GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Ocak 2024 Salı 11:51

Deprem ekipmanları vitrinde… İzmir ekonomisinde ‘yerli dönüşüm’ fırsatı!

AFAD, arama kurtarma faaliyetleri kapsamında yurt dışından getirdiği ekipmanların yerli sanayi tarafından üretiminin yapılması için İzmir'de sergi açtı. AFAD Yerlileştirme Projesi İzmir Tanıtım Toplantısı’nda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Sergide bulunan  ekipmanlar 6,5 milyar harcanarak ithal edildi. Şimdi ise yerlileştirmek maksadıyla İzmirli sanayici için görücüye çıkması bir fırsattır” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem, sel, heyelan ve çığ felaketlerinde riski azaltmaya yönelik projeler geliştiriyor ve afet bölgelerinde arama-kurtarma çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

Arama kurtarma faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan temel malzeme ve ekipmanların tedariğinin yerli sanayi tarafından karşılanması yönünde bir yerlileştirme projesi geliştiren AFAD, ekipman sergisini İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü’nde bulunan Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya AFAD Müdahale Genel Müdürü Sadi Ergin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace ve çok sayıda iş insanı katıldı.

TÜRKİYE’DEKİ AFAD EKİBİ SAYISI OLMASI GEREKENİN BİNDE 1’İ CİVARINDA
Toplantıda konuşmalarına 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketini hatırlatarak başlayan Başkan Yorgancılar, “Yaşadığımız 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Bölgede deprem olduktan dört gün sonra beş gün alanda kalarak tüm deprem bölgesini gezdim. Hakkı ödenmeyecek insanların başında  AFAD ekipleri geliyor. Enkazın altında, dışında her türlü gayreti gösteren ekiplere teşekkür ederim. Türkiye’deki AFAD ekibi sayısı olması gerekenin binde 1’i civarında. Biz de deprem geçiren bir şehiriz. Depremde 12’ye yakın binamız yıkıldı. Geriye kalanlarda da büyük hasar meydana geldi. Uzun zamandır kırılmayan Samos Adası’ndan Karabağlar üzerinden Körfez’e gelen fay ve Bornova Anadolu Caddesi üzerinden Belkahve’ye giden ve uzun yıllardır hareket göstermeyen fayın kırılma beklentisi var. Enkazlar kalkıyor, deprem unutuluyor. Yerine kentsel dönüşüm konusu geliyor. Yıkılanla yeni yapılacak bina arasındaki farkın ülkeye 100 milyar doların üzerinde faturası var. Böyle bir ekonomik ortamda hükümetimiz tarafından büyük çabalar sarfediliyor. TOBB olarak bin konutun bedelini Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptığımız protokolle karşılayacağımızı ifade ettik” dedi.

İZMİRLİ SANAYİCİNİN AYAĞINA GELDİ
Yorgancılar, sadece AFAD’dan çözüm beklemenin doğru olmadığını vurgulayarak, “Bu işin iki ayağı var; Ekipman ve personel. Deprem olacak diye 100 bin-200 bin kişi istihdam etmek diye bir durum söz konusu değil. Her şeyi devletten beklemek de doğru değil. Örnek olarak Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 kişilik bir ekiple bölgeye giderek AFAD’ın koordinasyonuna katılarak kurtarma çalışmalarına destek oldular. Sadece AFAD’ın da değil, büyük fabrikaların, madencilerin katkısını unutamayız. MSB’ye bağlı askerin destek vermesi, eğitim vermesi çok önemliydi. Burada mutlaka eğitimli insanlar bulunmalı. Bu sadece şehirlerin değil ülkenin meselesi. Hepimizin destek olması gereken konu AFAD’a nasıl yardımcı olacağımız. Sergideki ürünlerin yerlileştirilmesi ile ilgili bir fırsat var. Bunları ithal ederek 6,5 milyara yakın bir para harcandı. Şimdi ise yerlileştirmek maksadıyla İzmirli sanayicinin ayağına geldi. Akşama kadar görüp tespit edip özelliklerini görüşmek için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. AFAD’a teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

PROJEYİ YÜREKTEN KUTLUYORUM
Yorgancıların ardından konuşan İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace ise AFAD’ı tebrik etti. Ekipmanların ekonomiye katkısı olacağını söyledi. Karace, “ 1999 depreminin izlerini halen taşırken senesinin dolmasına sayılı günler kala 6 Şubat depreminde yaşanan arama kurtarma süreçlerini nefeslerimizi tutarak takip etmiştik. O üzüntüleri halen içimizde yaşıyoruz. Ne mutlu bizlere ki felaketlerin ardından var gücüyle insan üstü çaba gösteren AFAD ekipleri, bir yandan binlerce insanı hayata bağlarken diğer yandan da bu felaketler yaşanmadan önce alınabilecek önlemleri ilişkin yoğun çalışmaları beraberinde yürütüyorlar. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltmayı ve afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunun gerçekleştirmeyi düşünen AFAD’ın ihtiyaç duyduğu temel ekipmanların yerli üreticiden tedarik edilme projesini yürekten kutluyorum. Fakat sergide gördüğümüz ekipmanların arasında yapımı zor olan ekipmanlar da var. Bunlar için yoğun bir şekilde çalışmak gerekiyor. Bu çalışma ile bir yandan ekonomi ve sanayicimiz kazanırken diğer yandan kaliteli Türk malları ile kullanılan ekipmanların dayanıklılığı arttırılmış olacaktır” diye konuştu.