GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
2 Şubat 2022 Çarşamba 12:45

AK Partili Kaya’dan metro çıkışı: Önceliklerimiz İZBAN ve YHT!

CHP’lilerin, Halkapınar-Otogar metrosu için konulan izbedel ile ilgili eleştirilere yanıt veren AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, “Bir plan doğrultusunda gidiyoruz. İZBAN’ı Bergama’ya bağlamak, birinci önceliğimiz. Sonra da Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Treni hattını tamamlamak” dedi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e, “1 TL kendi kaynağını üretmiyorsun” diye çıkıştı.

EGEDESONSÖZ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Kaya, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tatile girmesi ile birlikte saha çalışmalarına devam ettiğini ancak CHP'li hiçbir ismi sahada görmediğini belirten Kaya, "Hiç denk gelmedik. CHP’li arkadaşlar hiç ortada yoktu. Acaba dolaşıyorlar mıdır, diye sosyal medya hesaplarına baktım ve tık yok. Hep ifade ettik, İzmir'de sokağa çıkmazlar, diye. Yerel yönetimler, CHP'li Milletvekillerine yüz bırakmadı" dedi.

TAMAMEN KEYFİ BİR KARAR
İzmir'in mevcut sorunları içerisinde trafiğin hala ilk sırada olduğunu belirten Kaya, "Bizim İzmir'deki bir numaralı gündemimiz trafik. Anket yapılsa, ilk sırayı ulaşım alır. Hala İzmir Büyükşehir Belediyesi bir master planı hazırlayıp 2030'da, 2050'de ne olacak, diye bunlara baktığı yok. Yeni büyük alternatif yol çalışması maalesef yok. Ne yapıyorlar? Dünyanın en yavaş metro yapan belediyesidir İzmir Büyükşehir Belediyesi. Bizim yaptığımız İZBAN hattı olmasa, raylı sistem ulaşımı zaten çökme noktası olacaktı. Hayali ve ne zaman biteceği belli olmayan bir Buca metrosu var.  Bunun Sayın Soyer'in görev süreci sonuna yetişemeyeceği belli. Dünyanın en yavaş metrosunu yapan belediyedir İzmir Büyükşehir Belediyesi. Çünkü işi ehline vermiyorlar. 500 milyon lira daha yüksek veren firmaya ihale edildi. Biz sözleşmeyi ortaya koyduk. Tüm yetki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde. Tamamen keyfi bir karar. Maddeler çok açık. Krediyi verecek firma, ihaleyi kime vereceğine karışmam, diyor" dedi.

ULAŞIM YATIRIMLARI ARASINDA 5 KAT FARK VAR
Hükümetin İzmir'de raylı sistemi olmadığı yönündeki eleştirilere 'İZBAN' ile yanıt veren Kaya, şunları söyledi:

"Raylı sistemler bir yeraltından geçenler vardır, bir de yer üstünden geçenler vardır. Söylenen çarpıtma. Vatandaşın ulaşım imkanı kaliteli sağlanabiliyor mu, buna bakmak lazım. Kimi yerde yüzeyden, kimi zaman yeraltından yaparsınız. Biz hızlı raylı sistem olarak 136 kilometrelik İZBAN'ı yaptık. Türkiye'nin hiçbir yerinde AK Parti döneminde kesintisiz yapılmış 136 kilometrelik hat yoktur. Buradaki hadise bu. Soyer'in yaptığı çarpıtma. Bugün İZBAN olmasa, AK Parti hükümeti 136 kilometrelik hattı yapmasa, İzmir ne olurdu? İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ne dedi? Durakları yap bari, dedik, onları da yapamadılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin TCDD'ye inanılmaz bir borcu var. O zamanki yatırımla karşılaştırdığınızda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden hiç para çıkmamış durumda. Geldiğimiz noktada ulaşım altyapısı olarak, raylı sistem, karayolu ve havayolu konusunda en büyük yatırımı almış il, Türkiye'de İzmir'dir. Şehir içinde ulaşımda görevimiz olmamasına rağmen bizim yaptıklarımı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ulaşım yatırımları arasında 5 kat fark var. 25 yıldır İzmir'i yönetiyorlar."

KAYNAĞI GÖNDEREN ZATEN MERKEZİ HÜKÜMET
Halkapınar-Otogar metro hattı içinde yöneltilen eleştirilere 'önceliklere göre' diyerek yanıt veren Kaya, "Bizde öncelikler var, ona göre yatırım yapıyoruz” dedi ve ekledi:

“Bir plan doğrultusunda gidiyoruz. İZBAN'a önem veriyoruz. Önceliğimiz İZBAN’ı Bergama'ya bağlamak. Sonra da İzmir-Ankara hızlı tren hattını açmak. Önceliğimiz bunlar oldu. Sana kaynağı gönderen zaten merkezi hükümet. 1 TL kendi kaynağını üretmiyorsun. Tüm şirketlerini batırdın. Birazcık sen de yatırım yap. Altyapı, trafik yatırımı yap… Başka yerlere İzmir'in kaynakları ayrılıyor. Ankara - İzmir YHT geleceğe yönelik bir adım.”

