GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Ekim 2023 Cuma 13:39

Araçlardaki çakarlar toplanıyor... CHP'li Bakan'dan 4 kritik soru!

İçişleri Bakanlığı'nın yoğun şikâyetler gerekçesiyle eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde usulsüz dağıtıldığı iddia edilen çakarları toplatma kararı aldığı iddia edildi. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Soylu döneminde verilen çakarlı araçların kaç kişiye verildiği ile ilgili soru önergesi verdi.

EGEDESONSÖZ- Son dönemlerde trafikte görünür olarak artışı dikkat çekilen çakarlı araçlar konusu geçtiğimiz günlerde meclis gündemine gelmişti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yeni çakar alımının durdurulmasının yanı sıra, dağıtılan çakarların toplatılması için de çalışma başlattığı öğrenildi

Konuyu gündeme getiren İsmail Küçükkaya'nın programdaki açıklaması şu şekilde:

“Bir çalışma başlıyor. Teyit ettim. Bakan Yerlikaya'nın talimatından sonra bu konuda yapılan çalışmalarla Bakan Yerlikaya, 'Çakar dağıtımını durduruyoruz' demiş. Yapılan incelemede bazı kişilerin hakkı olmamasına rağmen usulsüz şekilde çakar sahibi olduğu tespit edildi. Bunlar toplanmaya başladı. Benim edindiğim bilgiler Süleyman Soylu döneminde 2500 kişiye çakar kullanma yetkisi verilmiş. Bunlar tek tek inceleniyor. İçişleri Bakanlığı bunları geri çağırıyor. İçişleri, emniyet şeridi ihlailine karşı da inceleme başlattı.”

CHP’Lİ BAKAN KONUYU YENİDEN MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Çakarlı araç konusunu zaman zaman meclis gündeminde dile getiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Bakan Yerlikaya’nın göreve başladığı ilk zamanlarda soru önergesi olarak trafikte kaç kişiye geçiş üstünlüğü verildiğine dair sorular yöneltmişti. Konunun yeniden gündeme gelmesi ve ortaya çıkan 2 bin 500 kişi sayısının olması üzerine CHP’li Bakan, konuyu bir kez daha meclis gündemine getirdi.

CHP’li Bakan, Bakan Yerlikaya’ya yeniden verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

1- Eylül 2016 Haziran 2023 tarihleri arasında usulsüz olarak kaç kişiye çakar ve geçiş üstünlüğü hakkı tanınmıştır?

2- Soylu'nun bakanlığı döneminde usulsüz olarak verildiği tespit edilen çakar ve geçiş üstünlüğü hakkı tanınan kaç kişinin koruma kararı vardır?

3- Göreve başladığınız günden, önergeyi yanıtlayacağınız tarihe kadar geçen sürede kaç kişinin geçiş üstünlüğü ve çakar yetkisi iptal edilmiştir? Bunlardan kaçı Soylu döneminde verilmiş ve "usulsüz olduğu" gerekçesiyle döneminizde iptal edilmiştir?

4- Soylu döneminde usulsüz bir şekilde çakar ve geçiş üstünlüğü tanınan şahıslar ve onlara bu hakkı verenler hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?