GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Mart 2022 Pazar 08:44

ÇED süreci başladı... İzmir'e bir RES daha geliyor!

İzmir- Balıkesir sınırındaki orman ve tarım alanlarında bulunan bir rüzgar enerji santraline komşu yeni bir rüzgar enerji santrali dikilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

EGEDESONSÖZ – İzmir'deki rüzgar enerji santrallerine bir yenisi daha yolda. EPDK’dan 49 yıllığına işletme ruhsatı alan Saden Enerji Üretim AŞ İzmir’in Bergama İlçesi ile Balıkesir’in İvrindi İlçesi sınırlarında kalan bölgeye rüzgar enerji santrali dikmek için harekete geçti.

Şirketin proje tanıtım dosyasını inceleyen şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını duyurdu.

Proje tanıtım dosyasına göre 12 türbin İzmir sınırlarına, 4 adet türbin ise Balıkesir sınırlarına dikilecek. Türbinler, Balıkesir – Çanakkale ve İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planlarına göre “tarım”,”mera” ve “orman” alanlarına dikilecek.

TARLALAR KAMULAŞTIRILACAK
120 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek projenin 48 MWm/48 MWe enerji üretmesi planlanıyor. Türbinlerin dikileceği alan Alibey Rüzgar Enerji Santrali’nin sahasına bitişik durumda. Türbinlerin en yakın konuta 350 metre mesafesinde. ÇED sahasında yer alan tarım alanları kamulaştırılacak.