GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
10 Ekim 2022 Pazartesi 18:35

AK Partili Kaya'dan 'Buca Cezaevi planı' çıkışı: Soyer’in AVM hayallerini yıktık!

Buca Cezaevi planlaması ile ilgili olarak alanın Ahmet Piriştina döneminde AVM olarak planlandığını kaydeden AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, “Nasıl cezaevini kaldırdıysak CHP’li belediyenin AVM planını kaldıracağız dedik ve AVM planını kaldırdık. Soyer’in AVM hayallerini yıkmış olduk” dedi.

EGEDESONSÖZ- AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca Cezaevi’nin bakanlık tarafından yeniden planlanması ile ilgili olarak SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Kaya yaptığı açıklamada, planlama ile ilgili detayları anlattı. Arazinin rezerv alan ilan edilmesi sebebiyle planlamanın sadece bakanlık tarafından yapılacağını söyleyen AK Partili Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in meclis gündemine taşıdığı planlamanın hükmünün olmadığını açıkladı. Kaya ayrıca askı sürecinde olası bir itiraz ve konunun davaya taşınması durumunda mahkeme planı iptal ederse eski planının kabul göreceğini ve alana AVM yapılmasının önünün açılacağını söyleyerek odaları uyardı. Arazinin ise İller Bankası’na devrediliğini ve sürecin İller Bankası ve Buca Belediyesi arasında yürütüleceğini de kaydetti.

ŞEFFAF VE AÇIK BİR SÜREÇ İŞLETİLDİ
Buca Cezaevi’nin kaldırılması ile ilgili süreci anlatan AK Partili Kaya, “Planlamanın tamamlanması çok büyük mutluluk bizim için. Uzun süredir üzerinde emek sarf edilen işlem sonuçlandı. 2014’te cezaevi ile ilgili süreç başladı. Son başbakanımız Binali Yıldırım, Buca toplantısında cezaevinin kaldırılması noktasında düğmeye basmıştı. Bakanlığa yer gösterilecek alanla ilgili çalışmalar sürüyordu. Bizim amacımız bu siyaset üstü konuyu tartışalım ve Buca’nın kabinde kalan cezaevini buradan kaldıralım noktasıydı. Şubat 2020’de Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ Bey, Buca Belediye Başkanımız Erhan Kılıç bey, AK Parti ilçe başkanımız ile birlikte dönemki bakanımız Abdülhamit Gül’ü ziyaret ettik. Çalışmalarda sona gelindiğini ve cezaevini kaldırmak istediğimizi söyledik, o da sıcak bulmuştu. Kentin ana problemlerinin başında gelen, yıllardır kalkacak diye konuşulan, vatandaşların artı kaldırılması noktasında umutsuzluğa kapıldığı bir konuydu. Öncelik olarak mahkum nakil işlemleri yapıldı. Bu sevinci yaşarken ikinci aşamaya geçildi. O da yıkım aşaması… Türkiye’yi geçtim, dünyada benzeri olmayacak enteresan bir şey yaşadı. İzmir Barosu’nun için de dahil olduğu kuruluşlar dava açtılar. Siz cezaevi yıkacaksınız ama  baro dava açıyor. İstemezük tavırları her yerde olduğu gibi burada da çıktı. Yıkımla ilgili asbest tartışmalar çıktı, bilimsel raporlarla süreci anlatarak bir tehlikenin olmadığını ortaya koyduk. Yıkım için anlaşmalı firma süreci ele aldı ve yıkım bitti. Plan konusunda hızlı hareket ettik. Hamza Bey, Erhan Bey ve ilçe başkanımız ile alanın planlanması için 24 Haziran 2021’de bakanlığa bağlı mekansal planlama daire başkanlığı ile toplantı yaptık. Taleplerimiz oldu ve bakanlık da bu talepleri aldı. O günden itibaren süren çalışma artık sonuçlandırıldı. Şunu ifade edeyim: Şeffaf ve açık bir süreç işletildi. Yaptığımız toplantılarla Buca Belediyesi’nin de içinde olduğu planlama süreci ile yol kat edildi” dedi.

