GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Aralık 2022 Çarşamba 12:35

Bakanlık askıya çıkardı... 'İzmir'in Rüya Projesi'ne vize!

İzmir’i yepyeni bir çehreye kavuşturacak olan İzmirdeniz projesinin 1. etabı için Bakanlık’tan onay geldi. Mavişehir ile Alaybey arasında yapılacak olan fuar alanı, park alanı, otopark, iskeleler İzmirlilerin deniz ile ilişkisinin daha da güçlenmesi hedefleniyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ-   İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin denizle bağının güçlendirilmesi için Mavişehir’den İnciraltı’na uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin yeniden düzenlenmesini hedefleyen “İzmirdeniz Projesi”nin 1. etabına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay geldi.

Mavişehir-Alaybey Tersanesi arası (1.Bölge), Alaybey Tersanesi-Alsancak Limanı arası (2.Bölge), Alsancak Limanı-Konak Köprülü Kavşağı arası (3.Bölge) ve Konak Köprülü Kavşağı-Üçkuyular Vapur İskelesi arası (4.Bölge) olarak belirlenen ve 4 ayrı etaptan oluşan proje kapsamında Bakanlık nezdinde önemli bir adım atıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1. Bölge olarak tanımlanan kesimin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’ni onayladı. Plana göre Mavişehir-Üçkuyular Vapur İskelesi arasında kıyı boyunca; fuar alanı, park alanı, otopark, iskele, yanaşma yeri ve meydan kullanımları ayrıldı.



Proje kapsamında yapılması planlananlar

Fuar Alanı: Fuar Alanları; Atakent-Mavişehir arasında imar planlarında “Opera Binası” olarak belirlenen bölgenin güneyinde kıyı ile bütünleşen kesiminde, Donanmacı-Aksoy Mahallelerinin kıyı kesiminde "Sportif Amaçlı İskele" olarak belirlenen alan ile bütünleşen bölgede, Bostanlı Balıkçı Barınağının batısında ve kuzeyinde, Mavişehir ile Bostanlı arasında kıyı kenar çizgisinin kara tarafında taşıt yoluna bitişik alanda ve Alaybey Tersanesinin bulunduğu kesimde olmak üzere altı farklı alanda ayrılmıştır. Bu alanların, ağırlıklı açık alan olarak kullanılması öngörülürken, ayrıca alanda takılıp sökülebilir elemanlarla inşa edilen, lokanta, gazino, çay bahçesi, sergi üniteleri gibi fonksiyonların yer alması öngörülmüştür.

Park Alanı: Park Alanları, planlama alanının geneline yayılmıştır. Park Alanlarında; aralarında en az 150 metre mesafe olmak kaydı ile 6 m²’yi geçmeyen büfe ve kirletici etkisi olmayan fosseptik yapımını gerektirmeyen seyyar tuvalet ile sabit olmayan duş, gölgelik ve soyunma kabini yapılabilir. ayrıca, bu alanlarda; bisiklet yolu düzenlemeleri de yer alabilir.

Otopark: Planda; Donanmacı ve Alaybey Mahalleleri’nde Cemal Gürsel Caddesi üzerinde ve Bostanlı Mahallesi’nde Hasan Ali Yücel Bulvarı üzerinde ve mevcutta yer alan Bostanlı Pazar Yerinin bitişiğindeki alanda bölgenin ihtiyacını karşılamak üzere dört bölgede açık otopark düzenlemeleri öngörülmüştür.

İskeleler: Planda, İskeleler; deniz ulaşımı amaçlı iskele, sportif amaçlı iskele olarak ayrılmış olup, planlama alanımızda yer alan tüm kıyı yapılarına yanaşacak deniz araçlarının kapasiteleri 1350 DWT’nin altında olacaktır. Ayrıca, deniz ulaşımı amaçlı iskele dışındaki iskelelerde emsale konu yapı yapılmaması öngörülmüştür.

Deniz ulaşımı amaçlı iskelede; yolcu indirme-bindirme faaliyetleri için gerekli, ticari fonksiyon içermeyen destek birimleri, yönetim birimleri, sosyal ve teknik altyapı tesisleri kapsamında yapılabilir. Bu alanlarda yapılacak yapılaşma koşulları E= 0.05'i geçemez, ticari fonksiyon yapılamaz, yençok:5.50 metredir.

Mavişehir İskelesi: Planlama alanında bu amaçla, Mavişehir kesiminde yürürlükteki imar planında “Kültürel Tesis Alanı (Opera Alanı)”nın güneyinde, ileriye dönük olarak söz konusu Opera binasıyla bütünleştirilmek üzere önerilen “Mavişehir İskelesi (Deniz Ulaşımı Amaçlı İskele)dir.



Sportif Amaçlı İskeleler: Bölgede yaşayan çocuk ve gençlerin denize ilgisini arttırmak amacıyla, Karşıyaka Spor Kulübüne yakın bir bölgede yelken kulübü yapılması öngörülerek, planda Bostanlı ve Karşıyaka İskelesi arasında, “Fuar Alanı” olarak belirlenen alanla bütünleşen kesimde yaklaşık 115x120 metre boyutlarında 1 adet “Sportif Amaçlı İskele” önerilmiştir.

Yanaşma Yeri: Mavişehir İskelesi (deniz ulaşımı amaçlı iskele) ile bütünleşen kesimde, halihazırdaki Balıkçı Barınağı’nın mendirek kısmının büyütülmesi ile yeniden düzenlenmesi düşünülen Mavişehir Yanaşma Yeri’ne 12 metrelik tekneler bağlama yapabilecektir