3 YILLIK SÜREÇTE ESKİ PARA İLE 50 KATRİLYON PARA HARCANMIŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kaynaklarının boşa harcandığı yönünde eleştirilerde de bulunan Kaya, harcanan tutarım 50 milyar TL'leri bulduğunu belirtirken şu ifadeleri kullandı:

"Paralar har vurulup harman savruluyor. Seferihisar'ı nasıl batırdıysa, şimdi İzmir'i batırma noktasında. Azizi Bey döneminde borç 3 milyar TL'di. Aziz Bey'in övündüğü bir şeydi bu. Bu rakamla Sayın Soyer aldı belediyeyi. Şimdi geldiği noktada borç, 12 milyar TL.  Seferihisar'da da arttırmıştı zaten. Eğer Seferihisar Belediyesi kamu kurumu olmasa batmıştı. Yeni göre gelen başkan sürekli, borç ödedim, diye açıklama yapıyor. Yüzde 400 borç artmış, ancak ne yapılmış?  Yılda 12 milyar lira şirketlerle birlikte kullanılan kaynak var. 37-40 milyar lira da bu yapıyor, borçlanma ile 50 milyar liralık kaynak… 3 yıllık süreçte eski para ile 50 katrilyon lira para harcanmış. Türkiye'de bu rakamın üstünde 3-4 bakanlık bütçesi vardır. Böyle bir kaynak kullanılmış ancak somut, kalıcı bir eser var mı? Bakıyorum, görmüyorum.  Kiraz'a, Kınık'a gidiyoruz, orada da yok. Altyapı mı diyoruz, kokuyor şehir. 50 milyarı İzmir'e dağıtsak… Haydi yarısını harcayalım, kaç para düşer? Gaziantep'teki ilçe belediyesinden daha düşük bütçe ayırdı, sosyal belediyecilik anlamında. Çarçur edildi para. Yanlış yatırımlar. En önemlisi de belediye kadrolarının doldurulması. Seferihisar Belediyesi'ni nasıl batırdı Soyer? Bıraktığında zaten 1300 kişi çalışıyormuş belediyede. Bu olabilir mi? Sonra satarsınız en değerli alanları ama yetmez. Sonra ne oluyor? Maaşları ödeyememiş. Gittik baktık 150 bin TL alacağı olan işçi vardı. İzmir'i de aldı, buraya doğru götürüyor. Seçimlerde zaten kendi partilerinde birilerini sokmak adına Anadolu'ya nasıl kadro dağıtıldığı açık. İzmir'in kaynaklarını buraya doğru kullandılar.”

SİYASİ KONULARA BÖYLE ÖNEMLİ BİR MESELEYİ HEBA ETMEYELİM
Çeşme projesi konusunda Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Murat Bakan ve Ednan Arslan'ın 'rant' ve 'para gözüyle bakıyorlar' çıkışları için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i işaret eden Kaya,  "Bu proje, doğru bir proje… Biz Ednan Arslan'ın da Murat Bakan'ın da katıldığı toplantılar yaptık, bakanımız da yer aldı. Daha ne kadar şeffaf olabiliriz? Büyük bir vizyon projesi bu. Bu projede sıkıntılı olduklarını düşündükleri yerler varsa ifade etsinler. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye sıkıntılı bölüm yok, diyor. Milletvekillerimizle toplantı yaptık, CHP'li isimler vardı. Bizim için önemli olan doğruyu bulmak. Günlük siyasi konulara girip böyle önemli bir meseleyi heba etmeyelim. Murat bey ve Ednan Bey'in bir tereddütleri varsa, Sayın Soyer'e gitsinler, iletsinler bize de" ifadelerini kullandı.

BEKLEME NEDENLERİ BİZ DEĞİLİZ
İnciraltı planları içinde sona gelindiğini vurgulayan Kaya, "Çalışma bitti. Çok ufak teknik pürüzler, çalışmalar var. İşin son noktasına geldiğinizde ufak şeyler çıkar ya, aynı durum. Yılbaşından önce görüşmeler yapıldı. Hemşerilerimizden biraz daha süre bekliyoruz. Biliyoruz; yıllarca bekliyorlar ancak bekleme nedenleri biz değiliz. Bu plan çıktığında şimdiden itiraz edenler var ancak onların bile itiraz ederken utanacakları bir plan çıkacak ortaya" diye konuştu.