SOYER YIKIM OLUNCA ORTAYA ÇIKTI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in planlama ile ilgili süreçte yer almadığını kaydeden Kaya, “Yaptığı tek şey kamuoyunu yanıltma… 2020 ve 2021’de yerel belediyenin katıldığı süreçler var. CHP’li Soyer’in aklına burası yıkım olunca geldi. ‘Burası yeşil alan olsun’ dedi. İlçe belediye başkanı da talepleri dile getirdi. Peki sen neredeydin? 3,5 yıldır başkansın İzmir’in en önemli beş probleminden biri ile ilgili bir süreç yürüyor ve bu çalışmanın içinde yoksun, hiçbir beyanatı yok yıkılana kadar” açıklamasını yaptı.

BÜYÜKŞEHİR HİÇBİR ÇAĞRIYA KARŞILIK VERMEDİ
Büyükşehir’in bu sürece katılımı ile ilgili davet edilip edilmediği ile ilgili soruya yanıt veren AK Parti’li Kaya, “Biz bu konuyu siyaset üstü çözelim dedik. Buna Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç bey karşılık verdi. Bu meseleyi yerel ve genel iktidar olarak çözelim dedik. Büyükşehir hiçbir karşılık vermedi. Soyer’in belediye başkanlığı dışında başka dertleri var. Burası yıkılınca gündeme aldı, şunu şunu yapalım diyor. Büyükşehir’in başkanısın, planları çalışıyoruz ilçe belediyesi ile… Keşke başka türlü rekabet içinde olsak… Buca’da alanlar var, yeşil alan kazandır Buca’ya… Hizmette rekabet yapalım seninle… Böyle bir yaklaşım ve anlayış yok. Kamuoyunu yanıltıcı biçimde sürece dahli oldu. Buranın geçmiş planı CHP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından cezaevi halinde iken kendileri AVM olarak planladı. Kurum görüşü de yok bakanlığın böyle bir teklifi de yok” şeklinde konuştu.

AVM PLANINDA BAKANLIĞIN DAHLİ YOK
Buca’nın eski belediye başkanı Cemil Şeboy’un “Müteahhit Kırıklar Cezaevi’ni yapsın diye plana AVM’yi koymuştuk. Bugünkü şartlarda orada AVM olmaz, olmamalı” sözlerinin hatırlatılması üzerine AK Partili Kaya,  “Buradaki konu bakanlığın bir dahlinin olmaması. Bakanlığın burasının planlaması ile ilgilisi yok. Bakanlığın o dönem yetkisi de yoksa… AVM olarak düzenlenmiş ve markalanmış, kesinleşmiş. Burası AVM olarak planlıydı. Sen burayı Büyükşehir olarak AVM planı yapmışsın, Soyer’in yeşil gibi bir derdin yok” dedi.

NASIL CEZAEVİNİ KALDIRDIYSAK CHP’Lİ BELEDİYENİN AVM PLANIN DA KALDIRDIK
Planlama sürecinin Ahmet Piriştina döneminde Cemil Şeboy ile birlikte yapılması konusunun Soyer üzerinden değerlendirilmesi ile ilgili olarak gelen soruya yanıt veren AK Partili Kaya, “Tunç Soyer 3,5 yıldır başkan. İzmir’de AVM tartışmaları çok olur. En çok da AVM’ler üzerinden eleştirisi konusu biz oluruz. Bu konu kimin İzmir’de AVM yaptığı, kimin park yeri kazandırdığının örneklerinden birisi... AVM’ciler dönemin Büyükşehir Belediyesi… Geri adım atmamışlar. Sonrasında plan yetkisini kaybetmiş büyükşehir ve planlama yetkisi bakanlığa geçmiş burada. Burayı AVM olarak planlayan CHP’li belediye… Soyer de burayı AVM planı yapan bakanlık dedi. Muhatap Adalet bakanlığı… Adalet Baknalığı burayı AVM tipi cezaevi mi yapacak dedim. Burası AVM planlıydı, cezaeviydi, koğuşlar vardı. AVM tipi cezaevi olamaz. Bakanlığın burada en ufak dahli yok. Soyer yalan söyledikçe batmış oldu. Sen bir sefer hatanı kabul et, bu kurumun başındasın ve planı senin kurumun yapmış. Aksine topu bakanlığa atmaya çalıştı. Şimdi ise yeni planı İzmirli, Bucalı hemşerilerimizle paylaştık. Nasıl cezaevini kaldırdıysak CHP’li belediyenin AVM planını kaldıracağız dedik ve AVM planını kaldırdık” açıklamasında bulundu.

