GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
22 Aralık 2023 Cuma 16:30

'30 yılda dışa bağımlılıktan kurtulacağız!'

İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin bu yıl "Dünyada değişen enerji jeopolitiği, iklim krizi ve Türkiye" temasıyla düzenlediği konferansı İstanbul'da gerçekleştirildi. Bakan Bayraktar konferansta önemli açıklamalarda bulundu.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi, ''Dünyada değişen enerji jeopolitiği, iklim krizi ve Türkiye'' temalı konferans düzenledi. İstanbul'da düzenlenen konferansa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar katıldı.

Bayraktar yaptığı konuşmada 2024 hedeflerini şu sözlerle açıkladı: “100 bin varillik petrol üretimine 2024 yılı sonunda ulaşmayı hedefliyoruz. Bu dönüşüm mutlaka rasyonel olmalıdır bu dönüşüm mutlaka daha esnek daha duyarlı daha kapsayıcı olmalıdır bu dönüşüm dijital bir enerji dönüşümü olmalıdır. Bir başka önemli trend dünyadaki gelişmelere benzer şekilde Türkiye'nin enerji talebi artarken enerji talebi içerisinde elektriğin payı artmaya devam ediyor.”

Bakan Bayraktar konferansta, 2022 yılının en temel probleminin enerjideki dışa bağımlılık ve enerji ithalatı olduğunu söyledi. 2022 yılı için Türkiye'nin dışa bağımlılığı enerjide yüzde 67.8'e düştü. “Bu 70'in altına gelmemiz açısından fevkalade önemli. Ancak daha gidecek çok yerimiz var yolumuz var. Ulusal enerji planımız ile hedefimiz ülkemizi önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek.”

Türkiye 22 bin megavatın üzerinde bir kurulu güce ulaştı. Bakan Bayraktar 100 bin varillik petrol üretimine 2024 yılı sonunda ulaşmayı hedefledi. “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerek bölgemizde gerek Avrupa'nın özellikle ama küresel enerji arz güvenliğinde özellikle petrol kaynaklarının dünya piyasalarına arzı ile alakalı katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”