GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
26 Haziran 2021 Cumartesi 13:49

Başkan Sengel çağrıda bulunmuştu… AK Parti ve eski başkandan tam destek

İlçe belediyelerinde bulunan örenyerlerinden aldığı payın artırılması gerektiğine vurgu yapan Selçuk Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Sema Yeşilçimen, "Siyaset yapacağız ancak bir yere kadar. Selçuk halkının geleceği ve çıkarları  söz konusu olduğunda kimse siyaset yapmayacak" diye konuştu. Selçuk Belediye eski Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ise, " Bu konuyla ilgili her dönemde gerekli teşebbüsler yapıldı. Benim dönemimde de bu konuyla ilgili çalışmalar olmuştu. Bu kararların siyasi parti ayrımı olmaz" diye konuştu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Büyükşehri Belediye Kanunu ile birlikte ilçelerde bulunan Örenyerleri'nin gelirleri Büyükşehir Belediyeleri'ne devredilmiş ve Büyükşehir Belediyeleri de  bu payların bir kısmını bünyesinde bulunan ilçe belediyelerine nüfus oranına göre dağıtmıştı.

Yaşanan değişiklikten en fazla etkilenen ilçelerden biri olan ve içerisinde Efes Antik Şehri'nin de yer aldığı Selçuk Belediyesi, gidişata dur demek için harekete geçti.

Selçuk Belediye Meclisi'nde Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel başkanlığında AK Parti'nin de katılımı ile karar alan Meclis üyeleri, ilçeye verilen payın artırılması için çalışmalara başladı.

Mecliste bulunan tüm partilerin imza attığı bildiriyi Başkan Sengel okurken, AK Parti Grup Başkanvekili Sema Yeşilçimen ve Selçuk Belediyesi eski Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı Meclisteki uyumu ve yasa değişikliğini Ege'de Sonsöz'e değerlendirdi.

DÖNEMİN BELEDİYE BAŞKANI BİLGİLENDİRMEDİĞİ İÇİN TAKİP EDEMEDİK
Çıkan yasa ile birlikte yüzde 10'luk payın sadece yüzde 5'inin ilçelere dağıtıldığını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Sema Yeşilçimen, "Efes Otoparkı'nın ücretinin tamamını Selçuk Belediyesi olarak bizler alıyorduk 2015 yılına kadar. 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi bununla ilgili yeni bir karar aldı. Bu kararda da ihaleye çıktı. İhaleye çıkınca da Selçuk Belediyesi ihaleye çıkmak durumunda kaldı. O dönemde maalesef belediye başkamız bizleri çok net bilgilendirmediği için, çok net takip edemedik o dönemi.  İhalede yüzde 35 kar payı Kültür ve Turizm Bakanlığına birde kar payı verildi. 1985 ve 86 yılında ANAP döneminde ören yerlerinden yüzde 40'lar tüm belediyelere veriliyordu.  Ancak maalesef ülkemizde yaşanan tatsız bir olay neticesinde dönemin Kültür ve Turizm bakanı ile dönmenin belediye başkanının bir sıkıntıdan dolayı… Biz buna karşı çıkmıştık, bu zıtlaşmadan kaynaklı yüzde 40'ı mahkeme kararı ile kazandık ancak bir süre bunlar ödenmedi. Bu süreç MC hükümetleri döneminde bize yeniden destek olundu ancak onda da yüzde 10 olarak verildi. Bu paralar daha sonra çıkan Büyükşehri yasası sonrası bu yüzde 10 Büyükşehir'e verildi. Bu konuda da Büyükşehir yüzde 10'un yüzde 5'ini kendine ayırdı ve geri kalan yüzde 5'ini nüfus paylarına göre İzmir'in tüm ilçelerine dağıtıldı" diye konuştu.

