GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
11 Mart 2021 Perşembe 13:17

Cahit Berkay ile mahkemelik olmuştu… O davadan beraat etti!

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı mekanlarda çalınan müzik yayınları nedeniyle mahkemelik olduğu MESAM davasından beraat etti. Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği eski Başkanı Cahit Berkay’ın talimatıyla açılan davada Şanlı’nın işletmelerin ödemesi gereken telif haklarını engelleyici açıklamalar yaptığı iddia edilmişti. İzmir 20. Asliye Ceza Mahkemesi yargılama sürecinde suç unsuruna rastlanmadığını belirtti.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in eğlence merkezi Kordon’da faaliyet gösteren işletmelerde çalınan canlı ve mekanik müzik yayınlarıyla ilgili tartışmaya Yargıtay’dan sonra yerel mahkeme de son noktayı koydu.  İzmir 20. Asliye Ceza Mahkemesi sürece ilişkin önemli bir karara imza attı. Dönemin MESAM (Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Başkanı Cahit Berkay’ın talimatıyla açılan davada Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı beraat etti.

Meslek birliği ile işletmecileri karşı karşıya getiren olayın hikayesi geçmişe dayanıyor. Kordon’da bulunan işletmelerin kapısına “telif hakkı” gerekçesiyle dayanan meslek birlikleri çalınan müziklerden ücret talep etmişti. Birliklerin sayısı arttıkça esnafa gelen denetim sayısı da arttı. Kordon esnafı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptığı başvuruyla hepsinin tek çatı altında toplanmasını istedi. Müşteriler varken polis marifetiyle kapıya dayanıldığı, işletmelerin rahatsız edildiği ifade edildi. Ayrıca, işletmeciler zaten abone oldukları dijital platformlara aylık ve yıllık ücretler ödediklerini, meslek birliklerinin ise haklarını buradan istemesi gerektiğini vurguladı.

BURSA'DAKİ DAVA EMSAL OLDU
Tartışmalar bu şekilde devam ederken Yargıtay, Bursa’da açılan bir dava sonrasında müzik yayınlarının televizyon ve radyo üzerinden yapılmasının telif hakkı getirmeyeceğine karar verdi. Bu kararın ardından birçok ilde açılan Fikri ve Sinai Haklar Mahkelelerindeki davalar da düştü. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı da işletmecilere Yargıtay kararını anlattı. Kamuoyuna açıklamalarda bulunurken ödemelerin yapılmamasını, mahkeme kararlarının beklenmesini istedi.

Basında çıkan açıklamaları dayanak kabul eden MESAM, dönemin Başkanı Cahit Berkay’ın talimatıyla dava açtı. Dava tanıkların ve açıklama yapılan kurumların yetkililerinin de ifadeleriyle sonuçlandı. 20 Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Şanlı beraat etti.

Mahkeme salonunda konuşan Şanlı, bir sivil toplum kurulu olan derneğin başkanı olduğunu belirtirken esnafa mahkeme kararını bildirdiğini söyledi. Yargıtay kararına ilişkin açıklamalar yaparak esnafı uyardığını anlatan Şanlı, bunun bir suç teşkil etmediğini söyledi. Şanlı ayrıca, meslek birliklerinin Yargıtay kararına rağmen gelip işlem yapmaları halinde mahkemeye gidilmesi yönünde uyarıcı değerlendirmeler yaptığının da altını çizdi.