GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Nisan 2022 Perşembe 09:02

Antik kent için sevindiren karar!

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları’nın Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı karara göre Çeşme’de bulunan Erythrai Antik Kenti’nin sınırları genişliyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Çeşme’nin Ildır Mahallesi’ndeki antik kentle ilgili önemli bir karara imza attı.

Erythrai Antik Kenti Kazı Başkanlığı’nın antik kentin birinci derece arkeolojik SİT alanı bitişiğinde yer alan sahada buluntularının devam ettiğini belirtmesi üzerine bakanlık uzmanları bölgede incelemelerde bulundu. Kurul ayrıca bu inceleme sürecinde İZSU’nun bölgedeki çalışmalarını durdurdu.

Hazırlanan uzman raporuna göre antik kentin bitişiğinde yer alan sahada sarnıçlar, mimari duvarlar ve kalıntılar ile kare ve yuvarlak planlı yapılar, antik tarım teras kalıntıları bulundu. Rapor üzerine kurul söz konusu alanın da 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilmesine ve antik kentin sınırları içerisine dahil edilmesine karar verdi.

Kararda şu ifadeler yer aldı:
İzmir İli, Çeşme İlçesi, Ildır Mahallesi, Erythrai Antik Kentinin 1. derece arkeolojik sit alanı bitişiğinde yer alan sahada sarnıçlar, mimari duvarlar ve kalıntılar ile kare ve yuvarlak planlı yapılar, antik tarım terasları vs. buluntular çıkan ve kararımız eki haritada koordinatları belirtilen bölgenin 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmesine, saha içinde daha önce İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 17.5.2018 tarih ve 7582 sayılı kararı ile uygun bulunan içme suyu iletim hattı projesinin geçerli olduğuna, 1. Derece arkeolojik sit alanı sinırları içinde kalan altyapı uygulamasının Kazı Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü denetiminde ve uygun gördükleri yöntemlerle yapılmasına;

Geçiş dönemi koruma ve kullanma şartları olarak; 1. derece arkeolojik sit alanlarının Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olduğuna ve bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemeyeceğine, ayrıca bu alanlarda 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararının 1.maddesine ilişkin hükümlerinin geçerli olduğuna,

Alanın doğal sit statüsü nedeniyle Kurulumuzca belirlenen bu koşulların doğal sit yönünden değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilmesine karar verildi.

ERYTHAİ ANTİK KENTİ HAKKINDA
Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi’nin çalışmalara göre; on iki İyon Devleti’nin önemli kentlerinden biri olan Erithrai’da yapılan arkeolojik araştırmalara göre Arkaik, Klasik, Hellenistik ve Roma çağlarına ait değişik kalıntı ve buluntular bulundu. Kalıntılar, MÖ. 8 yy. dan itibaren özellikle M.Ö. 4. yy.’da İonia´daki sosyal politik değişimlerde etkin rol oynadığını ortaya koyuyor.