EN AZINDAN YÜZDE 5'LİK PAY DİREKT VERİLSİN
Paranın toplandığı yerin Selçuk olmasına rağmen nüfusa göre dağılımdan kaynaklı olarak en az payı alan ilçelerden biri olduğuna dikkat çeken  Yeşilçimen, "Şu an para Selçuk'ta, toplanan para Selçuk'ta, bunca yıl Efes Selçuk Antik kentini buradaki vatandaşlar çoluğu çocuğu ile korudu. Ancak biz nüfustan kaynaklı buradan 26'ncı sıradan pay alıyoruz. Yani geçtiğimiz yıl buradan Selçuk'un payına geçtiğimiz yıl 189 bin TL. Biz koruyoruz, bizim kentimizden kazanılıyor bu paralar. Bakanlıkla yapılan sözleşme bu yıl sonunda sona eriyor.  Bakanlık buraları ya kiraya verecek ya da bu anlaşma böyle devam edecektir. Ancak bizde, hiç ihaleye çıkarılmasın. Sonuç olarak belediyemizin imkanları belli ölçüden. Koskoca firmalar ile belediyemiz yarışamaz, gelirlerimiz belli. Şu an Bakanlık ile görüşmelerimiz yapıldı, DÖSİMM'in kararı çok net olmamakla birlikte ihalenin yapılmaması, bir diğer seçenek ise DÖSİMM'in kendi işletmesi.  O zaman ne olacak, Selçuk halkının Efes ile tüm bağı kesilecek. Haksızlık var. Bu Selçuk'a özel ve kasti yapılan bir şey değil tabii ki. Biz sadece Hükümetimiz ve bakanlığımızdan ören yerleri ile ilgili büyükşehir'e verilebilir ancak bu pay ilçelere verilsin istiyoruz. Biz bunları daha önce yatırıma dönüştürüyorduk. Bu paralar verilsin belediyelere ve densin ki sadece turizm için kullanılsın. Siyaset yapacağız ancak bir yere kadar. Selçuk halkının geleceği ve çıkarları  söz konusu olduğunda kimse siyaset yapmayacak. Sayın Başkan bizden hükümet ve bakanlık anlamında , yarın öbür gün belki bütün partilerin katıldığı bir ortamda, herkesin kendi milletvekilleri ile görüştüğü bir ortam yaratacağız bunları kazanmak için. En azından bizlere yüzde 10'luk oran veriliyor. Büyükşehir 5'ini alıyor, 5'ini dağıtıyor. O zaman 5'ini hiç dağıtmadan bizlere verilsin" dedi.

GİDEN GİTTİ Mİ GERİ DÖNÜŞÜ OLMAZ
Efes Örenyeri otoparkı için de taleplerinin olduğunu belirten Yeşilçimen, "İkinci talebimizde Efes Örenyeri'nin  otoparkının da bizlere verilmesi. Bunu Selçuk halkı korudu. Bakanlığa en fazla destek olan Selçuk halkıdır. Burada siyaseti kimsenin gözetmemesi lazım. Burada ilçe halkının menfaati ve ilçenin çıkarları söz konusu. BU nedenle burada 40-50 yıl sonra ilk defa böyle bir birliktelik oluştu. Umarım siyasetteki arkadaşlarımız, biz aktörler siyaseten kendimize yenik düşmeyiz ve bu konuyu art niyetle bir yerlere taşımayız. Bu hepimizin için geçerli. Hepimiz samimi olsun burada. Filiz hanım bizden böyle bir destek istedi, birlik olursa başarabiliriz diye. Bizde kendileri samimi ise bu konuda sadece taşın altına başımızı değil, tüm gövdemizi koyarız dedik. Hep birlikte el birliği ile çalışacağız. Bizim hükümetimizin de bir belediyenin önünü kesmek diye bir düşüncesi yok. Söyle de düşünebilirdik, biz şu an önünü keselim 2024'te belediyeyi Allahın izni ile aldığımızda, sonra biz bunu geri döndürürüz… Bu olmaz. Giden gitti mi geri dönüşü olmaz" ifadelerini kullandı.

PAYLARIN DAHA YÜKSEK VERİLMESİ GEREKİYOR
Selçuk Belediyesi eski Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ise talebe destek verdi. Bakıcı, "Ören yerlerinden belediyelere gelir bırakılması söz konusu. Burada yüzde 10'luk pay büyükşehire gidiyor ve bir miktarını kendine alan Büyükşehir, geri kalanını ise ilçelere nüfusları oranında paylaştırma yapıyor. Bu doğru bir yöntem değil. Yeniden bu konunun düzenlenmesi lazım. Örenyeri'nin içinde bulunduğu ilçe belediyelerine payların daha yüksek verilmesi gerekiyor. Bu kapsamda başlatılan çalışmayı ben olumlu buluyorum" diye konuştu.

