GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
25 Mayıs 2024 Cumartesi 08:51

70 yıllık bina bile 15 bin TL… İzmir’de kiraların en çok uçtuğu ilçe!

70 yıllık binalardaki 2+1 konutların 15 bin liradan kiralandığı turistik ilçede oturulabilir 3+1 daireler 25 bin liraya yükseldi. Selçuk’ta kesesine göre ev bulamayan kamu görevlileri ve öğrenciler Torbalı’ya yerleşmek zorunda kalıyor.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’in turistik ilçelerinden Selçuk’ta kiralar, son iki yılda zirve yaptı. İki yıl önce 3 bin lira olan kiralık konutların bugün 15 bin liraya kadar çıktığı, 3+1 konutların 25 bin liraya kadar yükseldiği konuşuluyor. Tayinle Selçuk’a gelen kamu görevlilerinin ve üniversite öğrencilerinin bütçelerine uygun kiralık konut bulamadıkları gibi bulunan evler için de 25 bin lira istenmesi üzerine, soluğu Torbalı’da alıyor. Torbalı’daki konutların, Selçuk’taki kira bedellerinin yarısı kadar olduğu ifade edildi.

KAMAK: KİRALIK KONUT SORUNU CİDDİ BOYUTLARA VARDI
Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Okan Kamak, konut için imara açılacak alanların olmaması nedeniyle ilçede ciddi boyutta konut sıkıntısı yaşandığını doğruladı. Selçuk’taki yapıların çok büyük bölümünün eski olduğuna da vurgu yapan Başkan Kamak, “Bir yanımız SİT alanı, bir yanımız tarım alanı, bir yanımız deniz. Yapı stoku açısından fakir bir ilçeyiz. İçinde oturulamayacak kadar kötü evlerin kirası bile 10 bin liradan başlıyor. 20 bin, 25 bin liraya kiralık evlerin olduğunu duyuyoruz. Bu yüksek kiralar, Selçuk’un turistik bir ilçe olmasından değil, konut sıkıntısından kaynaklanıyor” dedi.

TOKİ KONUTLARININ BİTMESİ BEKLENİYOR
Selçuk’ta emlak komisyonculuğu yapan Aykut Fırat, kamu görevlileri ve ilçede bulunan Efes Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yana yakıla ev aradığını ancak rakamların insanları korkuttuğunu söyledi. Fırat, ev sahiplerinin 10 bin liralık evin kira bedelini bir anda 15 bin liraya, 13 bin liralık evin ücretini 20 bin liraya çıkardığını belirtirken, “Bir ev boşaldığında çok kısa zamanda o konut kiralık veriliyor. Hatta kalabalık aileler, istemeye istemeye de olsa da kendilerinden istenen o yüksek rakamları kabul ediyor, kabul etmek zorunda kalıyor. TOKİ’nin 1380 konutluk bir projesi var. Yıl sonuna kadar tamamlanacağı söyleniyor. O konutlar yerleşime açıldığında kiralık ev sorununun kısmen de olsa azalacağını ümit ediyoruz.”

YEŞİLÇİMEN: TOKİ EVLERİ BİTSE BİLE KİRALIK KONUT SORUNU BİTMEZ
Selçuk’un en eski ailelerinden birinin mensubu olan Sema Yeşilçimen, Selçuk’un konut için imara açılacak alanının olmadığını söyledi. Eski meclis üyesi Yeşilçimen, “Konut konusunda ilçemizin sıkıntısı çok büyük. TOKİ’nin yaptığı konutlar var. Yıl sonuna kadar bitmesini, o evlerde oturulmaya başlanacağını umut ediyoruz. Fakat Selçuk’taki kontu sıkıntısı, TOKİ’nin 1380 konutuyla çözülecek bir sorun değil. İnsanlar TOKİ evlerine geçseler bile yüksek kiraları konuşmaya devam edeceğimizi düşünüyorum çünkü Selçuk’ta konut stoku yetersiz” ifadelerini kullandı.