GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
26 Haziran 2021 Cumartesi 15:50

'Başkanı aradım' dedi... Üniversite değiliz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurma kararı aldığı şehir tiyatrosuyla ilgili Ünlü Tiyatro Sanatçı Müjdat Gezen’den açıklama geldi. Gezen, “Belediye Başkanı Tunç Soyer’i arayıp durumu sordum. Kendisi bana konuyla ilgileneceği söyledi. Biz, üniversite değil bir sanat okuluyuz. Şartname koşullarına uymuyorsak yapacak bir şey yok” dedi. Gezen ayrıca, öğrencilerinin haklarını korumak zorunda olduğunu söyledi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi kent genelinde bundan sonra faaliyet gösterecek olan şehir tiyatroları kurma kararı aldı. Kurulum çalışmalarında geçtiğimiz yıllarda vefat eden Ünlü Tiyatro Sanatcısı Özdemir Nutku’nun eşi Hülya Nutlu ve CHP İzmir eski Milletvekili Zeynep Altıok gibi isimler dahil oldu.

Bu kapsamda Büyükşehir; 16 kadrolu oyuncu,  20 stajyer oyuncu, bir sahne tasarımcısı, bir giysi tasarımcısı, bir ışık tasarımcısı, bir baş ışık uzmanı, bir baş realizatör, bir teknik müdür, 2 sahne amiri, 4 sahne ışıkçısı, bir sahne uzmanı, 2 kondüvit-efektör, 6 sahne makinisti, 4 aksesuarcı, 2 kadın kostümcü, 2 erkek kostümcü, bir  kuaför-perukacı, bir makyajcı, bir dramaturg, iki basın yayın ve halkla ilişkiler uzmanı, iki fotoğraf-video ve sinevizyon uzmanı, bir grafiker ve kitaplık-arşiv görevlisi alma kararı aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinden geçtikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da onayladığı şehir tiyatroları kurulum sözleşmesi oluşturuldu. Başvurular arasında üniversite mezunu olmak öncelikli olurken özel tiyatrolar ve sanat merkezlerinin başvuramayacağı vurgulandı. Ünlü Tiyatro Sanatçısı Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde eğitim alan bazı isimlerin başvuruları Büyükşehir tarafından değerlendirmeye alınmadı. Başvurulardan ret edilenler olunca “İzmir Büyükşehir Belediyesi hangi koşullarda alım yapıyor” tartışması başladı.

Konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Müjdat Gezen, ayrıntılı bilgilere vakıf olmadığını söylerken tartışmalar üzerine duruma müdahale ettiğini anlattı. Gezen, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i aradım. Durumu kendisine sordum. Bana ‘konuyla ilgileneceğim, dönerim’ dedi. Şimdiye kadar geriye bir dönüş de yapmadı. Kamuoyunda bizimle ilgili olumlu düşüncelerini dile getirenlere teşekkür ediyorum. Şartlar ve koşullar belirlenirken maddeler arasında ‘Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nden olanlar giremez’ diye bir madde eklediklerini sanmıyorum. Üniversite eğitimi alanlara öncelik verilmiş olabilir. Biz bir üniversite değiliz. Biz okuluz. Bu yüzden ben ‘şartnameyi, koşulları bozun’ diyemem. Ama öğrencilerimin haklarını da korumak, savunmak zorundayım. Yazılı tüzük hakkında bir bilgim yok” diye konuştu.