GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
30 Ocak 2024 Salı 18:07

Bakanlık askıya çıkardı... Menemen'e yeni serbest bölge!

Menemen’de yer alan yaklaşık 300 hektarlık imar planı değişikliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Menemen ilçesinde bulunan Menemen Serbest Bölgesi ile İzmir Serbest Bölge ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından söz konusu serbest bölge ile ilgili yaptığı planlama çalışması tamamlandı.  Bakanlık, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ni askıya çıkardı.

Askıya planla birlikte “ağaçlandırılacak alan” bölgesinde kalan alanın statüsü değiştirildi. Ticaret Bakanlığı’nın tabile birlikte bölgenin statüsü “serbest bölge” olarak ilan edildi. 299 hektarlık alanı kapsayan plan bir aylığına askıda kalacak.

Plan açıklama raporunda planlama alanının “Gediz Deltası Sulak Alanı Tampon Bölge Sınırı” içerisinde kaldığı da vurgulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüş yazısında söz konusu sahanın bir kısmının 1998 yılında Ramsar Alanı olarak ilan edildiği ve Türkiye’nin 14 Ramsar Alanı’ndan biri olduğu belirtildi.

Görüş yazısında Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nin 24’üncü maddesi uyarınca söz konusu sahada sanayi faaliyetlerine izin verilmeyeceği ifade edildi. Bu bölgede sadece alım satım faaliyeti, depolama faaliyeti, idari bina, sosyal tesisleri kurulabilecek.

Plana eklenen plan hükümleri ile birlikte söz konusu alanda yapılacak çalışmalarda oğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen hususlara dikkat edileceği ifade edildi.



MENEMEN SERBEST BÖLGESİ
Resmi Gazete’de geçtiğimiz yıl yayımlanan kararla birlikte Menemen Serbest Bölge’nin kuruluşu ilan edilmişti.

İlçenin Maltepe Mahallesi ile İzmir Serbest Bölge (İZBAŞ) arasında kalan 1 milyon 501 bin 130 metrekare büyüklüğündeki alanın mülkiyetini elinde bulunduran Menemen Belediyesi araziyi 3 kez satışa çıkarmıştı.  Ancak satış kararı İzmir Serbest Bölge tarafından yargıya taşınmıştı.

Öte yandan Şehir Plancıları Odası, bölgeyi serbest bölge ilan eden Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla dava açmıştı.