GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Ağustos 2022 Pazartesi 17:56

Atık su dereye karıştı, Başkan Doğruer el koydu... Kınık'ta çevre krizi!

Fiba Grubu’na bağlı Polyak Eynez’e ait Kınık’taki kömür madeninin pasa döküm sahasından geçen borunun patlamasından kaynaklı dereye atıklar karışırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı ekipler çevre kirliliği ile ilgili tutanak tuttu. Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer ise yaptığı açıklamada sürecin takipçisini olacaklarını belirterek bilimsel kalıcı çözümlerin alınacağını açıkladı. 

EGEDESONSÖZ – Hüsnü Özyeğin’in kurucusu olduğu Fiba Holding’e ait Polyak Eynez Madencilik Şirketi’nin Kınık’ın Elmadere bölgesinde faaliyet gösteren bir linyit madeni firmasının pasa döküm sahasının içinden geçen borunun kırılmasıyla oluşan kaçak, ilçede kriz yarattı. 

Atık su bölgeden geçen Karadere Çayı’nın sularına karışırken, sağlık ve çevresel sorunlar yarattı. Bölgeye gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kınık Belediyesi zabıta ekipleri sahada teknik incelemelerde bulunarak nunumler aldı ve tutanak tuttu. 

Yaşanan çevre kirliliği ile ilgili Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer de konunun takipçisi olduklarını belirten bir yazılı açıklama yaptı. Kanal temizliğinin başlandığının ifade edildiği açıklamada benzer sorunların bir daha yaşanmaması için kalıcı çözüm için gerekli tedbirlerin de alınacağı vurgulandı. 

Başkan Doğruer, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“28 Temmuz’da meydana gelen çevresel sorun, istenmeyen sonuçlar meydana getirmiştir. Konuyla ilgili jandarma çevre timi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ve zabıtamız tarafından sahada teknik inceleme yapılmış olup gerekli su numuneleri alınmış, fotoğraf ve video kayıtlarıyla durum tespiti yapılmış ve tutanak altına alınmıştır.

Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından idari işlem başlatılmış olup tarafımızdan süreç takip edilmektedir. Dereden su alan çiftçilerimizin su alım noktalarında kanal temizliği işlemlerine başlanmıştır. Söz konusu çevre hassasiyetine ilçemizde yaşayan her birey gibi şahsen ve /veya kamu kurum ve kuruluşları olarak bizlerde duyarlı olmaktayız.

Süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlılığı tarafından su numune takipleri yapılacaktır. Çevre Bakanlığının idari işlemleri sonucu bilimsel kalıcı çözüm için gerekli tedbirler alınacaktır.

Konuyla ilgili süreçte hemşehrilerimizle birlikte bu ilçede yaşayan ve yerel yönetimlerde görev yapan bir kişi olarak yasal mevzuatlar çerçevesinde iş ve işlemlerin takipçisi olacağımızın bilinmesini isterim.