GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
21 Aralık 2023 Perşembe 10:24

Turizm sahasına demir perde!

Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde kalan parsele güneş enerji santrali dikilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Urla merkezli D-Solar Danışmanlık Mühendislik Şirketi’nin Dikili’de kurmak istediği güneş enerji santrali ile ilgili kararını açıkladı.

Bakanlık, proje için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi.  Proje tanıtım dosyasına göre şirket, 14,24 hektarlık parsel alanının 9,07 hektarlık kısmında 7,5 MWe/9,022 MWm kapasiteli GES dikme izni aldı.

9 buçuk milyon TL bütçe ayıran şirket toplamda 16 bin 707 adet panel dikecek.  

Güneş panellerinin dikileceği 162 ada 67 nolu parsel , 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Alanı ve Orman Alanı” olarak belirlenen sınırlar içerisinde yer alıyor.  Ayrıca proje sahası aynı zamanda İzmir Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde kalıyor.



İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de parsel için ‘Kuru Marjinal Tarım Arazisi’ statüsü vermesi de dikkat çekti.

Müdürlüğün yazında şu ifadeler yer aldı:

“Söz konusu parselde yapılmak istenen Güneş Enerji Santrali ile alakalı Müdürlüğümüzün ilgi (a) yazısında "Ayrıca mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve sulu tarım arazilerinde güneş enerji santrali kurulum izni verilmemektedir. Müdürlüğümüzce yapılan bu arazi sınıf tespiti, GES amaçlı imar plan çalışmalarına esas olan, Bakanlığımız mevzuatları kapsamında alınması gereken izinleri içermemektedir. Söz konusu alanda GES kurulmasının istenmesi halinde, imar planı yapmaya yetkili ilgili Kurum/Kuruluş tarafından Valilik aracılığı ile Bakanlığımızın mevzuatları kapsamında Kurum izninin alınması gerekmektedir." denilerek Enerji santrali (GES) kurulumu amaçlı Kuru Marjinal Tarım Arazisi (KTA) olarak sınıflandırıldığına dair şartlı ön görüş verilmiştir.