GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Ekim 2023 Cuma 13:21

Öğrenci eylemi meclis gündeminde... Aşkın bir davranış olmuş!

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yemek fiyatlarını protesto eden öğrencilerin gözaltına alınması işlemi TBMM’nin gündemine geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, “Bunu yanlış buluyorum, aşkın bir davranış olmuş” diyerek tepki gösterdi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in köklü üniversitelerinden birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki yemek fiyatlarında yaşanan artış tepkilere neden oldu.

Öğrenciler fiyatları düşürülmesini isterken yemekhanede protesto gerçekleştirdi. Masalara çatal ve bıçakları vurarak ses çıkartan öğrenciler üniversite yönetiminin talimatıyla güvenlik görevlileri tarafından gözaltına alınmak istendi. Görüntüler kamuoyuna yansıyınca yönetime tepkiler ardı ardına geldi.

AK PARTİLİ USTA: BARIŞÇIL BİR BİR YÖNTEMLE SORUN ÇÖZÜLEBİLİRDİ
Konu, TBMM’nin de gündemine otururken en dikkat çeken açıklama AK Parti Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta’dan geldi. Usta, gözaltı işlemlerini yanlış bulduklarını söyledi.

AK Parti’den uzun yıllar İzmir milletvekilliği ve genel başkan yardımcılığı yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın uygulama ve kararını isim vermeden eleştiren Usta, “Öğrenci olayıyla ilgili açıkçası ben de yanlış buluyorum, aşkın bir davranış olmuş. Yani masaya çatal ve bıçağıyla vuran öğrencilerin gözaltına alınmasının yanlış olduğunu özellikle ifade ediyorum. Bu konuda keşke öğrenci temsilcileri davet edilerek sorun neyse diyalogla çözüm için bir çaba sarf edilseydi, eminim ki çok daha barışçıl bir yöntemle her iki tarafın da rızasıyla, memnuniyetiyle sorun çözülebilirdi. Böyle bir durumu tasvip etmemiz elbette ki bizim için de mümkün değildir. Önemli olan işlerin ve sorunların çözülmesiyle mutlaka ortak yollar bulunabilir ama bu tip aşkın davranışları kesinlikle kabul etmediğimizi ben de bir kere daha söylemek istiyorum. Umarım kısa sürede sorun çözülür” ifadelerini kullandı.

CHP’DEN TEPKİ GELDİ
Mecliste konuşan CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise şunları söyledi:

“Dokuz Eylül Üniversitesinde yemeklere zam yapıldı ve tabii ki öğrenciler de haklı olarak Anayasa 34 çerçevesinde çatal bıçaklarını masalara vurarak bir protesto yaptı. Haklı değiller mi? Aldıkları burs otuz günlük yemek parasını bir öğün yemek parasını karşılamıyor devletin verdiği. Şimdi, bunu protesto ettikleri için bugün yaka paça gözaltına alındılar. Yahu neden? Hem yemek vermeyeceksin hem burs vermeyeceksin hem yurt vermeyeceksin hem de bunu konuşturmayacaksın. Bu, olacak bir şey mi? “Anayasa yapacağız.” diyorsunuz; Anayasa 34, en tipik örneği bu. Öğrenciler bir hak arayışında ve çatalını bıçağını da masaya vuruyor, bundan dolayı gözaltına alınıyor. Şimdi, ben, Rektöre bakıyorum; eski milletvekili Nükhet Hotar. Doğru, yirmi bir yıldır geldiğimiz noktada onun da sorumluluğu var. Eğer ki gerçekten bilimi, aklı kullanan rektörler, hocalar bu okullarda olsa öğrenciler bu duruma düşmez, polisler de o yemekhaneye giremez ama birçok yerdeki rektörlere bakıyoruz, eski milletvekilleriniz.

Yani şimdi, bu çocuklar gerçekten suç mu işliyor? Ben Genel Kurula söylüyorum: Suç mu işliyor? Bir an önce bu yanlıştan dönülmeli, o öğrenciler serbest bırakılmalı; hak arayışında olan, üniversitelerde yurt isteyen, yemek isteyen ya da yemekte indirim isteyen bu çocuklarımıza dokunulmamalı. Buradan tüm rektörleri de tüm dekanları da İçişleri Bakanlığını da uyarıyoruz. Gözaltına alınacak o kadar çok adam var ki öğrencilere gelene kadar"

DİKKAT ÇEKEN DESTEK!
Öte yandan, AK Parti’nin Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki eylemlere ve müdahalesine ilişkin sözlerine AK Partili eski Milletvekili Mehmet Metiner’den karşıt bir açıklama geldi. Adıyaman ve İstanbul’dan milletvekilliği yapan Metiner, Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta’nın sözlerini eleştirdi.  Metiner, “İzmir 9 Eylül Üniversitesi’nde malum örgütlere mensup öğrencilerin gözaltına alınmasını CHP’nin eleştirmesini anlarım lakin AK Parti’mizin uzun yıllar genel başkan yardımcılığını yapan değerli rektörümüzün AK Parti grup başkan vekilimizce eleştirilmesini anlayamam. Çok yazık!” açıklamasında bulundu.

Metiner’in sosyal medya paylaşımı Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Hotar’ın sosyal medya hesabından paylaşıldı.