GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Mart 2022 Pazar 08:57

44 imzalı dilekçe bakanlıkta... O Odada neler oluyor?

İzmir Fırıncılar Esnaf Odası’nın 8 Şubat’ta yapılan genel kurulunda göreve getirilen Kemal Sırtı başkanlığı yönetimi düşürmek, yeniden genel kurula gidilmesi amacıyla 44 üyenin imza topladığı, imzalı dilekçenin Ticaret Bakanlığı Esnaf Masası’na ulaştırıldığı öğrenildi. Yönetimin, genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılması yazısı üzerine acil toplantı yaptığı, alınan kararı 44 imzacıya gönderdiği ortaya çıktı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı İzmir Fırıncılar Odası’nın, yaklaşık 1,5 ay önce genel kurulunu yapmış olmasına rağmen yeniden kongreye gitme durumuyla karşı karşıya olduğu konuşuluyor. 8 Şubat’ta yapılan genel kurulda Kemal Sırtı başkanlığındaki yönetim kurulu göreve getirilirken, çeşitli sebeplerden dolayı yönetime tepkili olan 44 kişinin imza toplayarak, yeniden genel kurula gidilmesini talep etti. Fırıncılar Odası’nın 164 üyesinin olduğu, genel kurul kararı için gerekli olan dörtte bir çoğunluk olan 42 imza geçilerek 44 imza toplandığı, genel kurul talepli dilekçenin Ticaret Bakanlığı Esnaf Masası’na gönderildiği öğrenildi.

İMZACILARDAN DÖRT KİŞİ, YÖNETİM VE DENETLEME’DEN

İmzacılar arasında, yönetim kurulunun asil üyeleri Ali Boz ve Hüseyin Kaya’nın, yedek listeden Şafak Yiğit’in, Denetleme Kurulu’nda bulunan Selim Gıcır’ın da yer alması dikkat çekti. Genel kurula gidilmesi talebinin, 44 imzalı dilekçeyle Ticaret Bakanlığı Esnaf Masası’na ulaşmasının ardından, beş kişinin noter kanalıyla imzalarını geri çektiği anlaşıldı. Ancak bu durumun, genel kurula gidilmesine engel teşkil etmediği, Bakanlığın genel kurula gerek yok demesi halinde konunun Bölge İdare Mahkemesi’ne taşınacağı ve son kararı hakimin vereceği, kararın da genel kurulun yapılması yönünde olma ihtimali bulunduğu ifade edildi. Genel kurulun yeniden yapılması yönünde karar çıkması durumunda, olağanüstü genel kurulun bir ay içinde toplanması gerekiyor.

GİRİŞİM SONRASI YÖNETİM KURULU, OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği yönetiminin, genel kurula gidilmesine karşı olduğu belirtilirken, oda yönetimi genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılması talebi üzerine  olağanüstü toplandı. Toplantıda alınan karar metni, imzacılardan Hüseyin Kaya ve Ali Boz’un imza alanları boş kalmış halde mektupla imzacılara gönderildi. Yönetimin konuyla ilgili karar metninde, özetle şu ifadelere yer verildi:

“… Seçimli genel kurul yapılması için yazıda hiçbir haklı gerekçe görülmemiştir. Dilekçedeki amacın, mağlubiyeti sindirememek olduğu anlaşılmıştır. İzmir İkinci Noterliği tarafından oda başkanlığımıza gönderilen ihtarnamede her ne kadar 44 üyemiz seçimli olağanüstü genel kurul talebini bildirmişseler de (5362 Sayılı kanunun 44. Maddesinin b bendine istinaden) beş üyemiz, yine noter vasıtasıyla bu taleplerinden vazgeçtiklerini odamıza bildirmişlerdir. Dolayısıyla 5362 Sayılı kanunun 44. Maddesinin b bendi gereği uygun yeterli sayı sağlanamadığından, seçimli olağanüstü genel kurul yapılmasına dair karar alınmasına yer yoktur.”

YÖNETİMİN, BİRLİKTE HAREKET ETME KABİLİYETİ GÖSTEREMEDİĞİ ÖNE SÜRÜLÜYOR

Bu arada imzalarını geri çeken beş üyenin, baskılar sonucu bu şekilde bir eylemde bulunduğu iddia edilirken, 44 kişinin genel kurula gidilmesi yönündeki talebin temelinde, bazı sorunların yattığı ifade edildi. Büyükşehir’in Halk Ekmek projesinde büyük firmaların öne çıkarıldığı, küçük fırınların dikkate alınmadığı öne sürülürken, yönetim kurulu toplantılarında sürekli tartışmaların yaşandığı, yönetimin birlikte hareket etme kabiliyeti gösteremediği ve Başkan Kemal Sırtı’nın, yönetim kuruluna aldığı veya  seçim sürecinde kendi tarafına çektiği üyelere verdiği sözleri yerine getiremediği gibi gerekçeler konuşuluyor.