GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Şubat 2016 Çarşamba 12:05

Altın fırladı, kalpazanların iştahı kabardı!

Altın fiyatlarındaki yükseliş ve İzmir’de sayısı giderek artan ‘yeni yetme’ kuyumcular, kalpazanların iştahını kabarttı. Piyasadaki sahte altın sayısında son dönemde büyük artış olduğunu söyleyen İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, Hazine Müsteşarlığı’nı göreve çağırdı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Altın fiyatları haftaya zirve yaparak başladı. Yıl içinde büyük artış gösteren fiyatlar, sahte altınları yeniden piyasaya çıkardı.

2016 başında 150 TL bandında seyreden çeyrek altın fiyatları, bu hafta itibariyle 190 TL’yi geçti. Gram altın ise 116 TL ile zirve yaptı.  Küresel ekonomide yaşanan dalgalanma nedeniyle hızlı bir artış yaşayan altın fiyatları, kalpazanların iştahını kabarttı.

KALPAZANLAR PİYASADA
İzmir’de özellikle Suriyeli mülteci akınından dolayı sayıları artan tecrübesiz kuyumcuların piyasada sayılarının artması, piyasada dönen sahte altın sayısını arttırdı.

Sektörde yaşanan sıkıntılarla ilgili konuşan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, sahte altın tehlikesi nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğini söyledi. Baransel, “Piyasada altının yükselmesinden dolayı çok çeşitli kalpazanlar çıktı. İzmir’de ikinci baskıları, düşük ayarlı altınları ucuza satıyorlar. Sahte Reşatlar, sahte bilezikler, Osmanlı paraları çıkıyor. Bunların kullanımı zaten yasak. Bu sahte dolaşım, hem vatandaşı hem esnafı zor duruma sokuyor” diye konuştu.

ÖNÜNE GELEN KUYUMCU OLURSA…
Piyasadaki sahte altın sorununda İzmir’de sayıları artan kuyumcuların tecrübesiz olmasını gerekçe gösteren Baransel,  belli bir yeterlilik aranmadan kuyumcunun açılabilmesinin engellenmesi için Hazine Müsteşarlığı’na başvurduklarını, ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Baransel, ”İzmir’de son dönemde kuyumcu sayısı çok arttı. Önüne gelen kuyumcu açarsa böyle oluyor. Kuyumculuk bir ustalık işidir. Kuyumcu Ustalık Belgesi olmayanların esnaf olmaması lazım. Ama İzmir’de Ticaret Odası’na kayıt olan ve belgeleri olmamasına rağmen herkes kuyumcu oluyor. Bu durumun oda tarafından denetiminin sağlanması lazım. Ondan sonra iş Esnaf Odası’na kalıyor. Bununla ilgili Hazine Müsteşarlığı’na şikayette bulunuyoruz ama sonuçsuz kalıyor. Konuyla ilgili bir an önce düzenleme yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.