GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Ocak 2016 Çarşamba 11:45

DİSK'ten işçi hakkı ve eylem planı semineri

DİSK Genel İş Sendikası’nın önümüzdeki dönemlerle ilgili hükümetin uygulamalarına karşı yapılacak olan eylem planları ve işçilerin haklarıyla ilgili olan konuların masaya yatırıldığı eğitim seminerleri düzenledi.

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ Eğitimler hakkında bilgi veren DİSK Genel İş Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül, önlerinde zorlu bir sürecin kendilerini beklediğini belirterek, eğitimlerin önemli bir noktaya sahip olduğunu söyledi.

DİSK Genel İş Sendikası eğitim seminerlerine İzmir’de de başladı.

Daha önce bir çok bölgede eğitimler veren DİSK Genel İş Sendikası, İzmir’de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde eğitim seminerlerine başladı.

Kıdem tazminatının fona devredilmesi, özel istihdam bürolarının açılması, taşerona kadro, esnek çalışma modeli ve asgari ücret düzenlemesi ile ilgili eğitimlerin bulunduğu seminer yaklaşık 2 hafta sürecek. İzmir’de çeşitli belediyelerde de bu eğitimler verilecek.    

Konuyla ilgili açıklama yapan DİSK Genel İş Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül, değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin uygulamalarına karşı eylem planlarının bu eğitimlerde verileceğini dile getiren Şengül, İzmir’in bu anlamda önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.  

Şengül’ün açıklamalarından sonra yöneticilere, çalışanlara ve işçilere eğitimler verildi.

ŞENGÜL BİLGİ VERDİ
DİSK Genel İş Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül yapılacak olan eğitimlerle ilgili kısa bir bilgi verdi ve değerlendirme yaptı. Şengül, “Eğitim dairemizin başlattığı eğitimlerde dördüncü bölge olan İzmir’deyiz. 2 hafta sürecek bir eğitim programımız var. Mart sonuna kadar da tüm örgütlü olduğumuz yerlerde eğitimlerimizi sonlandıracağız. Mart sonunda ise talep gelen konularla ilgili eğitimlerimiz devam edecek. Bu dönem bir fark yarattık. Sadece temsilcilerle değil, tüm örgütlü çalışanlarımıza gerekirse iş yerlerine gidip eğitim vereceğiz” dedi.

KÖLELİK SİSTEMİNİ GETİRECEKLER
Önümüzdeki dönemlerde eğitimlere daha fazla ihtiyaç olduğunu aktaran Şengül, “Seçimler yaşadık. Haziran seçiminde muhalefet partileri bizim dillendirdiğimiz asgari ücret net 1800 TL olsun deyince, muhalefet partileri bunu kendi bildirgelerine dahil etti. Daha sonra Kasım seçimlerinde iktidar partisi de bu söylemleri dikkate aldı. Asgari ücret net 1300 TL dediler. Taşerona kadro sözü verdiler. Ama maalesef tek başına iktidar olduktan sonra asıl iş yapanlara kadro diyerek çevirdiler. Dün verdiğiniz sözün arkasında durun. Sonra kıdem tazminatının fona devri konusu… Kıdem tazminatının fona devri ile oran düşecek. İşçinin alacağı pay da düşecek. Ve daha sonra ise lağv edilecek. Sadece bu da değil. Sendikasız ve örgütsüz yerlerde işçi çıkarımının en önemli engeli kıdem tazminatıdır. Fona devrettiği zaman işçi atılımının önünü de açacaklar. Özel istihdam büroları ile de taşeron sistem dediğimiz sistemi daha da ileri boyuta taşıyarak kölelik sistemini getirecekler. Esnek çalışma saatleri gibi…” ifadelerini kullandı.

‘İŞSİZLİĞİ ÖNLEDİK’ DİYECEKLER
Türkiye’de işsizliğin önemli boyutlara çıktığını ifade eden Şengül, mevcut iş gücünün bölüneceğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Şengül, “Bir insan günde 9 saat çalışıyorsa, bu çalışma saatini 3’e bölerek üç kişi çalıştıracaklar. Aldığı maaşı da sigortayı da 3’e bölecekler. Bu şartlarda emekli olmanız ve yaşayabilmeniz mümkün değil. Ama işsizliği önledik diyecekler” dedi.

İŞ YİNE BİZE DÜŞECEK
Zorlu bir sürecin beklendiğini söyleyen Şengül, “Önümüzdeki süreç zorlu bir süreç. Buna hepimizin hazırlıklı olması gerekiyor. Nerede hangi sorunlarla karşılaşacağımızı iyi bilmemiz gerekiyor. Olaya sadece ekonomik yönüyle bakmamak lazım. Gün geliyor bütün kazanımlarımız tırpanlanıyor. Onun için ekonomik şartların iyileşmesini istediğimiz kadar sosyal kültürel alanların gelişmesini de sağlamamız gerekiyor. Hak-İş ve Türk-İş’in böyle bir derdi olduğunu düşünmüyorum. İş yine bizlere düşecek. Alanlarda yine bizler mücadele edeceğiz. Buna hazırlıklı olmak için bu eğitimler önemlidir. İzmir önümüzdeki süreçlerde önemli bir bölge. İşçi sınıfı açısında önemli bir yer. Onun için örgütlü olduğumuz yerlerin dışında kahvelerde, derneklerde bunları anlatarak kendi bölgemizde çalışanlarımızdan halka kadar iyi anlatmamız gerekiyor. Yoksa bizi köleliğe doğru sürüklüyorlar” diye konuştu.