geldi. Sabahın erken saatlerinden ev sahipleri belediye ekipleri arasında tartışma yaşanırken, evler boşaltılmadığı için yıkılmadı. Ekipler aynı bölgedeki düğün salonunu yıktı.

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ – Özel idarenin kapatılması üzerine belediyeye devredilen 74 ev için, Kıyı Kanunu'na uygun olmadığı kararı çıkması, yıkım tartışmalarına neden oldu. 25 yıldan bu yana kira verip oturan ev sahiplerinin, yıkım kararına karşı açtığı davayı, yerel mahkemenin reddetmesinden sonra Danıştay'ın da bunu onamasıyla, tahliye için harekete geçildi.

Urla Belediyesi dün akşam davanın Danıştay tarafından reddedildiğini duyurdu.  Balıklıova’da yıkım kararını uygulamak isteyen belediye ekipleri ile ev sahipleri karşı karşıya geldi. 'Yıkım kararı yok mahkeme devam ediyor' diyen ev sahiplerine karşın yıkım yetkilileri kararın çıktığını söylüyor. 

Sabahın erken saatlerinden beri tartışmalar sürerken jandarma evlerin bulunduğu alanın girişi önünde set oluşturdu. Yıkım ekiplerinden bir görevli elindeki yazıyı gösterip, “Bir görev verilmiş bana ben de kamu görevlisi olarak görevimi yerine getiriyorum. Biz görevimizi yapalım. Sizler de yardımcı olun” derken ev sahipleri itiraz etti.



ORTADA KARAR YOK
Ortada yıkım için alınan bir mahkeme kararı olmadığını söyleyen Avukat Yusuf Baratalı, “Yerel mahkeme, kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olmadığına karar verdi. Masraf ve vekalet ücretini ödememizi istedi. Biz bunu Danıştay'a götürdük. Danıştay'ın reddettiği budur. Yıkım için esas mahkeme henüz sonuçlanmadı. Mahkeme kararına göre tahliye etmiyor. Belediye kendi açısından, kendini haklı görüp işlem yapmaya çalışıyor. Ama bugün öğleden sonra iptal kararı çıkmayacağının garantisi yok. Mahkeme ne karar verirse versin, adaletin kestiği parmak acımaz, ama ortada yıkım için bir mahkeme kararı yok. Başkanı her konuşmamızda hukuki mesele haline gelmiştir, sizinle konuşacak bir şeyimiz yok diyor. Davayı açtık, şikayetlerimizi yaptık. Size yazı yazılmasına itiraz ediyoruz. Ortada idari yargı kararı yok. Bu yargılamasız bir karar” diye konuştu.


GÖÇMEN KUŞ MUYUZ? NEREYE GİDELİM?
Danıştay kararının çıktığına dair belediyenin basına yaptığını duyuruyu eleştiren ev sahibi Yusuf Altun, “Bir belediye başkanı nasıl bunu içine sindiriyor. Daha idari mahkemenin kararı yok nasıl basına duyurur. Böyle bir şey yok. Göçmen kuş muyuz nereye gidelim? Evimizi terk etmeyeceğiz. Belediye Başkanı da CHP Genel Başkanı da nihai karar gelmeden dokunmayacağım dedi. Bir avuç rant için mi bir kuru inat için mi atıyorsunuz bizi dışarı?” diye konuştu.

MAHKEME KARARI OLMADAN DIŞARI ATIYORLAR
Jandarmanın evlerin bulunduğu alana girmesine izin vermeyenlerden Zühre Umay ise, "Evlerimizin mücadelesini veriyoruz. Bize ait olanın, belediyelinin rant kapısı yapmaması için direniyoruz. Hepimizin yaşı 50-60, burada direneceğiz. Danıştay'dan bir karar gelirse, boynumuz kıldan ince. Çeker, gideriz. Mahkeme kararı olmadan bu kadar insanı söz verdikleri halde dışarı atıyorlar" dedi.



DÜĞÜN SALONU YIKILDI
Balıklıova'da ev sahipleriyle belediye ekipleri arasındaki tartışma sürerken, mülkiyeti belediyeye geçen bir düğün salonu yıkıldı. Yıkılması planlanan evler, sahipleri tarafından boşaltılmadığı için yıkılmadaı. Düğün salonu yıkımı sonrası ekipler olay yerinden ayrıldı.