BÖLGE REZERV ALAN İLAN EDİLDİ, PLANAMADA YETKİ BÜYÜKŞEHİR’İN DEĞİL BAKANLIĞIN
Bölgenin rezerv alan ilan edildiğini ve planlama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçtiğini söyleyen Kaya, Soyer’in alanın rekreasyon alanı ve otopark alanı olarak planlanması ile ilgili olarak yaptığı plan restine ilişkin olarak ise “Bakanlık normal planla askıya çıkarsaydı burası AVM olacaktı. Geçmiş artık bitti. Bu şekil polemiklerin içinde olan Soyer’dir. Kendisi iş değil laf üretir. Burası rezerv alan ilan edildi yıkım öncesi. 6306 sayılı kanuna göre rezerv alanı ilan edildiğinde bir yer planlamayı bakanlık yapar. 2020’de Adalet Bakanlığı’na gittik. 2021’de planlama müdürlüğüne gittik. Soyer’den tık yoktu. Bu AVM planını kaldırmayı engellemek için hukuki ve yasal olmayan biçimde rezerv alan kararına rağmen meclis gündemine getirdi konuyu. Kendi kabahatini ötmek için bir faaliyettir. Kamuoyunda bunlar yaşandı. Yasal olarak yetki bakanlıkta…. Rezerv alanlar ilan edildiğinde plan yetkisi bakanlıktadır. Soyer bakanlığa değil aslında kendi kendine rest çekti. Çünkü buranın planını yapan bakanlık değil CHP’li büyükşehir planıdır. 10 gündür bugün-yarın planın açıklanacağı konuşuluyordu. Kendisi boş algı yaratarak sürece dahil oldu. Hukuki olarak büyükşehir planlama ile ilgili karar alamaz. Rezerv alanlarda yetkiler belli… Soyer kendi suçunu örtmeye çalışıyor. Soyer’in boş muhabbetlerine ihtiyacımız yok. Sonuçta Buca’ya ne yaptık, bizim için önemli olan da bu… Aylardır süren çalışmalar ile bölge planlandı. Cezaevinin her yeri beton… Soyer bundan utansın. CHP burayı ne hale getirmiş. İzmirli’nin aklıyla alay etmesin. Defalarca çağrı yaptık, karşılık vermedi. İlçe belediye başkanı çağrıya yanıt verdi. Bizim için konu İzmir ise gerisi teferruat dedik. Soyer’in Buca Cezaevi’nden haberi yoktur belki. Yerini dahi bilmiyordur. Şehrin çoğunun bilmiyor zaten 3-5 yerin dışında… Hazırlıksız anlık hareketler bunlar. Bu süreci iki sene önce yapsaydın. Fikrin olsaydı… 2020’de sürece başlamışız. Sen büyükşehir başkanı olarak öneri sunsaydın. Yıkım bitti bu işi nasıl bozarım derdinde... Soyer’in hayalleri yıkıldı. Soyer’in AVM hayallerini yıkmış olduk. Soyer 3,5 yıldır başkansın. 44 bin mertrekarelik alan kazandır, Buca’ya 1 metrekarelik alan kazandırmadı. Bırak şu polemikleri. Yalan söyledikçe batıyor. İş, eser üret. 4 yıl sonra Buca’ya şunu yaptım de, biz yaptık görüyorsunuz. 20 yıldır eserlerimiz var ve hala yapmaya çalışıyoruz. Lafla değil hizmet siyasetinde rekabet edelim . İcraatla ilgili gündeme gelmiyor kendisine…” dedi.

