GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Ocak 2024 Salı 12:15

AFAD’dan İzmirli sanayicilere 'yerli ekipman' çağrısı: Siz üretin, alım garanti!

“Yerlileştirme projesi” tanıtım toplantısında konuşan AFAD Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin, arama kurtarma çalışmalarında kullanılan ekipmanların ülke sanayicileri tarafından üretilmesi için girişimde bulunduklarını ifade ederek “ihtiyacımız olan ürünleri İzmir’den, Ankara’dan, İstanbul’dan alalım. Beklentimiz sizden bize omuz vermeniz. Üzerimize bir görev düşüyor ise biz dersimize çalışmaya hazırız. Biz de bununla ilgili olarak doğrudan alım garantilerini ortaya koyalım” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem, sel, heyelan ve çığ felaketlerinde riski azaltmaya yönelik projeler geliştiriyor ve afet bölgelerinde arama-kurtarma çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

Arama kurtarma faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan temel malzeme ve ekipmanların tedariğinin yerli sanayi tarafından karşılanması yönünde bir yerlileştirme projesi geliştiren AFAD, ekipman sergisini İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü’nde bulunan Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya AFAD Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace ve çok sayıda iş insanı katıldı.

YERLİ SANAYİCİ ÜRETİRSE EKONOMİ KAZANIR
Toplantıda afette kullanılan malzemeleri ithal etmek için her yıl milyarlarca liranın harcandığını vurgulayan Ergin, bu ekipmanların yerli sanayici tarafından üretildiği takdirde hem ülke ekonomisinin hem de sanayicinin kazanacağını ifade etti. Ergin “İthal ürünlere milyonlarca dolar para ödüyoruz. 10 milyonlarca 100 milyonlarca paramız dışarı gidiyor. Biz istiyoruz ki bizim paramız sadece bizden çıksın, sonra cebimize girsin. Ülkemizin çok kıymetli sanayicileri varken bunları dışardan almayalım. Ciddi ihtiyaçlarımız var. Buna yönelik kapasiteyi her geçen gün arttırarak ve güçlendirerek olması muhtemel her türlü afete karşı hazırlıklı olmak zorundayız. Devletin imkanlarından, devletin kasasından çıktıysa sanayicinin cebine girsin. Sanayicinin cebinden tekrar vergi olarak devlete geri geliyor. Derdimiz ülkemizin kendi insan kaynağıyla kendi ürettiği malzemelerle arama kurtarma yapabilsin. Biz ihtiyacımız olan ürünleri İzmir’den, Ankara’dan, İstanbul’dan alalım. Beklentimiz bu. Beklentimiz sizden bize omuz vermeniz. Üzerimize bir görev düşüyor ise biz dersimize çalışmaya hazırız. Biz de bununla ilgili olarak doğrudan alım garantilerini ortaya koyalım. Hangi ürünler yapılacak ve hangi ürünlerden hangi sayılarda yapılacak? Bunlarla ilgili konuları konuşalım. Sanayicilerimize bir arada oturup dertleşelim istedim kısacası. O probleminizin çözümü aramaya geldik” dedi.

BU YIL HEDEF 100 BİN KİŞİLİK AFET ORDUSU!
AFAD personel sayısının eksik olduğunun altını çizen ve kamu kurumlarında çalışan personelin gönüllü olarak eğitimlere başlanacağını ifade eden Ergin, “Hiçbir bilim insanı ya da kanaat önderi, ülkemizin 11 ili ve 14 milyon vatandaşımızı birinci derecede etkileyen bir afeti beklemiyordu. Ama ne yazık ki başımıza geldi. Elbette bunlardan bir ders çıkarmamız gerekiyor. 6 Şubat depremine yakalandığımızda 2 bin 800 arama kurtarma teknisyeni arkadaşımız vardı. Bunun da yaklaşık bine yakını son bir yılda alınmış arkadaşlarımızdı. 39 bin binanın yıkıldığı, 26 bin enkazda canlı araması yapıldığı bir durumda 2 bin 800 kişi ve bunun içerisinde 11 ildeki afetzede olan arama kurtarmacı arkadaşlarımızın sayısını düştüğümüz takdirde yaklaşık 2 bin 400 kişi kalınca arama çalışmalarını bu sayıyla yapmak zorunda kaldık. Bunun çok küçük bir rakam olduğunu hepiniz takdir edersiniz. Uluslararası standartları değerlendirdiğimizde bir enkazda 24 saat ve 25’er kişilik 8 saat çalışma esasına göre bir enkazda 75 kişi çalışması gerekir. Bir enkazda 75 kişi çalıştırdığınız takdirde bizim çalıştığımız enkaz sayısıyla çarptığınız anda 1 milyon 952 bin kişi gerekiyor bize. 1 milyon 952 bin personelimiz olmalıydı ki, biz aynı anda bütün enkazla arda arama kurtarma çalışması yapabilirim. Tabi ki bu mümkün değil. Peki bizim istihdam etmemiz gereken sayı nedir? 2 bin 931 kadro tahsisi yapıldı sayın Cumhurbaşkanımız tarafından. Yaklaşık 6 bin kapasiteyi bulacağız. Tabii ki 6 bin kapasitesi yeterli değil ancak olması muhtemel afetler için binlerce, onbinlerce insan istihdam edemezsiniz. Devletin çok güçlü kapasitesi var. Kamu kurumlarının çok güçlü kapasitesi var. Askeri birliklerimizin çok güçlü kapasitesi var. Bunlardan istifade edebileceğimiz, 100 bin arama kurtarmacı ekibimizin bütün kamu kurumlarından, STK’lardan, gönüllü olan arkadaşlardan teminine gidiyoruz. İnşallah 17 Ağustos’ta 100 bin arama kurtarmacamızı yetiştirdiğimiz gibi bu 100 bin arama kurtarmacamızın teçhizatını da, malzemesini de donanımın da temin edeceğiz. İşte bugün burada bulunuş amacımız da tam da bu. Yetiştirdiğiniz 100 bin insan kaynağının malzemesi ve donanımı yoksa teçhizatı yoksa, enkaz bölgesinde eğitilmiş bir kişi olur” şeklinde konuştu.