GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
26 Şubat 2022 Cumartesi 10:07

Alman enerji devinden 60 türbinlik hamle... RES'men katliam!

Alman rüzgar üreticisi Enercon, İzmir, Manisa ve Balıkesir illerinin kesiştiği bölgedeki ormanlık alana Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji santrallerinden birini kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na proje dosyası verdi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Almanya'nın en büyük rüzgar enerji santrali üreticisi olan ve Türkiye’deki pek çok santralde ürettiği türbinler kullanılan Enercon, kendi rüzgar enerji santrallerini kurmak için harekete geçti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yeni rüzgar enerji santralleri bölgelerinin kurulması için yaptığı YEKA-2 ihalesine katılarak Balıkesir bölgesi için kilovatsaat başına en düşük teklifi veren Enercon Rüzgar Enerji Santrali Şirketi rüzgar enerji santralini kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na proje dosyasını verdi.

Proje tanıtım dosyasına göre; şirket, İzmir-Bergama, Manisa-Soma ve Balıkesir; Burhaniye, İvrindi, Savaştepe ilçelerinin sınırında kalan 12 bin 500 hektarlık alana 60 adet türbin kurulması planlanıyor. Proje alanı 17 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde.



ÜRETİMDE 2. SIRADA OLACAK
‘Uygar Rüzgar Enerji Santrali’ ismi verilen projenin üretim kapasitesinin 252 MWm gücünde olması hedefleniyor. Proje hayata geçerse enerji üretiminde Türkiye’nin en büyük 2’inci, sayı olarak türbin sayısı olarak 4’üncü en büyük projesi olacak. Projenin toplam maliyeti ise 630 milyon TL olacak.

ORMAN VE TARIM ALANLARININ ÜZERİNE
İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve Balıkesir – Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı göre proje sahası Orman alanı, tarım alanı, mera ve ağaçlandırılacak alanlarında kalıyor. Türbinlere en yakın yerleşim yeri 590 metre uzaklıkta yer alıyor.

KAMULAŞTIRMA KARARI ALINACAK
Türbinlerin dikileceği alanda kızılçam, incir, zeytin ve ceviz ağaçları ile kaplı. Proje alanında şahıs mülkiyetine ait yüzlerce parsel de bulunuyor. Bu parseller içi kamulaştırma kararı alınacak. Ormanlık alanlardaki ağaçlar için de kesim kararı alınacak.

KORUMA ALTINDAKİ KUŞLARIN DA YAŞAM ALANI
Bölge aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi’ne (BERN) göre kesin koruma altında olan akleylek, bülbül, sığırcık ve ev serçesi gibi kuşların da yaşam alanları arasında yer alıyor.