GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Ekim 2024 Perşembe 08:23

'Nesilleri tehlikede'... İzmir'de eşeklere ne oldu?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan ürünler listesinde çok sayıda firmanın eşek eti kullandığı tespit edildi. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, “Doğal olarak eşek sayısında bir azalma var. Günümüzde bu hayvanlar insan kullanımından çıktı. Üreme, büyütme ve yaşatma gibi ihtiyaçlar ortadan kalktı. Tespitlerdeki gibi kaçak kesimlerden dolayı da azalma var. Sayı azaldıkça nesil ile ilgili sıkıntı oluşur” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapılan ürünleri açıkladı. Çok sayıda firmanın ürünlerinde tek tırnaklı eti tespit edilirken İzmir’de de iki firmanın ürünlerinde tek tırnaklı eti tespit edildi.

Eşek kesimleriyle birlikte türün popülasyonu merak konusu oldu. Türkiye’de 1991 yılında 943 bin 751 olan eşek sayısı 2023 yılında 74 bin 704’e düştü.

Egedesonsöz’e konuşan İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan,  eşek popülasyonunda doğal olarak ve kesimlerden dolayı bir azalma olabileceğini anlattı.

'KAÇAK KESİMDEN DOLAYI AZALMA VAR'

Özkan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Büyükşehirlerde taşıma ve nakliye için bu hayvanlar kullanılmıyor artık. Şehirleşme arttı, eşek yerine araçlar kullanılıyor. Köy ve ilçelerde bu hayvanlar kullanılıyor. Ancak eşek sayısı hakkında net bir bilgi yok. Doğal olarak eşek sayısında bir azalma var. Günümüzde bu hayvanlar insan kullanımından çıktı. Üreme, büyütme ve yaşatma gibi ihtiyaçlar ortadan kalktı. Tespitlerdeki gibi kaçak kesimlerden dolayı da azalma var. Sayı azaldıkça nesil ile ilgili sıkıntı oluşur. Bu bizim ülkemizde azalabilir ama başka ülkelerde devam edebilir.

‘İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ’
Denetimlerin önemine dikkat çeken Özkan, “Şu an yasal süreçte olduğu için gerekli denetimler yapılıyor. Mesele sayı veya popülasyonla ilgili değil. Önemli olan 1 ya da 1000 kullanım olup olmadığıdır. Bunlar tespit edildiğinde gerekli cezalar veriliyor zaten. Demek ki denetimler yapılıyor ve yanlışlar ortaya çıkıyor. İnsan sağlığı açısından çok önemli bir konu. Tarım ve Orman Bakanlığı, il ve ilçe müdürlükleri gerekli işlemleri yapıyorlar. Daha önce at eti, eşek eti ve domuz etinin de kesildiği ve ürünlerde kullanıldığı ortaya çıktı. Bazı ülkelerde serbest olabilir ama ülkemizde kanun belli. İnsan sağlığı açısından, gıda kodeksi açısından yönetmelik ve kanunlarda kullanılacak hayvanların türleri belirtilmiş. Tek tırnaklıların yasak olduğu ortada” ifadelerini kullandı.