GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Kasım 2017 Salı 10:02

60 günde 2 bin 500 esnaf... Kemeraltı ölmüş, ağlayanı yok!

Ekonomik piyasaların giderek hassaslaşması, Dolar ve Euro'nun rekor seviyeye ulaşması küçük esnafı vurmaya başladı. Tarih Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya "Son bir yılda 3 bin 500 esnaf, Eylül ve Kasım ayı süresince 2 bin 500 esnaf işyerini kapattı" dedi.

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) İzmir'de küçük ölçekli esnafın işyeri kirasını, çalışanların maaşını ve kredi borcunu ödeyememesi gibi nedenlerden dolayı kepenk kapatmak zorunda kaldığı ifade ediliyor.

Tarihi Kemeraltı Esnaf  Esnaf Çarşısı Başkanı Ümit Kaya, Türkiye genelinde olduğu gibi Kemeraltı Çarşısı'nda da çok sayıda esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

Başkan Ümit Kaya son bir yılda çarşıda mevcut 12.000 esnaftan, 8.500'lere düştüğünü, son 3 ayda ise Eylül ve Kasım aylarında yaklaşık 2.500 dükkanın kapandığını kaydetti.

"ADI BELLİ OLMAYAN BİR KRİZ YILI"
Başkan Kaya, 2016-2017 yılının adı belli olmayan bir kriz olduğunu ve esnafın giderek zor durumda kaldığını belirterek "Türkiye genelinde esnaf zor durumda, sadece Kemeraltı ile sınırlı bir durum değil. 12 bin esnaftan bugün 8 bin 500 esnafa geriledik. Bugün çarşımızda sadece Eylül ve Kasım ayları içerisinde, 2 bin 500 esnaf kepenk kapattı. Dolar ve Euro'nun yükselmesi, Dolar'ın gün itibariyle 3.9243, Euro'nun ise 4.6849 çıkması, piyasada sıcak paranın dönmemesi, ekonomik belirsizlik, siyasi konjöktür bütün bunlar vatandaşın alışveriş yapmasına engel durumlar. Vatandaş alışveriş yapmazsa, bizim esnaf mal satamazsa ayakta kalamaz. Bir çıkış bulmamız gerekiyor. Bir çözüm bulunmazsa çok sayıda esnafın ekonomik sonu demektir. Tanıtım açısından Valilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi sağolsunlar destek veriyor ama sorunumuz sebebi ülkedeki ekonomik gidişat. 2016-2017 yılı adı belli olmayan bir kriz yılı oldu" dedi.

"BİR KISMI İCRALIK OLDU BAZILARI İFLAS ETTİ"
Başkan Kaya "Bu yıl 2016-2017 yılı içersinde kapanan dükkan sayısı 3000, sadece 2017 yılı içerisinde Eylül-Kasım ayı arasında 2 bin 500 esnaf işyerini kapattı. Bu insanlar sadece kapatmakla kalmadı bir çoğu icralık oldu, dolara bağlı mal alımı yapanlar hem satamadı hem de borçlar birden fırlayınca iflas kaçınılmaz oldu. Esnaf sadece kapatmakla kalmadı. Dükkanın kapatınca sorunu bitmedi. İcralarla uğraşiyorlar, iflas edenler var.

Kısa vadede piyasaya acilen sıcak paranın girmemesi gerekiyor. Vatandaşın cebine giren para vatandaşta, piyasada kalır. Her şey zamlandı ve asgari ücret 1400 TL. Zaten asgari ücretle çalışan insan zor durumda. Bir de belirsizlik söz konusu olunca bırakın yastık altındaki parayı, insanlar cebindeki parayı çıkaramıyor. Biz daha önce yaptığımız işle mal sahibi olurken; şimdi elimizdeki malı koruyamıyoruz. Böyle devam ederse çok zor günler yaşarız" dedi.