MUHİTTİN SELVİTOPU, ZENGİNİN BAŞKANIDIR
Kentsel dönüşüm projeleri hakkında özellikle Karabağlar’da davalarla sürecin yavaşlatıldığını vurgulayan Kaya, şunları söyledi:

"Şu an Karabağlar'daki proje son aşamasında. Davalar açan bir yerel belediye var. Poligon’u ekleyerek oradaki tüm planı bitirip yerinde dönüşümü gerçekleştirmiş olacağız. İzmir'de CHP içinde komik bir durum var. Her mesele Sayın Kılıçdaroğlu'na gidiyor; Kılıçdaroğlu şöyle yapın diyor, ancak yine kendi bildiklerini yapıyorlar. Oranın yolunu asfaltlasın Muhittin Bey. Karabağlar’a üniversite getirdik, bari sen de öğrencilerin konforunu sağla. Muhittin Selvitopu, ben iptal ettirdim, diye afiş astırdı zaten. Temel mesele bu aslında İzmir'de. Yaptırmayan CHP, ancak yapılmıyorun hesabını vermesi gereken yine AK Parti! Kim yaptırmıyor bunları? Aziz Bey çıktı dedi ya, ben sokturmam bu kente TOKİ'yi, diye. Şimdi de dava açıyorlar. Muazzam bir proje. Türkiye'de yaptığımız en güzel konut projesi. Zenginin başkanıdır Muhittin Selvitopu."

BİR TANE KONUT YAPTILAR MI?
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, deprem sonrası kentte başlayan dönüşüm çalışmaları ile ilgili CHP'li belediyelerin hiçbir adım atmadığını öne sürdü:

"Anahtarlar verildi, ufak peyzaj düzenlemeleri kaldı. CHP İzmir İl Başkanı'nın açıklama yaptığı noktada bakanlıklarımız aracılığı ile vatandaşlarımıza anahtarları veriliyordu. Bunlar tam anlamıyla safsata. CHP İzmir İl Başkanı, bir yıldır ne yaptı? 36 tane park vardı, onları tamir edebildiler mi? Daha yarısını tamir edemedi CHP'li belediyeler. Bir tane konut yaptılar mı? Siz de yapsaydınız.  Emsalde danışıklı dövüş yaptılar Şehir Plancıları Odası ile… Tunç Soyer rica etse dava açmazlar. Kırmazlar Tunç Soyer'i. Bizi aldatmaya çalışmasınlar. Danışıklı dövüş var içinde. Bizlerin verdiği önerge kabul edilseydi mecliste, hangi mahkemede dava açılırsa açılsın iptal edilmezdi."

BU İPE UN SERMEKTİR
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'in Karşıyaka Stadı ile ilgili 'projeleri olmadığını gördük' ifadelerini kullanması hakkında 'gerçekçi değil' yorumunda bulunan Kaya şunları söyledi:

"Bu olabilecek bir şey mi? Yeni bir proje yapacağız, demek ayrı bir şey. Başkan, o zaman başkan değildi, bilmeyebilir. Biz Karşıyaka, Göztepe ve Alsancak statlarının ihalesine aynı anda çıktı. Üçüne dava açıldı ancak ilk başlayan Karşıyaka Stadı olmuştu. Mahkemenin durdurma kararının ardından bir kez daha ihaleye çıktık. O dönemdeki Karşıyaka Belediye Başkanı ruhsat vermem dedi.  Biz ruhsatı almış ve sonra hemen başlamıştık çalışmalara ancak tekrar yürütmeyi durdurma kararı alındı. Proje olmasa, nasıl ihale yapacağız? Bu ipe un sermek. Çünkü zaman daralıyor. Arkadaşların belediye başkanlığının bitimine az kaldı. Ben iddialı söylüyorum, yapamazlar."

BİZ MAZERET BIRAKMIYORUZ
CHP'li belediyelerin 'projelerimiz onaylanmıyor' yönündeki çıkışlarını, 'bana gelsinler' diyerek yanıtlayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hangisinin onaylanmamış projesi varsa, gelsinler buraya, ben buradayım. Buca Belediye Başkanı arkadaşımız ile gittik, bakanlıklarımız ile görüştük. Diğer ilçe belediye başkanlarının da meseleleri olduğunda görüşüyoruz ya da görüştürüyoruz. İş yapma niyetinde olanlar görüşüyor.  CHP ilçe belediyeleri de dahil.  Ankara'da bekleyen bir şeyleri varsa gelsinler. Çünkü biz mazeret bırakmıyoruz. Kredi konusunda da mazeret bırakmıyoruz. Aynı yalanı sürekli tekrarlıyorlar. Kredi konusunda AK Parti il binasında kendi kendini yalanladı. Seyit Torun, işin üzerine atlamış hemen. Soyer kendisi söyledi, böyle bir kredi Cumhurbaşkanının önünde yok diye…"