PLANLAMADA BETON AYAK İZİ 6’DA 1 ORANINDA
Planlama ile ilgili detayları anlatan Kaya,  “78 bin metrekarelik alanın büyük kısmı sosyal donatı alanı olacak. Buca için büyük kazanç olacak. Soyer, Buca’da 1 metrekare yeşil alan açmadı ama biz 20 bin metrekare yeşil alanı Buca’ya kazandırıyoruz. 15 bin 98 metrekaresi park olarak ayıracağız. Buca’da trafik sorunu sebebiyle otopark sorununu da gidermek için 13 bin 500 metrekarelik alanı yol ve otopark olarak bırakıyoruz. Adnan Kahveci Bulvarı girişi çok önemli. Kaymakamlık ve diğer kurum kuruluşlar ile bir an önce buranın yol olarak açılması için çalışacağız. Buradan yeni bir yol verildiğ takdirde trafiği rahatlatacağız. 7 bin 819 metrekarelik alan, eğitim alanı olarak belirlendi. Planlama onlarınki gibi basit ve günü birlik değil. 4 bin 500 metrekarelik rekreasyon alanı belirledik. Buca Belediyesi’nin talebi kapalı pazaryeriydi… Bu alanda pazaryerinin yapımı için sağlamış oluyoruz. İnşaat alanı bu alanın 6’da 1’i… Burada beton ayak izi alanı 6’da 1 oranında... 6’da 5’i Buca‘daki hemşerilerimizin kullanımına terk etmiş olduk. Buradaki projede ilçe belediyesi ile İller Bankası projeyi birlikte hazırlayacak. İLBANK, ilçe belediyesine götürecek ve revizyonlar yapılacak. Bucalı, İzmirli hemşerilerimize açık biçimde bu çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

ARAZİ İLLER BANKASI’NA GEÇTİ
Arazinin Adalet Bakanlığı’nın İller Bankası’na geçtiğinin altını çizen Kaya, “İller Bankası burayı lojman karşılığı aldı. Planlama İller Bankası ile yürüyecek. Üstteki yapıda konut olacak tabi. Planlamaya kesinlikle AVM yapılmayacak diye not düşeceğiz. Buraya kesinlikle AVM yapılmayacak. Buna Sayın Soyer üzülecektir. Burasının oturum ve vaziyet planı, Buca Belediyesi ve İller Bankası arasında hazırlanacak. İlçe belediye başkanı ile süreci iyi yönettik. Onun da talep ettiği ama olmayan şeyler olmuş olabilir. Bundan sonraki süreç İller Bankası ve ilçe belediyesi arasında şeffaf şekilde sürecek” şeklinde konuştu.

ESKİ PLAN AVM PLANI… DAVA AÇILIRSA ESKİ PLAN GEÇERLİ OLUR
Askı sürecinde herhangi bir itiraz ya da davanın açılıp açılmayacağı ile ilgili olarak değerlendirme yapan AK Partili Kaya, “Burada kesinleşmiş plan vardı. Biz yeni plan yaptık. Bizim plana dava açılırsa B eski plan geçerli olur. Şehir Plancıları Odası ve diğer odalar kim AVM’ci, kim değil göreceğiz. Biz burada AVM’yi kaldırdık. Dava açılırsa AVM istiyorlar demektir. Yeşil alanlar, sosyal donatı alanları, otopark, rekreasyon alanı kazandırıyoruz, pazaryeri, eğitim tesisi ayırıyoruz. Ötekinde olan AVM… Bu da süreçteki samimiyetlerini göreceğiz. Burası artık kaldırıldı. Soyer gelsin de hizmette rekabet edelim. 44 bin metrekarelik yeşil alan kazandırdık. Hadisene rekabet edelim. Daha büyük bir alan aç, çık yap. Bunlar Adnan Kahveci Bulvarı’nı açtı, bende burayı açtım de. İzmirli, Bucalı bunu istiyor. Günün sonunda bu polemiklerin ortasında 44 bin metrekarelik alan Bucalı’nın oldu. Bucalı burayı kullanamıyordu. Kullanamayan alan Bucalılara kazandırıldı. Sen de başka bir yerde yeşil alan kazandır. Hizmette rekabet et, onlar 44 bin, ben 50 bin metrekarelik alan kazandırdım de… Bakanlık diyorsun yalanların ortaya çıktı. Suçunu bastırmaya kalktı. Yalana battı da battı... Samimiyetlerini göreceğiz, AVM’ye mi dönsün yeşil alan mı kalsın. Hukuken ve teknik olarak planlama açsından hazırlıklı bakanlığımız… Yapılan proje Buca ve kentin ihtiyaçlarına oldukça uygun bir plan… Hukuken bir süreçte sıkıntı olmaz” dedi.