GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
20 Şubat 2022 Pazar 08:51

EMO Başkanı Tamer’den o orana itiraz: İnsanlar montla oturuyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “Bir ayda 210 kw tüketen hanelerin sayısı, toplam haneler içinde yüzde 64 oranında çıktı” şeklindeki açıklamasını değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Özgür Tamer, “Evet, vatandaşın enerji sarfiyatını düşürdüğü doğrudur; çünkü elektrikle ısınmak yerine montla oturdu. Bir aylık bu veri, gerçeği yansıtmıyor” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in esnafın tüketeceği elektrikte de kademe olacağını, konutlarda da iyileştirmeye gidilebileceği yönündeki açıklamaları tartışılıyor. Bu arada Bakan Dönmez’in, kademeli faturada birinci kademe olan 240 kw altında elektrik tüketenlerin hane bazında yüzde 64 olduğu yönündeki ifadesi, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından gerçekçi bulunmadı.

VATANDAŞIN ELEKTRİĞİ VAR AMA KULLANAMIYOR!
Oda Başkanı Özgür Tamer, uzun vadeli bir çalışmanın sonunda dört kişilik bir hanenin aylık en az 230 kw elektrik harcadığının belirlendiğini hatırlatarak, “Bakan Bey’in açıklamasına bakarsak, hanelerin yüzde 64’ü, 210 kw elektrik kullanmış. Ocak ayına ait bu veri, gerçeği yansıtmıyor. Evet, vatandaşların elektrik sarfiyatını azalttığı doğrudur; çünkü insanlar, elektrik olduğu halde elektrikli ısıtıcısını yakarak ısınmadı, mont giyerek oturdu” dedi. Enerji yoksulu haline gelinerek elektrik tüketiminde bir düşüş olduğunu iddia eden Başkan Tamer, “Hal böyle olunca, aylık tüketimin 210 kw olması normaldir. Elektrik var, onu kullanma imkanınız var ancak ekonomik sıkıntılarınız yüzünden onu kullanamıyorsunuz. Böyle olunca, elektrik harcaması tabii ki azalır” ifadelerini kullandı.

BİZ DE TASARRUFU SAVUNUYORUZ AMA BUNUN ADI TASARRUF DEĞİL
Herkesin, elektrikli cihazların kullanımını, aydınlatmayı, yaşamsal ihtiyaçlar boyutunda kullandığı bir süreçte ortaya çıkan verilerin dikkate alınması gerektiğine vurguya yapan EMO Başkanı Özgür Tamer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnsanlar, bu yüksek fiyatlar nedeniyle kısıtlamaya gitmek zorunda kaldığı için ortaya böyle bir sonuç çıktı. Yüzde 64’lük oran, gerçekçi bir oran değil. Normal şartlarda, herkesin insanca ısınabildiği, elektriğini kullanabildiği bir durumda ortaya çıkacak oran ancak gerçeği yansıtabilir. Birinci kademe için 230 kw önerisini getirmiştik. Bu rakam, uzun vadeli, önemli bir çalışmanın ürünüdür. Bir aylık bir değerlendirmeyle, abonelerin yarıdan fazlasının 210 kw altında tüketim yaptığını söylemenin, pek inandırıcılığı yok. İnsanlar klimasını, ısıtıcısını kullanmıyor, montla, battaniyeyle oturuyor. Birçok insan görüyorum; elektrikle ısınmadan ya da elektriği bir şekilde tüketmeden fedakarlık yapmaya çalışıyor. Elektrik tasarrufu bizim önerdiğimiz bir şey. Ama enerjiyi doğru kullanarak tasarruftan yanayız. Isınmalı ampul yerine led kullanma taraftarıyız mesela. Şunu diyemeyiz kimseye, dışarısı 5 dereceyken, ısıtıcınızı çalıştırmayın demek,  enerji tasarrufu değildir. Bu durumda enerjiyi kullanamıyoruz, demektir. İnsanların refleks olarak yaptığı bir tasarruf var ortada. Ağır faturaların geleceği korkusuyla yaptığı bir tasarruf… Bu nedenle bir aylık veri üzerinden 210 kw olan tespiti, doğru, gerçekçi kabul etmek mümkün değil.”