GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Nisan 2016 Pazartesi 11:44

Aliağa’da 3 parti arasında cami tartışması!

Aliağa’da devam eden cami tartışmasında sular durulmuyor. CHP verdiği önergeyle başlayan tartışmada AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut basında yer alan haberlere tepki gösterdi.

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - Geçtiğimiz günlerde Aliağa Belediye meclisinde CHP grubu tarafından verilen önerge üzerine çıkan ‘cami tartışması’ tüm hızıyla devam ediyor.

CHP Meclis Üyesi Erol Güngör’ün grubu adına cami, okul gibi kamu kurum ve kuruluşlara yardım yetkisinin yasal olmadığı belirtilen bir önerge vermesi üzerine, oturumda tartışma çıkmış ve meclis üyelerinin tepkisini çekmişti.

GÜNGÖR’ÜN ÖNERGESİ MECLİSİ KARIŞTIRDI
CHP Meclis Üyesi Erol Güngör, Başkan Serkan Acar’a verilen yetkinin yasal olmadığını belirterek, belediye meclisine çağrı yaptı ve meclisi yanlıştan dönmeye davet etti. Güngör, “Siz bir camiye yardım yapmak istiyorsunuz veya bir okulun çatısını yapmak istiyorsunuz, bunları tek madde olarak bildirirsiniz meclise sunarsınız, meclis uygun görürse yine size yetkiyi verecek ama bu şekildeki yetki devri yanlış. Bu konuda takdir meclisindir. Yanlışlık varsa yine hukukçular ile konuşularak düzeltilir, değiştirilebilir. Bu önerge müfettiş raporu doğrultusunda hazırlandı” şeklinde konuşmuştu.

İÇERİ ATACAKLARSA ONUR DUYARIM
Başkan Acar ise konuyla ilgili olarak, “Ben caminin boyasını, okulun arızalanan elektriğini, okulun kırılmış kapısını ya da tuvaletindeki kırılmış fayanslarını yaptırıyorum diye, eğer bana zimmet çıkaracaklarsa veririm. İçeri atacaklarsa onur duyarım” ifadelerini kullanmıştı.

Tüm bu tartışmaların sonrasında meclisin ikinci oturumunda AK Parti ve CHP’nin ‘evet’ oylarıyla önerge kabul edildi.

AKBULUT’TAN ÇIKAN HABERLERE TEPKİ
Daha sonra basında AK Parti’nin camiye karşı olduğu yönünde çıkan haberlere ise AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut’tan tepki geldi. Akbulut, camiye karşı olanın Başkan Serkan Acar olduğunu ifade ederek, İstiklal Caddesi’nde yapılması planlanan caminin yapılmamasını istediğini söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI SAYESİNDE HUKUK’U ÖĞRENMEYE BAŞLADIK
Akbulut son olarak günlerdir kamuoyunu meşgul önerge tartışması üzerine çıkan haberlere sosyal medya hesabından da tepki gösterdi. Akbulut, “Günlerdir Aliağa kamuoyunu meşgul eden AK Parti Aliağa Teşkilatı cami ve okullara belediyenin yapacağı yardımları engelliyor iftirasını gazetelerden ve sosyal medyadan takip ediyoruz. Bununla ilgili cami yapılmasına imarda da uygun görülen arsa üzerinde meclis üyelerimiz ve yönetim kurulumuzla birlikte basın açıklamasında bulunmuştuk. Tabi Aliağa’da ‘hukukçuyum diyen’ ama hukuksuzluk yapan bir Belediye Başkanı var demiştim. ‘Kötü ev sahibi, kiracıyı ev sahibi yapar’ diye tam da buraya uygun bir atasözümüz var. Ben inşaat bölümü mezunuyum. Hukuk’u pek bilmem ama Belediye Başkanı sayesinde hukuku da öğrenmeye başladık. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN ACAR’A SESLENDİ
Sürecin başından beri algı operasyonu yapılarak aldatıldıklarını söyleyen Akbulut, Başkan Acar’a soru yöneltti. Akbulut, “5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesinin (b) bendinde ve yetmezse Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı’nın 5270/1 kararında Belediyenin Meclis Kararı’na ihtiyaç duymadan cami ve gibi gibi yerlere; ‘Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir. Her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir. Sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir. Mabetlerin yapımı, bakımı, onarımını yapabilir’ ibaresi var. ‘Hukukçuyum’ diyorsun, bu kanunu bilmiyor muydun, yoksa algı oluşturarak Aliağa halkını aldatıyor musun? Benim inancım, ikinci soru daha ağır basıyor. Biz kanunlardan haberin vardır diye, Ak Parti Grubu olarak 2015’in 7. Ayındaki meclise getirdiğin yetki talebi kararına ‘hayır’ demiştik. Sebebi yapılacak yardımlardan grubumuz ve tüm meclis üyelerinin haberi olsun istemiştik. Yine algı operasyonu yapıp gelen talepleri reddetmeye başladınız. Tekrar 2015’in 9. Ayında yetkiyi verdik. Aliağa halkından özür diliyoruz. Böyle bir yetkiyi verebiliyor olduğumuzu zannediyorduk. Çünkü hukukçu bir belediye başkanı var. Gelelim Nisan 2016 meclisine… Denetim Komisyon üyelerinin ve uzmanın görüşü doğrultusunda 5393 sayılı belediye kanununda ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre 2015’in 9. Ayının ilgili meclis kararının hukuka aykırı olduğu, iptali için, CHP grubu bir önerge veriyor. Bunun içerisinde cami ve okullara yapılacak yardımlarla ilgili bir şey yok. Zaten kanunda bu yetki Belediyeye verilmiş. Ak Parti Grubu olarak bizim meclis üyelerimizde kabul oyu kullanıyorlar. Şimdi soruyorum. İktisadi, kanuni, ahlaki, vicdani, siyasi, ictimai veya İslami anlamda haklıyım diyebilecek misin? Cevap ver. Vebalden bahsetmeyin lütfen! Gittikçe batıyorsunuz” şeklinde konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI SİZİ ÇOK MU SIKIŞTIRDI?
Son olarak CHP’nin Aliağa İlçe Başkanı’na seslenen Akbulut, “Diğer cenah ne yapıyor? Son olarak ey CHP İlçe Başkanı, Aliağa’da bunlar yaşanırken niye sesinizi çıkarmıyorsunuz? Yoksa belediye başkanı sizi çok mu sıkıştırdı? Neden konuşamıyorsunuz, neden Aliağa’lının hakkını savunamıyorsunuz? Herkes şunu bilsin. Aliağa ve Aliağa halkı yalnız değildir. Bunların enselerinde AK Parti’nin nefesi her zaman olacaktır. İlerleyen günlerde yine algı oluşturarak yanılttıkları bazı konular var. Onları da zamanı geldikçe açıklayacağım” diye konuştu.