GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
12 Mart 2021 Cuma 13:10

1 yıldır tek öğrenci yok… Yurt işletmecilerinde Kılıçdaroğlu umudu!

Sektörün sıkıntılarını ve 6 maddelik beklentileri içeren rapor hazırlayan Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Derneği yönetimi, bugünkü buluşmada CHP liderinden imdat isteyecek. Başkan Yardımcısı Çeliker Gökçin, "Bu sürecin 6 ay daha uzaması söz konusu. Destek almazsak, hepimiz biteriz" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Koronavirüs salgını nedeniyle 15 Mart 2019'da kapanan öğrenci yurtları, okullarda eğitimin uzaktan devam etmesi nedeniyle tam bir yıldır faaliyet gösteremiyor. Bugüne dek çeşitli makamlara sektörün sıkıntılarını, beklentilerini dile getiren Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Derneği yönetimi, bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na kapsamlı bir rapor sunacak. Derneğin Başkan Yardımcısı, yurt işletmecisi Çeliker Gökçin, Dernek Başkanı Şebnem Güler öncülüğünde oluşturulan 6 kişilik bir heyetle Kılıçdaroğlu ile cumartesi günü Karşıyaka Deniz Baykal Kültür Merkezi'nde görüşeceklerini, yaşadıkları sıkıntıyı gündeme getirmesini ve kendisinden yardım isteyeceklerini bildirdi.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECEK, YURTLAR 6 AY DAHA BOŞ KALACAK
Uzaktan eğitime geçilmesi yüzünden özel yurtların, üniversite kampüsleri çevresinde hizmet veren kafe, restoran, kantin, kırtasiye gibi sektörlerin zorluk içine düştüğünü, o ilçelerin ekonomilerinin de küçüldüğünü belirten Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Başkan Yardımcısı Çeliker Gökçin, "Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyesiyle üniversitelerin 2020-21 Güz dönemi derslerinin uzaktan yapılmasına ilişkin tavsiyesi üzerine, üniversiteler uzaktan eğitim kararlarını açıkladı. Bu karar, Bahar dönemine de sarktı.

Bu da bir yıldır yaşadığımız sıkıntıların, en az 6 ay daha süreceği anlamına geliyor" dedi ve şu bilgileri verdi:

ÇALIŞMADAN 18 AY KİRA ÖDEYEBİLMEK, MÜMKÜN DEĞİL
"1.5 yıllık ciro kaybını, küçük esnaf statüsünde olan özel yurt işletmecilerin tolore etmesi imkansız. Kiralar 10 bin lira ila ile 50 bin lira arasında. Mesela ben, kendi işletmemde kiramı uzun süre ödedim ama eylül ayından beri ödeyemiyorum. Pek çok arkadaş mülk sahibiyle mahkemelik oldu. Gelir olmadan 18 ay kira ödemek, diğer giderleri karşılamak hiç kolay değil. Yurt ruhsatı olan bir kurumun kanun gereği başka bir amaçla kullanılması yasak. Destek paketlerinden payımıza düşen,basit usuldü deftere tabii olmak şartıyla, 3 ay sürekle 750 TL kira desteği ve 3 ay süreyle 1000 TL geçim desteği oldu. Yurtların yüzde 97'si, hiçbir destek alamadı. Bu şartlar altında tüm bu işletmelerin desteklenmesi için Devlet Kurumlarının bir takım tedbirler alması, destek ve sübvansiyonlar sağlaması ihtiyacı doğmuştur."

KAPANIRSAK, ÖĞRENCİLER GAYRİRESMİ YERLERE GİDER, UYARISI
Özel yurtlarının kapanması durumunda öğrencilerin, gayriresmi olarak çalıştırılan yerlere gitmek zorunda kalacaklarına dikkat çeken Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Derneği Başkan Yardımcısı Çeliker Gökçin, "Hepsi birer hizmet işletmesi olan bu işletmelerde çalışan personel de bu sıkıntılardan payına düşeni almaktadır.  Ege Bölgesi Yurt İşletmecileri Derneği olarak özel yurt işletmelerinin bu zorluklar içinden çıkabilmesi için, Yerel Yönetimlerimizin, Ticaret ve Esnaf Odalarımızın, bağlı olduğumuz Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ve tabii Cumhurbaşkanlığımızın özel destek ve korumasını talep ediyoruz" dedi ve taleplerini şöyle sıraladı:

ÖZEL OKULLAR GİBİ YURTLARDA DA KDV YÜZDE 1 OLMALI
"Özel Yurtların en büyük gider kalemi olan kira ve diğer sabit giderlerini karşılayabilmeleri adına, Kurum Kontenjanına oranlı olarak faaliyete kapalı olduğumuz süre boyunca kontenjan başına aylık hibe desteği istiyoruz. Yine kira giderlerine destek amacı ile 2 yıl sonra ödenmeye başlanacak şekilde düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanı talep ediyoruz. Mart 2019 sonrasına ait ödenemeyen kiralardan ötürü mal sahiplerinin kurumları tahliye etmelerini engelleyecek önlemlerin alınması lazım. Çalışanlarımıza kısa çalışma ödeneği desteğinin sürmesini istiyoruz. Özel okullar ve turistik konaklama kurumları gibi yurtların da KDV oranının % 1'e düşürülmesi gerekir. Ertelenmiş olan vergi ve prim borçlarının yapılandırılması veya bir süre daha ertelenmesi gibi tedbirler ile işletmelerimizin nefes almasını istiyor, devletimizden destek bekliyoruz."