GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Ekim 2024 Perşembe 08:24

Federasyon Başkanı konuştu: Mahalle kasabından eşek eti çıkmaz!

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapılan ürünleri açıkladığı listede İzmir’den iki firmada tek tırnaklı eti kullanımı dikkat çekti. Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, gündeme ilişkin konuşarak, “Mahalle kasabında eşek eti çıkmaz. Bunlar büyük üretim yapan firmalarda olur. Esnafa kefilim ben. 30 kilo et satan ile 500 kilo et satanlarla biz bir değiliz. Biz kasaplar, lokantalara et veriyoruz. Onlar da kasaptan aldık diyorlar. Lokanta onu götürdüğü zaman içine ne kattığını biz bilemeyiz. Biz sadece et veriyoruz” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ - Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapılan ürünleri açıkladı. Piyasada satılan çeşitli ürünlerde eşek eti kullanımı yeniden gündeme geldi. 

Çiğli’de bulunan Kazım Usta Pide Kebap Salonu’nda satılan Adana Kebap’ta, tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi. Söz konusu dükkanın iki ay önce devredildiği ortaya çıktı. Yeni sahipleri ise bu iddialar yüzünden mağdur olduklarını ve kasaplarını değiştirdiklerini dile getirmişti.

Egedesonsöz’e konuşan Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, eşek eti kesiminin ve satışının yapıldığına dair gündem ile ilgili değerlendirmede bulundu.

‘MARKETLERDEN ET ALMAYIN’
Yardımcı, açıklamasında şunları söyledi:

“Öyle bir şey olmaz. Kasapların en büyük denetçisi müşteridir, vatandaştır. Bugün 550 TL’den aşağı kıyma satılan yerden et almayın. İnsanlar 190 TL’ye 300 TL’ye kıyma satıyor. Ucuz fiyatlı etlere güvenmeyin. Dananın kilosu 350 TL’ye kemikli alıyoruz. Bir etin maliyeti 550 TL’dir. Bundan aşağı bir fiyata nasıl satabiliriz? Zincir marketlerden, AVM’lerden, üç harflilerden alışveriş yapmayın. Küçük esnaftan alışveriş yapın. Müşteriye kötü ürün verdiğinde bir daha gelmez. Müşteri kaybıdır. Lahmacun var 100 TL, lahmacun var 50 TL. Zaten ekmeği 10 TL eder. İşçiliği nerede? İçindeki diğer malzemeler nerede? Soğanın kilosu 15 TL.



‘SAĞLIK UCUZ DEĞİLDİR’ 
Vatandaşın sağlığıyla oynamamak lazım. Sağlık ucuz değildir. Bakanlık denetliyor, deşifre ediyor. 150 TL’ye sucuk mu olur?  Etin fiyatı bugün 250-300 TL arasında. Kasabın sucuğuna da yasak getiriyor. Hakiki sucuğu kasap yapıyor. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan kasap sucuğu yapılıyor.”

‘PARA CEZASI ÖDÜL OLUYOR’
Tek tırnaklı et karışımının yasak olduğuna dikkat çeken Yardımcı, “Gıda kanununda tek tırnaklı etini işlenmiş mamüllere katmak yasak.  Direkt yenilen bir mamül olduğu için ne kanatlı içine katabilirsin ne de tek tırnaklıyı. Dana etli Adana kebap diyorsan dana eti olacak. Karışım yapmak en büyük suçtur. Para cezasıyla bunu ödüllendirmiş oluyoruz” dedi.



‘KASAPTAN EŞEK ETİ ÇIKMAZ’
Yardımcı, küçük esnafın at ve eşek etini satmayacağını dile getirerek, “Mahalle kasabında eşek eti çıkmaz. Bunlar büyük üretim yapan firmalarda olur. Esnafa kefilim ben. 30 kilo et satan ile 500 kilo et satanlarla biz bir değiliz. Biz kasaplar, lokantalara et veriyoruz. Onlar da kasaptan aldık diyorlar. Lokanta onu götürdüğü zaman içine ne kattığını biz bilemeyiz. Biz sadece et veriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘DENETİM MEKANİZMASINDA ÇİFTE STANDART OLMASIN’
Yardımcı son olarak şunları söyledi:

“Piyasada seyyar satıcılar da çok. Benden et alıyorsunuz diyelim ki. 10 kilo et alıyorsunuz. Seyyar satıcıları denetlemek, gerektiğinde kapatmak gerek. Antalya’da kaç tane araç yakalandı. Lokanta lokanta gezip kiloyla et satıyorlar. Denetim mekanizması şart. Diyelim ki İzmir’e 3 semtten giriyorsun. 3 yerden de denetim mekanizmasının kurulması gerek. Büyük firmalar da et getiriyorsa kamyonlarını durdurup incelemek gerekir. Küçük esnaf her zaman şeffaftır, kendinden korkusu yoktur çünkü her yerden denetliyorlar. Hileye başvurmuyoruz. Bugün 350 TL’ye kemikli aldığın etten yaptığın kıyma 290 TL mi olur? Bugün bir işçinin maliyeti 35-40 bin TL. Bir dükkan kirası 20 bin TL, elektrik faturası geliyor 20 bin TL. Vatandaşlar gözüyle gördüğü eti alsın kıyma yaptırsın. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde hazır kıyma yasak ama marketlerde paketlenmiş bir şekilde satılıyor. Markette satılan kıymayı tavaya koyduğunuzda mantar gibi  patlama oluyor. Yarısı su gibi yağ oluyor. Fişini Tarım İl Müdürlüğüne götürüp şikayet edeceksin. Kıymaya gıda boyası koymuşlar. Kıymanın 24 saat ömrü vardır. Denetimde çifte standart olmasın.”