GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Ekim 2023 Cuma 12:30

Aylardır tık yok… Şadırvan Projesi’ne ne oldu?

Yaklaşık 1 yıl önce parçalanan tarihi şadırvanın projesinin hazırlanmasına rağmen inşası için henüz adım atılmadı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından aylardır onaylanmayan proje ile ilgili olarak Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin yeni şadırvanın meydandaki esnafı mağdur etmeyecek şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisinde yer alan Şadırvanaltı Camisi önündeki 64 yıllık şadırvan, balyoz ve hiltili saldırı ile yıkılmıştı.

Geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleşen olayın ardından şadırvanın yeniden yapılması için Konak Belediyesi girişimde bulunmuş ancak şadırvanın İzmir Valiliği tarafından yaptırılacağı belirtilmişti. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından proje hazırlanmış ve onay için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunulmuştu.

Aylardır koruma kurulunun onay için karar vermediği için ise şadırvanın yerine henüz yenisi yapılamadı.

ÇEVRE ESNAF İSTEMİYOR
Yıkılan şadırvanın civarındaki esnaf ise şadırvanın eski yerine konulmasını istemiyor. Esnaflar şadırvanın eski yerinde hem alt yapının iyi olmadığını hem de kalabalık grupların kafelere gitmek yerine şadırvan etrafında toplandığını ifade ederek esnafın mağdur olduğunu belirtti.

DÜKKANLARA YAKIN DEĞİL, DAHA ORTADA OLMALI
Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin ise konuyla ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu. Başkan Girgin “Şadırvan ile ilgili Valilik bize de bir proje çizdirmişti. Projeyi çalıştık. Çarşıya yakışır bir şadırvan talep ettik. Bu talebimizde sadece su içilmesi, oraya özgü bir hava olması içindi. Kemeraltı turizm merkezi olsun derken, yenilerken güncel düşünmemiz lazım. Şadırvanın dükkanların yerinde olması yerine orta bir yerde olmasını istedik. Dükkanların önünde olması mağduriyet yaratmış, bu hakkaniyetli değil” ifadelerini kullandı.

TARİH NETLEŞMEDİ
Geçmişte şadırvanın temizliğiyle kimsenin ilgilenmediğini vurgulayan Girgin, “Herkes çöpünü oraya atıyordu. Gece karanlığında iyi kullanılmıyordu. Valilik ben yapacağım demişti, biz de kabul ettik. Anıt gibi olacaktı. Yeni valimiz gündeme alır mı almaz mı bilmiyoruz. Esnafın kendi vitrinini göstermesi gerekiyor. Bunun için de meydan olması lazım. Yeni şadırvanın ne zaman yerine koyulacağı hakkında net bir tarih yok” şeklinde konuştu.