GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Ekim 2023 Pazartesi 16:47

Bakanlık’tan DSİ’ye veto!

DSİ 2’nci Bölge Müdürlüğü’nün Bergama’da hayata geçirmek istediği Örenli Göleti için tarım arazilerinde açmak istediği patlatmalı taş ocaklarına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto geldi.
Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün ‘Bergama Örenli Göleti Malzeme Ocakları ve Sulaması’ projesi ile ilgili kararını açıkladı.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık, DSİ’nin başvurusunu mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle sonlandırdı.

Bakanlık tarafından yapılan duyuruda “İzmir İli, Bergama İlçesi Örenli Mahallesi mevkiinde, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü- DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan "İzmir Bergama Örenli Göleti Malzeme Ocakları ve Sulaması (A Geçirimsiz E.3443686, B Geçirimsiz E.3443691, Kireçtaşı Ocağı E.3443692)" projesine ilişkin devam eden ÇED süreci  29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

ÇED Yönetmeliği’nin 5’inci maddesi 2’nci bendinde ise a fıkrasında “Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.” deniliyor.

PROJE HAKKINDA
Hayata geçirilmesi planlanan Örenli Göleti’nin toplamda 90 hektarlık tarım arazisini sulaması planlanıyordu. Göletin inşa sürecinde kullanılmak üzere 4 adet malzeme ocağı kurulacaktı. Patlatma yöntemiyle kurulacak ocak alanları ise tarım arazileri ve ormanlık alanlarda kalıyordu.