OLDUKÇA OLUMLU BİR ADIM
Selçuk'ta tüm siyasi partilerin ortak çalışmasını da değerlendiren Bakıcı, "Bence doğru bir adım. Burada yapılması gereken konu öncelikle istişare yapılması. Ören yerlerinin içinde bulunduğu ilçelerin paylarının artırılması doğru bir karar olacaktır. Böyle bir konuda yani ilçede yaşayan vatandaşların yararına olacak bir konuda da Mecliste bulunan partilerin birleşmesi ve ortak karar vermesi de tabii ki oldukça yararlı ve olumlu bir adım" ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞTE DE BU ADIMLAR ATILDI
Kendilerinin de geçmişte bu çalışmaları yaptığını belirten Bakıcı, "Bu konuyla ilgili her dönemde gerekli teşebbüsler yapıldı. Benim dönemimde de bu konuyla ilgili çalışmalar olmuştu. Her belediye başkanı tabii ki ilçesini koruyucu adımlar atmıştır ve her zaman atar. Bu kararların siyasi parti ayrımı olmaz. Göreve gelenlerin görevi ilçe halkının menfaatini korumaktır. Her dönemde bu gerekli adımlar atılacaktır, atılmaya devam da edilecektir.  Hukuki boyutların dışına çıkamadan yapılan tüm alışmalar takdir edilmelidir. Gönül ister ki ören yerlerinden elde edilen gelirlerin daha da artırılması. Çünkü bunlar daha önce yüzde 40'lardaydı ancak şimdi iyice düşmüş durumda" dedi.

TEŞVİKLE ÖRENYERİ SAYISI ARTTIRILABİLİR
UNESCO Mirası için özendirme teşviklerinde bulunulması gerektiğinin de altını çizen Bakıcı, "Türkiye genelinde 18 tane Türkiye UNESCO Mirası'na giren Örenyeri var. Özendirmek ve girişimleri arttırmak için bu listede bulunana Örenyörleri'nin yer aldığı beldelerin payında arttırmaya gidilebilir. Bu sayede hem farkındalık arttırılır, hem yerel halkın koruma bilinci arttırılır, he de yerel otoritelerin bu listeye girmek için teşvik etmiş oluruz ve bu şekilde Örenyerleri sayısını arttırmış olabilir" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?
Selçuk Belediye Meclis toplantısında konuşan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel "Biz Selçuk'un geleceğine kararlılıkla sahip çıkacağız. Türkiye'nin kadim tarihine açılan kapısı olan Selçuk'un temel gelir kaynağı turizmdir. 1970'lerden bu yana Selçuk Belediyesi tarafından işletilen Efes Alt Kapı Otoparkı ve Efes Örenyeri'nde elde edilen gelirken kentin kamusal hizmetleri için harcanmaktadır. Yılda 3 milyona yakın turistin ziyaret ettiği bölge kent esnafımızın bel kemiği niteliğindedir. Geçmiş dönemlerde belirlenen kira bedelleri kapsamında gelirleri belediyemize aktarılan Efes Alt Kapı Otoparkının işletilmesi son dönemde kira bedeli ve cirodan yüzde 35 kesinti karşılığında belediyemize bırakılmıştır. Bu dönem aralık 2021 tarihinde sona ermektedir. DÖSİMM tarafından yeni bir ihale süreci planlanmaktadır. Efes Örenyerin'nden belediyemize aktarılan pay ise yıllar içerisinde yüzde 40'dan önce 15'e sonra da yüzde 5'e düşürülerek İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesine devredilmiş ve ilçelerin nüfus oranına göre dağıtılmaya başlanmış ve Selçuk belediyesi bu adaletsiz dağıtım sonrası 26'nci sıradan pay alma hakkına sahip olmuştur. Temel gelir kaynağı turizm olan Selçuk Belediyesi'nin kamusal hizmetlerinin sürekliliği ve Selçuk'un yerel ekonomisinin varlığı Efes Alt Kapı Otoparkı ve Efes Örenyeri'nin gelirlerinin kentimize bırakılmasına bağlıdır. Söz konusu gelirken ve işletme hakları elimizden alınırsa, elimizde ne esnaf, ne yerel ekonomi ne de belediye hizmeti olanağı kalacaktır. Biz tüm Selçuk halkını yasal ve meşru temsilcileri olarak, Selçuk halkının hakkı olan bu gelirlerin kentimizin tüm kesimlerinin refah ve huzuruna harcanmasını vazgeçilmez bir hak ve zorunluluk olduğuna kalbimiz ve aklımız ile inanmaktayız. Tüm yasal ve toplumsal düzenlemelerde her ne pahasına olursa olsun kentimizin geleceği olan bu haklara kararlılıkla sahip çıkacağımızı bildiririz. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kamu kurum ve temsilcilerine kentimizin geleceğini savunduğumuz bu durumda bize destek olmaya davet ediyoruz"  çağrısında bulunmuş ve Sengel'in okuduğu bildirinin altına başta AK Parti de olmak üzere birçok meclis üyesi imza atmıştı.